Det går lika bra med kokosfett!

februari 2, 2012 kl. 6:25 e m | Publicerat i Frisk av mat, friskvård, LCHF, Mat och hälsa | 8 kommentarer

På Astra Zeneca i Södertälje försvinner en hel forskningsavdelning som enligt bolaget forskar om sjukdomar kopplade till hjärnan. Exempel på sådana sjukdomar är alzheimer och stroke enligt deras sätt att se på saken. 1200 jobb som försvinner är otroligt jobbigt för dem som drabbas när AstraZeneca omstrukturerar så att den typen av forskning försvinner till Kanada. Ett annat sätt att se på saken är helt enkelt att man inte fått fram ett tillräckligt effektivt läkemedel som så att säga skall bota alzheimer och stroke. Anledningen till det är uppenbar, tycker jag, stroke liksom alzheimer är inte en hjärnsjukdom utan en livsstilssjukdom.

Hur botar man och förebygger livsstilssjukdomar? Jo, med kosten rätt och slätt. Med LCHF helt enkelt därför att sockeröverskottet som vi får från en överkonsumtion av kolhydrater slammar igen våra kärl. När trängseln i blodbanorna blir för stor kan det uppstå en propp och händer det i hjärnan kallas det för stroke. Cirkulationen av blod och syre till hjärnan stoppas tillfälligt. Liknande händer vid alzheimer men inte i ett lika snabbt förlopp. Därför kan hjärnans funktioner som t.ex. minnet sluta att fungera korrekt.

Om AstraZeneca lagt ner lika många miljarder på att forska om kostens betydelse för  alzheimer och stroke som att ta fram ett piller som botar symtomen dag för dag så hade vi löst det metabola problemet med ett Alexanderhugg. Om direktiven om kostens betydelse för metabola sjukdomar kom från AstraZenecas allra mest betydelsefulla forskningsavdelning så hade både Livsmedelsverk och sjukvården liksom läkarna anammat detta direkt. Vi hade haft Friskhus istället för sjukhus där vi kunde få de allra bästa kostråden som finns att köpa för pengar.

Är det så att det bara handlar om pengar, varför inte lägga ner 10 miljarder för att ta reda på kostens betydelse för våra moderna metabola sjukdomar. Det är en droppe i havet mot vad sjukvården kostar oss skattebetalare per år. 2008 var budgeten för sjukvården på 250 miljarder kronor. Hur mycket av detta går åt till de metabola sjukdomarna, minst hälften är min gissning.

För mig är det fullständigt otroligt och meningslöst att lägga ner så mycket pengar på att forska om att ta fram ett läkemedel som ska bota alzheimer och stroke. Var det inte Åke Cato som sa att det går lika bra med selleri. Jag säger att det går lika bra med kokosfett.

8 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej, ny här, måste säga att du har en rackarns bra blogg, välskriven och genomtänkt. Min älskade far dog av alzheimers, det var tungt att se honom tyna bort, det tog 5 år av plåga och elände innan hans starka hjärta gav upp. Tänkte att jag skulle slippa gå igenom samma sak innan det är dags att lägga näsan i vädret. Därför äter jag LCHF vilket är en bra metod att slippa diverse sjukdomar och elände. Jag hörde om AstraZeneca i morse och tänkte att de har nog gett upp för nu har vi LCHF istället 😉 Skämt åsido, men jag har nog inte helt fel i allafall…..

  Gilla

  • Tack för det. Det ligger kanske lite i vad du skämtsamt antyder….
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 2. Jag rekommenderar alla att läsa den nya boken ”Forsknings-fusket” av docent Ralf Sundberg.

  Han visar hur ekonomiska och politiska särintressen styrt forskningen och vad som är ”sanning” under lång tid, och skapat den enorma miljöskada och sjukdom som finns idag.

  Människorna är utsatt för det allra största bedrägeriet i världshistorien. Det har kostat miljontals människor livet och gett megamiljarder dollar i vinst till företagen som ligger bakom.

  Gilla

 3. Jag har också läst den, den var riktigt bra. Skulle vara perfekt som skollitteratur………

  Gilla

 4. Bra inlägg Mats!

  Det där med kokosfett tror jag (72) själv på.
  Barn har/får inte Alzheimers. En viktig komponent vid uppbyggnaden av hjärnan är den kanske viktigaste delen av modersmjölken, nämligen laurinsyra (lauric acid).
  Kan man som äldre ta del av laurinsyra, bör man göra just det. Den finns rikligt i kokosfett.
  Mary Newport, amerikansk forskare, fick sin mans Alzheimer att vända genom att ge honom 2 matskedar kokosfett/olja per dag:

  Klicka för att komma åt whatifcure.pdf

  och
  http://www.coconutketones.com

  Mats W

  Gilla

 5. Diabetes måste vara läkemedelföretagens största kassako. Förr blev typ-2:or behandlade med kost och tabletter, numera får de ofta statligt betalat insulin. Ju mer insulin ju mer tjänar läkemedelsföretagen. Dessutom har de hittat en ny inkomstkälla, blodsockermätare. Man byter modell varje år som måste anskaffas då stickor inte levereras till de gamla modellerna. Stickorna där man jämförde med en färgskala manuellt finns inte längre vilket gör att man inte kan mäta sockret om baterierna skulle ta slut i sin mätapparat. Ingen klagar då allt är gratis för användarna, vi skattebetalare borde protestera mot slöseriet av skattemedel.

  Gilla

 6. Bra inlägg! Det går bättre med kokosfett är en bättre rubrik!

  Gilla

 7. […] Det går lika bra med kokosfett! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: