#Friskavmat Livsstilen kan förändra generna!

mars 13, 2017 kl. 12:53 e m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , ,

En av de vanligaste myterna är att vi ärver sjukdomar från våra förfäder genom våra gener. Sjukvården och läkarna har frikostigt odlat den myten. En del personer väljer drastiska alternativ av ren skräck för att drabbas av t.ex. cancer. Ett exempel är filmstjärnan Angela Jolie som valde att operera bort sina två friska bröst just för att hennes mamma hade bröstcancer.

Senare forskning visar att vi kan förändra våra gener genom vår livsstil. Vi har cirka 25000 gener i varje cell i kroppen. Dessa gener kan påverkas både i positiv och negativ riktning. De kan knäppas på och av. Den viktigaste delen i livsstilen är vår kosthållning, anser jag. När vi äter naturlig mat som inte inflammerar kroppen utan stärker immunförsvaret så påverkas inte bara vi själva utan också kommande generationer som ”ärver” en positiv genbank.

Om du förändrar din livsstil genom t.ex. en immunstärkande kost så förändras genetiken i dina kommande celler eftersom dessa byts ut med jämna mellanrum. De nya cellerna anpassar sig till din nya livsstil och ditt immunförsvar får, genom din förändrade kosthållning, bättre förutsättningar att skydda dig mot sjukdomar.

Vi som ätit ketogen LCHF-kost under lång tid har ju upptäkt att vi knappt inte ens blir förkylda längre. Dessutom har många av oss blivit av med metabola sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt -kärlsjukdomar, cancer m.fl. andra inflammatoriska/metabola sjukdomar. De nya cellerna har alltså fått en förstärkning av de gener som inte innehåller arvsmassa som kan ge oss ”ärvda” sjukdomar.

Denna forskning, epigenetik, är än så länge ganska ny men ger fantastiska perspektiv på hur vi ska bedriva friskvård och sjukvård i framtiden. Dessutom har vi, genom vår livsstil, ett enormt ansvar för vad vi vidarebefordrar till kommande generationer. Vi kan alltså ge våra barn och barnbarn bättre eller sämre förutsättningar i livet genom vår livsstil och kosthållning.

 Diabetesforskaren Charlotte Ling forskar om hur livsstilen påverkar våra geners funktion.

Skyll inte på generna!

Det är alltså inte lika lätt längre att skylla på våra gener när vi får olika sorters metabola sjukdomar som t.ex. diabetes, hjärt -kärlsjukdomar och cancer. När din läkare säger att du riskerar att få dessa inflammatoriska sjukdomar eftersom dina föräldrar har haft dom bör du vara skeptisk. Läkaren kommer antagligen inte att rekommendera dig att börja med ketogen LCHF-kost för att motverka de farliga generna i cellerna. Så långt har vi inte kommit än. Kanske får du rekommendationen att börja motionera, att sluta röka men inte att förändra din kosthållning till immunstärkande mat.

Det är märkligt att vi inte har reflekterat och forskat mer över cellernas nybildning och hur generna i dessa celler påverkas och förändras av vår livsstil.

Bli frisk av mat du också!

bokomslag-2016-11-13

LCHF-utbildning och boken Frisk av mat!

Du kan lära dig mer om hur du stärker ditt immunförsvar. Du får kraft att både läka och försvara din kropp mot inflammatoriska tillstånd. Beställ min bok ”Frisk av mat, utdrag ur boken och Mats LCHF-utbildning brev 1 av 12. Följ råden där så kommer du att bli angenämt överraskad över hur effektivt det är. Boken kostar 195 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. I LCHF-utbildningen får du också tillgång till menyer, recept och handlingslistor. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 350 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken! Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret nedan.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: