Små hälsovinster med LCHF!

maj 29, 2012 kl. 8:57 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , ,

Visst kan vi bli friska från diabetes och hjärt-kärlsjukdomar plus andra svårare kostrelaterade sjukdomar med hjälp av LCHF-kosten. Det är jag själv ett exempel på. Men ibland glömmer vi de små hälsovinsterna som också kan kännas fantastiska. Igår hörde jag en tjej som berättade om att hennes besvär med mjäll försvann på mindre än en vecka med hjälp av en kostförändring till LCHF.

Jag erinrar mig att jag själv hade mjäll innan min kostförändring men jag har helt enkelt glömt bort den hälsovinsten bland alla andra. Men för den kvinnan som berättade om mjällen som försvann var detta en fantastisk upplevelse. Hon kunde numera vistas band folk utan att ständigt kontrollera om det fanns mjäll på kläder och axlar.

Här är några andra exempel på hälsovinster i det ”lilla” perspektivet som jag känner till att folk har fått med hjälp av LCHF;

Bättre nattsömn, mindre acne, vitare tänder, ingen karies, mindre fläckar på huden, huvudvärk som försvann, eksemet är borta. Lugnare mage, bättre motståndskraft mot förkylningar, ögonmigrän är borta, bättre syn, prostatainflammationen som försvann, lägre vikt. Allergier är försvunna, astman är bättre.

Hur kan det komma sig att man få så avgörande hälsoförbättringar bara genom att ändra på sin kost? Eller är det så bara? Vi kanske underskattar hur mycket kosten påverkar hälsan?

Ni som läser den här bloggen mer regelbundet vet att jag hävdar, med emfas, att de flesta inflammatoriska sjukdomar har ett släktskap med varandra. Släktskapet är ett för högt blodsocker i förhållande till vad vi egentligen tål. Vi får signaler från vår kropp att vi måste göra livsstilsförändringar! Exempel på en sådan signal tror jag kan vara mycket mjäll på axlarna. Det är en signal i det lilla men nog så tydlig om man vågar förstå budskapet. Kroppen talar om att den inte får rätt bränsle och reagerar genom att ge dig en signal om att allt inte står rätt till.

Tyvärr har de flesta av oss inte lärt att tyda kroppens signaler. Delvis på grund av att vi blivit itutade att vi måste ha mediciner för allting. Du som upplever att du har ett bräckligt immunförsvar genom att du lätt blir förkyld ska tolka detta som en signal från kroppen att du bör göra någon form av livsstilsförändringar i ditt liv. Kosten är ju enklast att förändra. Det troliga är att du äter för mycket sockerarter(kolhydrater) i maten som håller igång ett inflammerande högt blodsocker. Så, min tolkning är att dessa signaler som vi får från vår egen kropp ska vi utnyttja och använda till att minska inflammationerna i kroppen. Det gör vi genom en kostförändring till LCHF.

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. men varför går jag inte ner i vikt? Jag är inte speciellt överviktig, men skulle vilja gå ner bara ett par kilo. Mitt midjemått är 88 cm. Det är för stort, eller hur?

  Gilla

  • Hej Lisbeth, det får bli ett svar i allmänna ordalag. Alla går inte ner i vikt med LCHF-kosten, det är viktigt att konstatera. De flesta gör det men inte alla. Däremot får, i stort sett, alla hälsovinster om man byter till LCHF-kosten. Det handlar ju om förhållandet till kroppen i övrigt så 88 cm i midjemått behöver inte vara särskilt anmärkningsvärt alls. Om du är beredd att kämpa lite kan du sätta en högsta kolhydratgräns för dig själv på 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Om du följer detta strikt och att du ersätter kolhydraterna med mättat fett som kokosfett, smör, avokado m.m. så kan du kanske få ett bättre resultat. Ett annat sätt är att ta bort alla mjölkprodukter. En del människor är särskilt känsliga för mjölkprodukter.

   Gilla

 2. Har även märkt att myggbetten blir färre. Blodet är nog inte sött nog…….

  Gilla

  • Kan det verkligen vara så??? Jo, kanske…
   Har oxå märkt av färre och mindre irriterande myggbett de två somrar som passerat sen jag bytt till LCHF, men har inte kopplat ihop det – tänkt att det varit bra myggår=få mygg!
   Får försöka komma ihåg att uppmärksamma det i sommar då!

   Gilla

  • Visst, jag känner också igen detta med färre myggbett men har faktiskt glömt bort det. Minnet verkar vara det enda som inte blir bättre..;)

   Gilla

 3. Även jag har fått stora livsavgörande hälsoförbättringar men om vi koncentrerar oss på dom ”små” som bara kom på köpet så ska du få några exempel till

  Förhårdnader under fötterna borta, mjällförlust, vårtor som försvann, bättre andedräkt, slut med fisar, mindre sömnbehov, läsglasögonen onödiga etc etc

  Banala åkommor som man knappt visste man hade men likväl skönt när dom försvann och visst var även dessa kostberoende

  Gilla

  • Äntligen någon som fått bättre syn med hjälp av LCHF-kosten. Jag själv behöver ju inga glasögon längre men jag har har känt mig lite ensam där om dessa hälsovinster. Men nu kommer du Håkan och påstår att du inte behöver läsglasögonen längre. Underbart!

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: