Muskelvärk är djävulskt!

november 7, 2013 kl. 2:43 e m | Publicerat i Okategoriserade | 14 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

538139_248235648644093_229596530_n

I snart 6 veckor har jag haft muskelvärk i vänster sida av ryggen och smärtan glider ner i vänster arm. Det är faktiskt bland det värsta jag varit med om. Smärtan gör att det är nästan omöjligt att sova och värktabletter hjälper inte. Nu börjar det äntligen släppa och jag är nästan normal igen.

Jag har hel tiden trott att smärtans ursprung kommer från vänster axel och vänster sida av ryggen men den senaste veckan har jag masserat muskelknutor i vänster triceps och vänster underarm. Då har smärtan börjat släppa i ryggen. Dt är svårt att veta eller analysera ursprunget till dessa muskelsmärtor.

Hur började det?

I början av september fick jag ont i vänster sida av ländryggen. Ursprunget är en löjlig situation där tappade ett papper på golvet och vände mig mig om och ner för att plocka upp det. Istället för att att flytta mig så jag kunde nå pappret så sträckte jag mig ytterligare en bit ner och då sa det knäpp. Ont i disken i vänster ländrygg tvingade mig att vara i stillhet under ganska lång tid och när den smärtan gick över så började smärtan i vänster axel, rygg och arm. Om problemet med disken i ländryggen triggade igång muskelsmärtorna vet jag inte med det är ju en teori.

Var kommer smärtan ifrån?

Jag har en teori om att muskelsmärtorna har sitt ursprung i att jag fått en hel del smällar förr i tiden i samband med idrott. Bland annat åkte jag skidor Sälen där jag jag körde rakt in i en tall. Det kändes bättre att låta axeln ta den smällen istället för mitt huvud. Det känns som att jag levt med muskelknutor och spända muskler i både vänster rygg och arm under lång tid. Denna gången blev muskelknutorna och smärtorna så starka att de hindrade  blodcirkulationen ner till min hand. Handen och fingrarna har inte fungerat och det har hindrat mig från att spela musik som är ett stort fritidsintresse. Gitarrackord har varit omöjligt att greppa.

Hönan eller ägget?

Jag ha varit hos både massör och naprapat och deras behandlingar har inte hjälpt. De har båda koncentrerat sig på att behandla min rygg men jag tror att de skulle koncentrerat sig på vänster arm, triceps och underarm. Problemet är ju att om man har ont i musklerna i ryggen så tror man att där är roten till det onda. Smärtan flyttade sig och koncentrerade sig till vänster arm efter cirka fyra veckor.

Jag har själv försökt en rad åtgärder med kyla, värme, stretchsövningar, gymnastiska övningar, massage, tryck på muskelknutor m.m. Det som verkade hjälpa var när jag koncentrerade behandlingarna till vänster arm. Då minskade smärtan även i ryggen. Jag kombinerade med kyla, massage och tryck.

Eftersom jag äter strikt LCHF-kost så tror jag inte att jag haft någon större inflammation. Jag tror att smärtan kom ifrån dålig blodcirkulation tack vare för många och starka muskelknutor. Jag kom troligen till en gräns där kroppen sade ifrån.

Har du liknande erfarenheter?

Det skulle vara intressant om du som läser det här känner igen mina besvär. Har du kanske upplevt något liknande? Att det kunde vara så oerhört smärtsamt med muskelsmärtor är en ny erfarenhet för mig. Tidigare under mitt kolhydratliv hade jag reumatiska besvär men muskelont känns faktiskt värre. Stress kan ju vara en orsak till att muskelknutor blir än hårdare och drar ihop sig.

Nu när det mesta av smärtan har släppt hoppas jag att jag är tillbaka i selen igen ordentligt!

Annons

14 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Jag blev stel och fick ont i nedre delen av ryggen en gång men det var inte ryggen som var orsak utan rövfel. En osteopat fixade till det.

  Gilla

  • Då kunde du inte spela rövstå då?
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 2. En undran jag har…. I bland äter man mer kolhydrater än man inser..,, det är inte därför du fått detta?
  Jag har medvetet fuskat och har då nästen alltid fått värk i ett knä, eller fot, finger, och så klart väldigt ont i magen som straff;) Jag personligen måste ju vara väldigt kolhydrat känslig…det lär ju variera från person till person.

  Gilla

  • Du har helt rätt, jag är själv väldigt kolhydratkänslig plus att min kropp kräver fett. Jag är noga med den delen så jag kan nog utesluta det. Jag tror att det är inklämda nerver mellan hårda muskelknutor som spökar. Idag är jag mycket bättre.
   Hälsningar,
   Mats

   Gilla

 3. Jag skulle rekommendera att du går till en superduktig chiropraktor. Jag vet duktiga i Göteborg men inte där du bor….

  Gilla

 4. En spåning! Inklämning av Plexus brachialis gör fruktansvärt ont. Det krävs att nerven friläggs och då lättar trycket på nerven.

  Gilla

  • Hej Margareta, jag tror att din hypotes ligger närmast. Inklämda nerver mellan hårda muskelknutor. I natt har jag sovit en hel natt för första gången på länge och smärtorna är nästan borta. Plexus brachialis har jag googlat på och det är ett knippe av nerver som går från axeln ner till fingrarna. Jag har tryckt bort det mesta av muskelknutorna och gjort stretchövningar plus gymnastik för att få igång blodcirkulationen. Jag tror att jag denna gången kan utesluta tanken att jag ätit för mycket kolhydrater och för lite fett. Den delen är jag väldigt noga med sedan 5 år tillbaka. För jag vet hur det kan vara med en kropp som är inflammerad.
   Hälsningar från
   Mats

   Gilla

 5. Har diagnos migrän, fibromyalgi, atros i knä, rygg, nacke, divertiklar, och EDS hypermobilitetssyndrom = ärftlig överrörlighet. Har haft fruktansvärda smärtor i rygg, nacke och knän. Började äta LCHF för ca 4 år sedan, när jag äter strikt LCHF mår jag bäst, mindre smärta, tarmen fungerar perfekt. Om jag äter kolhydrater blir jag förstoppad, får ofta diverticulit , LCHF har räddat mig från tarmoperation. Får hemska svettningar nattetid, sover sämre, har oftare migrän om jag äter godis, mjölprodukter. Mina kolesterol värden är perfekta trots att jag inte är helt strikt. Blodtrycket är perfekt, trots övervikt. LCHF är bästa medicinen för kroppen.

  Gilla

 6. Ga till doktorn.

  Gilla

 7. Jag har haft problem med min rygg hela mitt liv och är stelopererad, så jag vet vad det vill säga att ha ont i ryggen, både i kotorna/diskarna och i musklerna. Vad jag har lärt mig är, att det är inte alltid där man får ont som problemet sitter. Min sjukgymnast säger att all smärta i ryggen kommer nerifrån och går uppåt, låter kanske konstigt, men det kan vara i bäckenbenet som det är fel på och då får man djävulskt ont över allt i ryggen ända upp i nacken , det kan vara att man har ett ben som är längre än det andra, brukar inte ge sig till känna förrän man blir medelålders, det kan vara felställning av fötterna, eller att man är överrörlig i benen. Om man nu har allihop, då får man ont. Det låter som om du fått något som kallas för ritzophati, det känns som man har kolsyra i armen och går från ländryggen upp via axel och ut i armen. Det är musklulärt och hjälper med tabletter som voltaren, du ska inte gå och ha ont, det påverkar ditt psyke och hjärta negativt. Du skall ta kontakt med en bra sjukgymnast, tänk på att idrottssjukgymnaster är bättre än vanliga sjukgymnaster, de vet mer om kroppen eller så skall det vara en fysioterapute- en sjukgymnast med utbildning i akupunktur och lite till- kan enklast säga en sjukgymnast med massor av vidareutbildningar. Min erfarenhet är att man inte klarar av detta själv, du behöver hjälp, det kan också vara så att du faktiskt behöver ett sjukgymnastprogram för att stärka musklerna runt om där du är dålig för att de muskler som är trötta och skadade skall bli avlastade och läka.

  Gilla

  • Hej Christina, tack för din omtanke. Jag är mycket bättre nu och det börjar släppa lite överallt. Jag är ganska övertygad om att det är gamla skador, framför allt rejäla smällar på axeln, som har skapat hårda muskelknutor som i sin tur klämmer åt på nerverna, Plexus brachialis, som går från axeln ner i armen och handen. Nu kör jag med gymnastikprogram, stretching och utklämning av de sista knutorna. Jag är fortfarande så svag i fingrarna att jag inte kan ta barréackord på gitarren men det blir bättre och bättre.
   Ha en skön helg hälsar,
   Mats

   Gilla

   • Skönt, lycka till i fortsättningen.

    Gilla

 8. Testa det här Mats

  Lägg dig på rygg med överarmarna efter kroppen, 90 grader i armbågarna (som du ska skjuta nån med 2 puffror i en westernfilm 🙂

  Slappna av i ryggen och tryck dig uppåt med armbågarna så du får en båge i ryggen Håll så länge du orkar

  Det lägger diskarna på plats och fixerar kotorna i mellersta/övre delen av ryggen..

  Tycker det låter som det är där nånstans problemet ligger i allafall

  Gilla

  • Tack Håkan, det var ingen dum övning. Tar precis på rätt ställen!
   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: