Vacker av fett, ful av olja!?

januari 11, 2012 kl. 11:12 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer

Vacker genom att smeta på sig allehanda hudkrämer, fungerar det verkligen? Marknaden för hudvårdsprodukter är enorm världen över. I Sverige omsätter marknaden för hudvårdsprodukter mellan 11-13 miljarder kronor om året. Det är mest produkter för kvinnor och därefter kommer bebisar?? Vi män har tydligen ett mindre  behov av att smörja in oss på samma sätt.

Vad innehåller alla dessa hudvårdsprodukter? Jo, petroleum (olja), konserveringsmedel och syntetiska dofter. I genomsnitt använder en svensk 4-12 kroppsprodukter om dagen. Om vi multiplicerar detta med 365 dagar x 9,5 miljoner människor så blir det avsevärda mängder schampo, tvål, hudkräm osv som spolas ut i vår natur. Jag vågar knappt räkna på detta men vi kanske inte bara ska skälla på att bilarna släpper ut gift i naturen.

Dessutom förlorar kroppen sin förmåga att själv producera ett skyddande fettlager när man smetar på fettet utanpå huden. Att det är råolja vi smetar på oss var en nyhet för mig.

Vad är alternativet till att smeta på fett utanpå kroppen för att t.ex. motverka torr hud? Jo, det är förstås att smörja in insidan av kroppen med fett. Detta är inte möjligt tänker man omedelbart. Vid närmare eftertanke handlar det förstås om maten vi äter. Med en tillräcklig fettrik kost, alltså inte petroleum, utan kontinuerlig tillförsel av mättat fett så får kroppen resurser och möjligheter att smörja in sig själv, inifrån och ut så att säga.

Våra egna kroppar består till största delen av mättat fett förutom vatten och vi är designade för att äta en viss andel fett i födan för att vi ska fungera optimalt. Fettet gör att vi inte ”rostar” inifrån och ut. Jag själv upplever att min hud har blivit mycket slätare sedan mitt eget kostbyte till en fetare kost och mindre kolhydrater. Dessutom har nästan alla plitor och acne försvunnit i huden. Detsamma gäller för min sambos hud som blivit mycket bättre och vackrare. Rynkor har slätats ut. Min sambo har dessutom blivit av med svår hudeksem som hon haft sedan tonåren.

Blir man vacker av fett? Svaret är obetingat ja och dessutom blir man frisk. Därtill hjälper man miljön genom att inte använda alla dessa hudvårdsprodukter som egentligen bara hjälper för stunden. Därefter blir huden beroende av hudvårdsprodukterna eftersom den egna hudens förmåga att bilda eget fett minskar när man får tillförsel utifrån. Hudvårdsprodukterna har en skrämmande likhet med många av våra mediciner som också bara hjälper för stunden och sedan blir vi beroende av dem.

Var inte rädd för det mättade fettet! Om inte min egen eller min sambos kropp är helt unika så finns där inget att vara rädd för. Vi har ätit c:a 60-80 procent mättat fett i maten i tre år och vi har inte blivit sjuka, vi har blivit friska. Min upplevelse är snarare att det är svårt att få i sig tillräckligt med mättat fett i vår fettskrämda vardag. Mitt råd är att använda ekologiskt kallpressat kokosfett i sallader, smoothies, att steka i osv för att utjämna bristen på mättat fett.

Du blir inte bara frisk, du blir vacker också!

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag har också fått mycket bättre hy efter kostomläggning, så när som på ett par ställen. Bland annat har jag till och från fått besvär med röda ögonlock. Det kommer och går, ca 5 dagar då det är riktigt illa, sedan 5 dagar då det går tillbaka….någon teori om vad det kan bero på? Jag klurar på allergi, eller kanske att kroppen försöker rena sig och att det är ”den sista skiten” som ska ur kroppen?

  Får lite panik av det, och smörjer då med allehanda skit, när det i själva verket kanske vore bäst att inte smörja alls…?

  Gilla

  • Hej Henke, Hur länge har du ätit LCHF-kosten. Jag vet inte om du använder kokosfett? Om inte är det dags att börja nu! Det fina är att kokosfettet kan appliceras både invärtes och utvärtes. På så vis kan du smörja både utifrån och inne ifrån utan att kroppen tar skada. Tvärtom alltså. Det finns en massa goda smoothies som man kan göra på kokosfett, rysk yoghurt och bär, t.ex. hallon. Sök på Fetshot på denna bloggen. De flesta av oss, även LCHF:are, är fettskrämda sedan barnsben. Man får anstränga sig för att få i sig tillräckligt med mättat fett när man tagit bort det mesta av kolhydraterna. Det ska vara kallpressat ekologiskt kokosfett och det kan du beställa här; http://www.crearome.se sök på kokos.

   Hälsningar,
   /Mats

   Gilla

   • Jag äter alltid ekologiskt kokosfett men däremot smörjer jag in mig med ”silverpaketet” – det härdade fettet som jag aldrig skulle stoppa i munnen. Det är av sparsamhet alltså jag väljer det sämre fettet till huden. (Men sparsamhet kan ju gå för långt också!)

    Menar du att det är viktigt att även använda ekologiskt till huden?

    Gilla

   • Jag tror definitivt att det ekologiska är bättre att smörja på huden än det härdade kokosfettet. Men jag är ingen expert på det, min vackra sida kommer innifrån!

    Gilla

   • Hej igen! Jag har ätit LCHF sedan ett år tillbaka ganska exakt, men några avsteg, vilket säkert kan bidra. Har testat kokosfett men inte använt det så mycket som jag kanske borde.

    Det får allt bli en fetshot till kvällsmat! Låter spännande. Var inne på Crearome och kollade: Är det detta du brukar använda? http://www.crearome.se/default.asp?ProductID=351461&area=shop.asp

    Förresten har jag lagt beställning på din bok, men den har blivit försenad från leverantören. Antar att den säljer som smör? 🙂

    Ha det fint!

    Gilla

 2. Ok, när det härdade tar slut ska jag kosta på mig det ekologiska och se om det gör ngn skillnad.

  Vad gäller skönheten däremot lyser den med sin frånvaro – trots ökat oralt intag av den ekologiska varianten!

  Men man kan inte få allt. 😉

  Gilla

 3. Javisst Henke det stämmer. Sist köpte jag 5 kilo. Det blir billigast så. Kul att du vill läsa min bok. Hoppas verkligen att du får glädje av den. Använd lite kokosfett varje dag så ska du att det gör verkan. Om man nu tycker att kilopriset är dyrt för ekologiskt kokosfett, 140 kr/kilo för 5 kilo, tänk då vad kosmetikafabrikanternas petroleumbaserade krämer för utvärtesbruk kostar per kilo.

  Bästa hälsningar
  /Mats

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: