Färdiga luncher!

november 8, 2011 kl. 9:24 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer

I dagens Göteborgspost har man testat färdigförpackade luncher. Många livsmedelsbutiker har börjat med denna nya trend. Göteborgsposten har anlitat en dietist, Frode Slinde, från Göteborgs Universitet. Lunchmaten får överlag ganska bra betyg när det gäller näringsinnehåll men det är för mycket dåliga fetter i maten enligt dietisten.

Med dåliga fetter menar dietisten mättade fetter. Han antyder att om man äter för mycket mättade fetter kan detta leda till hjärt -kärlsjukdomar. Det är märkligt att man kan ha så olika åsikter om just mättade fetter. Vi som blivit friska från just hjärt-kärlsjukdomar tack vare att vi äter mycket mättat fett som smör och grädde och väldigt lite kolhydrater fattar ingenting. Jag känner själv till hundratals som blivit friska liksom jag själv just genom att äta mättade fetter. Flera läkare och forskare, t.ex. Uffe Ravnskov och Andreas Eenfeldt har visat att det är inte farligt att äta mättat fett. WHO har deklarerat att smör är inte farligt.

Ändå får dessa dietister breda ut sig i tidningar och förklara att mättat fett är dåligt och kan leda till hjärtsjukdom. Det är förbannad lögn och dikt och hindrar människor som verkligen behöver den fettrika kosten från att bli bra från sjukdomar.

Vidare förklarar dietisten att det är kolhydrater och protein som ger bäst mättnadskänsla medan man måste äta mycket mer fett för att bli lika mätt. Min erfarenhet är precis tvärtom, med den feta maten sitter mättnadskänslan i längre.

Livsmedelsverkets dogmer sitter verkligen djupt men har ingen verklighetsanknytning. Man kunde ju begära av en tidning som Göteborgsposten att erbjuda plats för en ”second opinion” eftersom det verkligen finns olika åsikter om vilken mat som är nyttig.

Jag deltog själv i en djupundersökning som elever på Göteborgs Universitet gjorde av 15 stycken personer som ätit LCHF-kosten under mer än två år. Hypotesen var ”Frisk av fett”? Samtliga deltagare i denna studie kände stora hälsovinster och menade att lite kolhydrater och mycket mättat fett  var orsaken. Läs själv här; Examensarbete LCHF 2011-06-17

Livsmedelsverkets kostråd och nyckelhålsmärkningen ligger till grund för en felaktig mathållning som inte stärker vårt immunförsvar.

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej! Vart har WHO nämnt att smör inte är farligt? länka gärna detta! Läst igenom deras rapport men inte funnit något kring rek om smör. mvh

    Gilla

  2. Mats! Hör gärna av dig till Konsumentredaktionen på GP och påpeka att det finns andra synsätt och ”ny” kunskap.

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: