Hur får man forskningsanslag?

januari 16, 2015 kl. 5:05 e m | Publicerat i Okategoriserade | 17 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

images

I arbetet med den nya koststudien i Göteborg har jag lärt mig en hel del på sista tiden. Bl.a. hur det går till när anslag till olika forskningsprojekt beviljas. Ett kommande forskningsprojekt bedöms av en styrelse för en fond under cirka 30 sekunder om anslag ska beviljas eller inte. Då handlar det inte om själva forskningsprojektets kvalité eller hur unikt det är utan om hur många publiceringar forskningsledaren har gjort under de senaste åren!!??

Det är inte att undra på hur mycket skräp som det forskas om och att det är samma personer som år efter år får anslagen. Det är alltså inte något allmänintresse som styr eller eller om studien är särskilt innovativ respektive viktig. Det är heller inte viktigt om studien kan medverka till nya kunskaper om hur maten och livsmedel påverkar hälsan. Nej, det är bara antal publiceringar som forskningsledaren gjort under de senaste åren som räknas.

Det är, enligt vår forskningsledare, därför som vår Koststudie inte får ett öre av vare sig Hjärt & Lungfonden, Diabetesfonden, Diabetes-Wellnessfonden osv. Vår forskningsledare har bara gjort en publicering under de senaste tre åren och det räcker alltså inte.

Jag misstänker tyvärr att där finns andra orsaker till att vår LCHF-studie inte får bidrag. Det första skälet är att LCHF-kosten fortfarande är kontroversiell men kanske framför allt är LCHF-kosten ett hot mot rådande behandlingsmetoder och tänkande inom sjukvården. I styrelsen för fonderna ovan sitter inte vem som helst. Där finns läkare och representanter för läkemedelsindustrin som inte vill veta av att man kan bli frisk av mat! Hur skulle det se ut?

Vad ska vi göra istället?

Här sitter vi alltså med en forskningsstudie som är färdig att sjösättas och godkänd av Etikprövningsnämnden. Själva studien handlar om att mäta effekterna av två olika kostmodeller på 100 stycken diabetes typ 2 patienter fördelade i två grupper. Det är alltså Tallriksmodell och LCHF-modell som ska jämföras. Jag tror att denna studie har ett särskilt stort allmänintresse eftersom så många människor redan prövat LCHF-kosten med enormt goda resultat. Särskilt de som har diagnosen diabetes typ 2 eller 1. Tallriksmodell är standardkost för diabetes typ 2 patienter idag enligt sjukvården. Fokus i studien skall vara på inflammation och immunförsvar vilket är unikt.

Alternativ finansiering!

Vi har fått ett förslag om att starta Crowd Funding för att finansiera koststudien. Dessutom att vi går ut i tidningarna och berättar om vårt projekt. Jag hoppas och tror att det kan vara genomförbart. Har du förslag om hur vi ska gå vidare så får du gärna höra av dig till mig, lindgren.mats@comhem.se

IMG_0040        IMG_0670

 

Den nya ”Frisk av mat”-boken på tyska har anlänt. Klicka på böckerna så kan du beställa boken på svenska eller tyska. Om där finns några läsare av Fet Hälsa som gärna läser boken på tyska så går det bra att beställa enstaka exemplar av mig. Jag skulle gärna vilja ha en recension av den tyska upplagan. Annars är det LCHF Deutschland som säljer den i Tyskland.

17 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej Mats,

    Kan ni inte samarbeta med Kostfonden http://www.kostfonden.se som vill forska om ungefär samma sak och som också söker insamlingsstöd? Det bästa vore förstås så mycket forskning som möjligt om kostens påverkan på hälsan, men med tanke på finansieringen så kanske det är bättre att samarbeta?

    Gilla

    • Jodå men Kostfonden har inte så mycket kapital ännu. Vi hoppas att de vill medverka.
      Hälsningar Mats

      Gilla

      • Hoppas att Kostfonden kan bidra. Hur mycket kapital behövs till ditt projekt?

        Gilla

  2. Jätteintressant att få lite insideinformation om forskningsvärlden. Nu förstår man bättre alla nonsens studierna som tittar på samband som media så okritiskt rapporterar om.

    Apropås pengar. Kan man göra ett upprop i LCHF-magasinet och i kanske 2000-talets vetenskap? Det är väl inte så många riskkapitalister som läser dem förstås men rätt många hängivna människor.

    Gilla

  3. ”Det är inte att undra på hur mycket skräp som det forskas om och att det är samma personer som år efter år får anslagen. Det är alltså inte något allmänintresse som styr eller om studien är särskilt innovativ respektive viktig. Det är heller inte viktigt om studien kan medverka till nya kunskaper om hur maten och livsmedel påverkar hälsan. Nej, det är bara antal publiceringar som forskningsledaren gjort under de senaste åren som räknas.”

    Det var därför som Stephan Rössner kunde få så mycket forskningspengar han hade genomskådat ”systemet” och skrev många rapporter om samma saker…
    Synd bara att han var beteendevetare och okunnig om nutrition…

    mLCHFh Hanveden B-) .

    Gilla

  4. […] Mats Lindgren berättar om hur hans forskning på LCHF inte får anslag från forskningsfonder. […]

    Gilla

  5. Som alltid är jag imponerad av din energi och är övertygad om att du till slut kommer att sjösätta detta projekt även om jag själv inte har någon riktigt bra idé. Kostfonden är det första man tänker på.

    En fond som verkligen har pengar och har en LowCarb inriktning är den amerikanska NuSi som grundades av Gary Taubes. Det kan kanske finnas ett intresse för dem att bli internationella – det kan i alla fall vara värt att ta en titt på deras ‘regler’ om ni inte redan har gjort det. Ibland har man tur och då faller pusselbitarna på plats. Sverige är trots allt ett erkänt föregångsland vad gäller LCHF.

    http://nusi.org

    Annars förvånar det mig inte ett ögonblick att de aktuella fonderna gjort ‘tummen ner’. Lars Bern brukar berätta hur han som ledamot av Cancerfondens styrelse hade blivit ‘hånad’ när han hade förslaget att man skulle satsa på forskning om kostens betydelse men motiveringen att ”Vi kan ju inte göra oss till åtlöje!” och det är i mina ögon en kommentar som säger allt det avgrundsdjup som skiljer vår egen vetenskapliga syn på kosten som ett sätt att återfå hälsan från nästan all medicinsk medicinsk forskningsverksamhet.

    Annars tycker jag det själv låter lite konstigt att man enbart skulle titta på antalet publikationer hos projektledaren för att avgöra om man ska bevilja ansökan eller inte. Inom metallurgin har jag aldrig hör talas om något sådant men det som pågår inom den medicinska forskning anser själv förstås inte har så mycket med vetenskap att göra.

    Gilla

    • Hej Göran! Kul att du kommenterar på min site! Jag har för länge sedan föreslagit att vi skall ta kontakt med Kostfonden respektive amerikanska Nusi för forskningsledaren i vår forskargrupp. Men tyvärr har inte detta skett av någon anledning. Jag tror att man varit så övertygad om att få finansiering via de vanliga fonderna att man inte ansett det vara värt kontakten med Kostfonden eller med Nusi. Jag själv vill inte ta dessa kontakter eftersom mitt företag är inblandat i själva leveranserna av mat och utbildning till deltagarna i studien. Jäv vill vi undvika. Nu har jag föreslagit att vi ska starta en stiftelse med stadgar, styrelse och konto för att kunna jobba med Crowd Funding. Och jag har även föreslagit igen att vi ska ta kontakt med Kostfonden och Nusi.
      Hälsningar Mats

      Gilla

  6. Etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

    Gilla

  7. Crowdfunding kan vara en möjlighet! Det är bara att sätta igång med lite ideellt skrivarbete på alla kanaler du har!

    Gilla

    • Hej Clara! Visst är det som alltid att bita ihop och sätta igång på en ny infallsvinkel. Dock måste vi starta en stiftelse som godkänns av Länstyrelsen med stadgar och en styrelse plus ett postgirokonto/bankkonto. Stiftelsens mål skall vara att finansiera vår studie plus eventuella studier som kommer av den första. Jag har föreslagit denna åtgärd för forskargruppen så får vi se hur de reagerar.
      Hälsningar Mats

      Gilla

    • Jag visste inte vad Crowdfunding var så jag fick googla.
      http://www.helasverige.se/goteborgsregionen/hem-goeteborgsregionen/crowdfunding/

      Gilla

  8. Hippokrates,
    var i sanning en föregångsman och det har nu tagit nästan 2400 år att komma ikapp honom om att: ”Låt maten vara din medicin, eller hur?
    hälsar karl

    Gilla

  9. Hippokrates har med fog kallats den moderna läkekonstens fader. Han var läkaren från Kos som levde mellan 460 och cirka 370 f Kr. Tillsammans med en grupp läkare som följde i hans spår skrev han det banbrytande verket »Corpus«. I och med detta, på den tiden mycket kontroversiella verk, danades en ny medicinsk era då man hävdade att sjukdom inte är gudarnas straff utan en följd av miljömässiga faktorer, mathållning och levnadsvanor, ett synsätt som i högsta grad är aktuellt

    Det var ju ett fantastiskt statement för 2400 år sedan.
    Sedan sjönk världen ner i okunskap och vidskepelse och starkt påverkat av religionen och inte förrän med Leonardi da Vinci började världen under medeltiden ”rycka upp sig”.

    Men det gick ändå sakta och inte förrän i våra dagar har vi börjat förstå hur det ligger till. – men inte alla – läkarna har lätt för att ta till sig reklam och tror mycket på Big Pharma

    Rockefeller foundation har gjort sitt bästa för att stödja Big Pharma och utvecklat system som får folk att tro att doktorn vet något om hälsan.
    Doktorn får inte lära sig att bota en sjukdom utan bara att underhålla behovet av piller.

    För att få lite perspektiv tycker jag ni skall lyssna på William Englunds presentation i Stockholm häromsistens om GMO

    hälsar karl

    Gilla

  10. Det vore bra om en regering kunde anslå ett hyggligt antal hundratal miljoner till forskning om vad som är goda matvanor; det skulle minska sjukvårdskostnaderna, kanske rätt snabbt när man ser vad folk åstadkommer själva. I stället läggs miljarder på rätt enfaldig klimatkontrollsverksamhet med därtill hörande turistresor för en radpolitiker och andra. Vi skattebetalare skulle kanske börja ösa in mejl till regeringen och tala om vad vi vill att skattepengarna ska gå till?

    Gilla

  11. William Engdahl skall namnet vara
    hälsar karl igen

    Gilla

  12. På Annika Dahlqvist blogg tipsade någon igår om att man kan söka stöd från Konsumentverket. Det kanske kan vara en möjlighet?

    http://www.konsumentverket.se/Vara-omraden/Stod-till-organisationer/Beviljade-stod/

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.