Ett mail från Roger!

maj 21, 2012 kl. 9:29 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , ,
Hej Mats
Har följt dig en tid, och jag och min hustru har läst några LCHF böcker som sedan fått oss att nappa. Barnen har vi ännu inte fått över på LCHF men vi räknar med att det kommer med tiden.
Jag är nyss fyllda 50 år, och har väl alltid varit skapligt frisk. 192 cm lång och 85-86 kg. Lång och slank med lite putmage, föga sexigt men det är ju ölen jag älskar .
Jag idrottade mycket i min ungdom fram till 30 års åldern. Men numera är det mest hundpromenader och allmänt hempulande som ger mig lite motion.
Jag har alltid varit en gottegris som ätit godis, glass och sånt. Matmässigt har ju pizza, hamburgare och korv varit favoriter. Mackor är ju fantastiskt gott med…… Grönsaker, javisst men inte i överdrivna mängder. Frukt har jag alltid varit dålig på att äta, inte för att jag inte tycker om det utan för att jag tycker det är tråkigt.. Jag har ingen frukttradition helt enkelt.
Jag har hela mitt vuxna liv haft stora problem med magen, som tett sig som stressmage. Har alltid känts som jag har magkatarr. Jag har rapat, varit uppsvälld, släppt väder och varit illamående i perioder. Ibland med förstoppning, och ibland med diarre. Ingen riktigt röd tråd, utan en stökig mage helt enkelt. Det här har förbryllat mig mycket och jag har sökt förklaringar i att jag är stressad, skilsmässan kanske blev för mkt, eller att jag har för mkt med jobbet och barnen. Jag har kollat om det är mjölksockret eller gluten, men icke. Jag tål allt det där.
Till detta har jag varit väldigt trött, sovit halva dagen och det har varit tji att komma upp på morgonen utan hjälp. Dessutom kvällstrött så jag har förstått att det är något som inte stått rätt till.
Men alla läkarbesök visade på bra prover enligt läkarna, så jag fattade ingenting.
Min fru hade ledsnat på att lägga på sig extrakilon, och hade testat det mesta i bantningsväg. Inte för att hon var överviktig i min mening, utan hon gillade inte vad hon såg när hon tittade sig i spegeln.
Jag tyckte väl att hon överdrev, men supportade hennes bantande även om 174 cm och 70 kilo inte skrämde mig, Jag har alltid tyckt hon är läcker och med 70 kilo tyckte jag hon var perfekt.
Men vi vet ju alla att sånt lyssnar dom inte på, kvinnorna
Jag har aldrig hängt med på dessa bantningsmetoder,(Jag behövde energi, och det innehåller inte dessa metoder.) GI-metoden, Viktväktarna, Fruktbantning, Cambridge och allt vad det var. Och ingen av dessa metoder gav henne så mkt som ett kilo i vikttapp.
Så när jag berättade för henne om LCHF, och att det är avsaknaden av fett som får kroppen att lagra fett. >>Då gick det upp ett ljus för oss…..
Om man talar om för kroppen att det är dåliga tider, då går kroppen i försvar och börjar lagra reserver. Men om kroppen får för sig att det är bra tider, då börjar den ju ta av reserverna och man tappar i vikt.
Logiskt och väldigt lätt att ta till sig, så även för min fru.
Min fru var lite skeptisk, äta mer fett är ju inte vad vi fått lära oss……men jag stod på mig och sa, vi testar en 2 v quickstartkur!
Så vi körde igång, och jag sa att jag kör åxå kuren, för att peppa henne ytterligare. Laga för två personer älskling!
Jag hade väl ingen vikt att bli av med, men funkade det så tänkte jag att jag kanske kunde bli av med ölmagen
Efter 2 v hade vi facit, min fru hade tappat 6 kilo….trots att det inte behövdes och vägde 64 kilo. Ursnygg blev hon.
Jag hade tappat 2,5 kilo, men mer än halva min uppsvällda ölmage var borta. Hur kommer det sig tänkte jag. Bara 2,5 kilo men det ser ut som jag tappat 5-6 kilo.
Inte vart jag ledsen för det, utan blev bara taggad att fortsätta.
Jag och min fru hade nu börjat gilla LCHF maten, den smakar ju verkligen fantastiskt. Som alla kockar säger, laga maten med smör, så smakar den bäst, och det stämmer verkligen.
Dessutom hade frun tappat vikt och var jätteglad, och jag hade blivit av med magen kändes det som. Detta var verkligen vad vi behövde, en kick i rätt riktning.
Vi har nu LCHFát i 4-5 månader, och frun håller vikten till sin glädje. Och min mage är mkt mindre trots att jag dricker öl
Men den stora förtjänsten är: Mina magproblem är som bortblåsta. Visst släpper jag väder emellanåt, men jag mår så fantastiskt bra i magen av den här kosten.
Så tack för hjälpen, det här är som ett nytt liv öppnat sig
Mvh
Roger i Umeå
PS: En fråga som är värd att fundera över: Hur påverkar detta våra blodfetter? Att våra blodfettsvärden stiger, är nog alla överens om, men hur påverkar det oss i längden. Kan du inte ta upp det i din blogg? DS
 
 
Hej Roger,
Vad roligt med era hälsovinster trots att ni kanske inte lever strikt efter LCHF-kosten. Jag tänker på ölet som jag själv numera tycker smakar sött rakt igenom. Förr var det min absoluta favoritdryck. Det som ni upplever är viktigt och jag antar att många känner igen sig i er situation. Man behöver inte vara helt strikt för att göra hälsovinster med LCHF. Skälet är förstås att vi tål olika mycket när det gäller de inflammerande kolhydraterna. Det har med generna att göra och själv måste jag vara helt strikt eftersom jag annars känner av ont i lederna ganska omgående. Det viktiga är vetskapen om vad det är som påverkar hälsan åt ena eller andra hållet.
 
Angående din fråga om blodfetter och om höjda blodfetter påverkar oss i längden så kan jag bara utgå från mina egna erfarenheter. Vid en övergång till LCHF-kost så ökar blodfetterna(kolesterolet) under en tid för att sedan gå tillbaka. Jag tror att blodfetterna är en slags stötdämpare för kroppen och vi behöver inte vara oroliga för att de går upp eller ner. Flera har ju visat att kolesterolets farlighet är just en myt, bl.a. Uffe Ravnskov. Läs mer här Kolesteroldiskussion med min läkare! Försäljningen av blodfettsänkande mediciner, s.k. statiner,  är en av vår tids största bluffar anser jag. Statiner kan orsaka diabetes och muskelvärk med flera biverkningar. Säj nej till Statiner och säg ja till LCHF-kost.
 
Med vänlig hälsning,
 
Mats Lindgren
 
 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Bra! Illustrativt!

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.