Gott bröd av hasselnötter!

november 6, 2011 kl. 8:50 e m | Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer

Hur svårt är det att baka bröd från nötter? Inte svårt alls. Det är lite jobbigare än att köpa brödet i affären men inte mycket. Du köper istället en påse hasselnötter i affären. Hasselnötter innehåller 63 procent mättat fett men bara 9 procent kolhydrater och 13 procent protein. Man kan säga att hasselnötter är perfekt designat livsmedel för att vara människoföda. Vi behöver nämligen det mättade fettet och energin från det eftersom det är så skonsamt mot vårt blodsocker. Andelen fett i nötter liknar andelen i ägg som också är ett perfekt designat livsmedel för människor.

Om du nu äter ett Hasselnötsbröd enligt bifogat recept nedan så får du bara i dig c:a 4 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Vi behöver nämligen alla tips vi kan få för att undvika de inflammationsdrivande kolhydraterna. Brödet som finns i affären innehåller mellan 50-70 kolhydrater per 100 gram bröd, pastan 60-85 kolhydrater, flingor, 55-90 kolhydrater, vanliga makaroner 72 kolhydrater osv. Inget mjöl har under 50 kolhydrater per 100 gram. De allra flesta mjölsorter innehåller mer än 70 procent kolhydrater. Jag påstår att de flesta människor, i långa loppet, bara tål mellan 10-20 kolhydrater per 100 gram livsmedel. Några, med de rätta generna, tål mer och tillhör därför den previligierade del på c:a 20 procent som tål nästan vad som helst utan att drabbas av sjukdomar. Vi, i den andra delen, är dödsorsaker c:a 80 procent av någon metabolisk orsak direkt relaterat till kosten.

Viss pasta, bröd och flingor är direkt jämförbara med att sätta i sig gelegodis. Det skapar exakt samma problem i kroppen. Problemet är att detta, det dolda sockret, inte smakar sött och därför gör vi inte jämförelsen med godis. Det är detta som är det djävulska.

Njut av ett gott bröd istället. Börja med att lägga de inköpta hasselnötterna, 200 gram, i matberedaren. Kör på full gas i 30 sekunder så är det färdigt. Här är receptet;

Ugnen på 225 grader

1,5 dl hasselnötsbröd

3 ägg

1,5 dl skalade sesamfrön

1,5 dl riven ost

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk brödkryddor

1 tsk salt

Blanda samman allt i en bunke. Lägg ut ett smörpapper på en plåt. Häll på degen som blir något mindre än smörpappret. Bred ut den med en slickepott. In med plåten i ugnen lite ovan mitten och grädda i tio minuter. När du tagit ut plåten kan du dra hela smörpappret med brödet på över till en skärbräda. Skär upp och servera i lagom stora bitar med mycket smör och ost.

Degen går förstås utmärkt att använda även som nyttig och icke hälsovådlig pizzadeg.

10 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] Laga och baka! Gott bröd av hasselnötter   […]

    Gilla

  2. Får jag ana att här skall stå 1½dl hasselnötsmjöl? 🙂

    Gilla

  3. Rätt har du absolut!
    /Mats

    Gilla

  4. Hej, ska det vara 6 ägg i receptet?

    Gilla

    • Du var en rackare till att äta ägg! Det ska vara tre ägg i receptet. Glömde jag det i receptet?

      Gilla

  5. ha ha du har skrivit 3 ägg 2 ggr, ja jag äter minst 2-3 ägg varje dag, inte mina egna, de är köpta hos en dam i byn. I sommar blir det pullor här på gården, då ska det kacklas……… 🙂

    Gilla

  6. Bra att du uppmärksammade att det var lite för många ägg. Undrar om någon bakat efter det receptet?
    /Mats

    Gilla

  7. Tack, har kört fröbröd i en evighet, kul med lite variation. Nu ska här bakas 🙂

    Gilla

  8. Riktigt gott bröd, jag skippade osten men det gick bra ändå. 🙂

    Gilla

  9. […] Om man nu är rädd för att jag ska påverka brödförsäljningen negativt så kanske det är dags att ta det kommande paradigmskiftet på allvar. Börja forska i att ta fram bröd som inte innehåller så mycket farligt mjöl. Jag hjälper gärna till. Varsågod här kommer länken till ett ofarligare och nyttigt bröd! […]

    Gilla


Lämna ett svar till NillaK Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.