Vitt eller rött?

december 1, 2013 kl. 1:26 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , ,

images

En av nackdelarna med LCHF-kosten är att man tål mindre alkohol. Kanske är det en fördel ändå. Både Maggan och jag upplever att vi sover mycket sämre, särskilt om vi delat på en flaska rött vin. Det verkar som om det går bättre med vitt torrt vin, att det inte påverkar oss lika mycket.

Det är inte så att vi blir dåliga dagen efter men sömnen blir definitivt sämre. Jag vet att det finns andra som äter LCHF-kost som upplever samma sak. Det skulle vara intressant att höra din uppfattning. Kommentera gärna detta.

LCHF.se har kommenterat detta i ett tidigare inlägg.

Även Kostdoktorn har bloggat om detta.

Alcohol and Nutrition!

Vi dricker oftast ekologiskt vin och bägge upplever att det är skillnad på vitt och rött. Det verkar som om det vita torra vinet påverkar oss mindre men vi sover lite sämre även om vi bara dricker vitt vin. Ett glas, oavsett rött eller vitt, fungerar bra för oss bägge men så fort vi delar på en flaska så leder det till sämre sömn.

Tål vi mindre alkohol med LCHF?

En del påstår att man tål alkohol mindre ju striktare man är med LCHF-kosten.  Frågan är vad som händer i kroppen? Alkohol är ju i grunden ett främmande ämne för kroppen så man kanske borde var tacksam för att man blir varnad.

Om man är i ketos, vilket jag oftast är, sägs det vara extra besvärligt.

Enligt en möjlig förklaring är alkohol en kraftfull hämmare av glukogeonenes . Den kan tvinga  den metaboliska processen i omvänd ordning. Det betyder att om all glukos i blodet härrör från glukoneogenes kommer konsumtionen av alkohol  att leda till att blodsockernivån sjunker . Alkoholen kan då  stanna upp ketonkropparnas produktion , vilket kan hämma hjärnans bränsledepåer.

Personer med diabetes ska då vara extra uppmärksamma på effekterna av alkohol. Det är kanske därför som jag känner att jag påverkas extra av alkohol. Jag har visserligen inte haft diabetes sedan fem år tillbaka men självklart ligger det latent i kroppen om jag får i mig fel bränsle.

Kanske är det så att om man mår extra bra av att vara i ketos så ska man ju inte offra det bara för att kunna ta ett glas vin till.

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Samma här, behöver mindre mängd numer för att känna sig belåten. Lite som med maten, belåten med mindre och färre mål mat. LCHF är ett vinnarkoncept. Och ja, jag sover bra på ett glas rött men lite sämre på två eller tre.

  Gilla

 2. Sedan i januari i år har jag genomfört ett intressant experiment (N=1).
  Vad händer om jag slutar dricka rödvin varje kväll (c:a 37 cl) och en whisky ibland?
  Resultat: Inget händer, annat än att jag inte somnar så lätt i TV-fåtöljen samt att jag fortsätter att må LCHF-bra (< 5g kh/dag). Saknar dock ibland smaken. Hemkört mineralvatten är dock strålande gott.
  Har någon av er ett relevant råd att ge? Fortsätta eller återgå?

  Mats

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: