Din LCHF-frukost!

januari 23, 2012 kl. 9:54 f m | Publicerat i Okategoriserade | 19 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Crearome                               Fetshot och Mats LCHF-bröd.

God morgon! Vad har du ätit till frukost idag? Här är min frukost;

God morgon! Vad har du ätit till frukost idag? Här är min frukost;

4 stekta ägg i kokosfett. Ekologiskt och kallpressat förstås.

En skål med Fetshot. Innehåller turkisk eller helst rysk fet yoghurt blandat med hallon och kokosfett. Jag bukar blanda till en sats som räcker veckan ut.

500 gram hallon, 500 gram yoghurt och c:a 200 gram kokosfett. Blanda allt med hjälp av en stavmixer. Detta är ungefär en veckas ranson.

Två stycken smörgåsar bakade på hasselnötsmjöl med mycket smör och ost. Om du vill baka hasselnötsbröd så söker du på det på denna bloggen.

Här länkar till Fetshot och Mats LCHF-bröd.  Här hittar du ännu mer tips i boken ”Frisk av mat”!

Och så kaffe förstås.

Denna frukost ger mig en fantastisk start på dagen. Den innehåller minimalt med kolhydrater men desto mer mättat fett och protein via äggen. Jag får alltså i mig det viktiga smörjande fettet som inte belastar min kropp med något överskottsglukos. Fettet och proteinet ger mig precis så mycket energi som jag behöver och ger mig ett skydd mot allehanda bakterier och inflammationer.

Jag är fortfarande fascinerad av de bägge dietisternas upprördhet i programmet Debatt i torsdags kväll. Här träffar de människor som påstår att de blivit friska av mat. Är det inte det som allting går ut på även för en dietist. Om jag hade påstått att jag blivit frisk av att äta kolhydrater men nästan inget fett alls. Hade de blivit lika upprörda av det?

Det är inte lika förvånande om stora livsmedelsproducenter i stärkelseindustrin blir upprörda eftersom de investerat stora pengar i en produktionsapparat. Det är heller inte förvånande om stora delar av läkemedelsindustrin blir arga om människor väljer att äta riktig mat istället för piller. Det handlar om pengar!

Men att delar av sjukvården genom dietister blir så upprörda för att folk blir friska och smala av en viss sorts mat, det är verkligen upprörande. Det kan ju inte handla om annat än prestige och rädsla att bli av med sitt eget jobb. Jag tillhör dom som tror att dietister kan göra mycket nytta men då ska de jobba med och inte mot en utveckling av näringsläran.

Nu är jag snart inne på mitt fjärde år av fet mat och väldigt lite kolhydrater. Jag har ännu inte blivit förkyld(ta i trä) en enda gång sedan kostbytet till LCHF. I ljuset av mitt tidigare inflammerade liv så är detta något fantastiskt. I över 30 år har jag varit mer förkyld än frisk. Jag kan garantera alla diabetiker att ni tryggt kan äta LCHF-kosten och bli friska utan mediciner. Var inte fettskrämda! Jag kan också lämna garantier till hjärtsjuka att ni tryggt kan äta fettet som smörjer era ådror. Fettet täpper inte till som stora delar av sjukvården tror. Jag har inte haft en enda känning från hjärtat sedan tre veckor efter mitt kostbyte.

Alla med ledvärk och annan kronisk värk kan lugnt äta LCHF-kost, värken försvinner. Så har skett på mig. Besvär med prostatakörteln och svårt att kissa? Lugn, det finns hjälp även här. Ät fet mat och dra ner på kolhydraterna! Mina prostatabesvär är sedan länge borta.

Min sambo Maggans besvär från svår eksem och migrän finns inte längre. Alltså alla ni som söker hjälp mot detta pröva den feta LCHF-kosten.

Vad säger ovanstående resultat? Jo, att den kolhydratrika kosten är inflammerande och skapar sjukdomar. Den fettrika kosten skyddar oss genom att den inte genererar inflammerande glukosnivåer.

19 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Tack för inspirationen 🙂

  Jag har själv levt på LCHF under drygt ett år nu med små enstaka tillåtna avvikelser. Tränar 1500+ minuter /månad (kampsport, tyngdlyftning, löpning mm) och har aldrig varit så frisk i hela mitt liv.
  De gånger jag avvikit är de gånger jag mått som sämst, av olika anledningar men det är oavsett inte något jag tänker tillåta i större grad. LCHF har verkligen hållt mig frisk, pigg och klar i huvudet!

  Riktigt bra sida, tack för ditt arbete och enagemang 🙂

  Gilla

 2. Hej!

  En gaphals på översta raden skrek ut något om att man inte kan träna utan kolhydrater i Svt-debatten. Min erfarenhet säger mig att det går alldeles utmärkt. Det är till och med så att mina resultat är helt otroliga efter introduktion av LCHF/Paleo. För att citera Colting: ”jag vill bara se bra ut naken”. Det tog mig knappt ett år att nå dit. Känns fantastiskt härligt och jag mår bättre än någonsin på alla plan. Du skriver bra och jag läser din blogg. Tillsammans med alla andra otroliga personer inom LCHF i Sverige ska vi sprida kunskapen om en hälsosam livsstil. För min egen del räcker det just nu med att imponera på min omgivning genom att bara finnas till. Nyfikenheten är stor och frågorna duggar tätt 🙂

  Gilla

 3. Hej Mats och alla!

  Tack för din frukostinformation!

  Min frukost: 4 stekta ‘gulare gula’- ägg (i samma kokosfett som du (Crearome) på ett paket (140 g) lätt knaperstekt bacon. Kryddas med Cayennpeppar.
  Fantastiskt läckert utseende och en riktig smaksymfoni, där de rinnande gulorna och kokosfettet blandas och gör att man vill slicka tallriken.

  Dietister kännetecknas av en sak: Brist på kunskap. Dietistens inlägg blottade avgrunder av okunskap vilka hon utökade under eftersnacket.

  Mats LCHF Wiman
  Icke-diabetiker
  LCHF@MatsWiman.se

  PS Vi återkommer väl till kvällsvarden nästa gång?

  Gilla

 4. Hej!
  Tack för spännande frukost.
  Har inhandlat hallon och cocosfettet. Köpte Kefir 3 % är det den du menar?
  Tror du att jag som kvinna kan ta 2 ägg och en shot på morgonen? Fyra ägg låter lite mäktigt?

  Jag har fortfarande inte fattat huuuur mycket fett man ska få i sig per dag i gram för att gå ner i vikt? Är 170 cm och väger 66 kg, vill ner till 60 kg igen. Men huvudsaken till att jag ska börja är för att jag har Bechterew och har ständiga inflammationer i ryggen och är ständigt obotligt tröööööött. Kommer följa din blogg med nyfikenhet:)

  Gilla

  • Hej Lotta,
   Du har just beskrivit ett problem som många människor har svårt att tackla och att fatta, som har pågående inflammationer i kroppen, nämligen att få i sig det mättade fettet. Vi är så fruktansvärt fettskrämda av myndigheter och andra i sjukvård m.m. att vi inte får i oss just det som inte är inflammerande i kroppen. Var inte rädd, det finns bara fördelar för dig att se fram emot. I ditt fall ska du verkligen använda dig av den fantastiska möjligheten att göra din kropp inflammationsfri genom att helt enkelt att ta bort bränslet för inflammationerna. Det är alltså kolhydraterna. Ju mer du kan undvika dom desto snabbare renar du kroppen. Förutsättningen är dock att du byter bränsle och det är alltså att äta mycket mer fett. Proteinet behöver du inte tänka speciellt på utan det får du naturligt med kött, fisk och ägg. Du ska alltså anstränga dig för att få i dig det mättade fettet. Du ska inte äta Kefir utan helst den ryska yoghurten som har 19 procent mättat fett tillsammans med kokosfett och hallon. Gör en omelett på morgonen 4 ägg och med tonfisk då ökar du fettprocenten.
   Lycka till!

   Gilla

   • TACK!:)
    Jag låter dig veta hur det går framöver!

    Gilla

 5. Hej!

  Fetshoten står i kylskåpet. Smakar bra. Tack för tipset! Själv har jag snöat in på gröna smoothiesar på morgonen med avocado istället frukt, rejält med gröna bladgrönsaker med variation, kanske selleri och någon enstaka gång bär. Proteinpulver med lägsta kolhydrathalten om jag inte äter ägg till frukost. Allt köres i bra blender/mixer. Annat gott som jag brukar lägga till är nässelpulver, ingefära, gurkmeja, kakaoibs….Som vätska i min smoothie blir det vatten, kokosmjölk eller mandelmjölk….

  Sån är jag, brukar ”snöa in” på saker i perioder och just nu är det gröna smoothies. Gröna bladgrönsaker innehåller så mycket nyttigheter och så litet kolhydrater! Tänk ekologiskt bara.

  Gilla

 6. Hej!
  Tack för en härlig blogg med mycket bra fakta!!
  Jag äter ofta grekisk yoghurt med hallon och nåt ägg till frukost men har ändrat det nu då jag inte tappar vikt alls. Äter ägg fler dagar i veckan och hoppas det ska hjälpa, vad tror du? Jag har också stora smärtor i rygg , de säger att det är av min fibromyalgi men jag vet inte.Jag är i alla fall ständigt inflammerad.Vet inte vad jag ska göra åt denna smärta som jag haft i många år, just nu känns det som det knäcker mig totalt men jag jobbar och håller i så gott det går. Är tacksam för bra tips mot inflammationer…:) Hälsningar Jeanette

  Gilla

  • Hej Jeanette, det är svårt att råda dig när jag inte riktigt vet hur din mat hållning ser ut. Men generellt tror jag på att ta bort bränslet för inflammationerna och det är överskottsglukos. Att rena sin kropp genom att vara extremt strikt med kolhydraterna kan vara en möjlighet för dig. Att du äter flera ägg i veckan säger ingenting. Ägg är ett av våra absolut bästa livsmedel som inte påverkar den känsliga balansen i kroppen mellan inflammation eller inte. Du får fett och protein från ägget som är perfekt designad för kroppen. Du kan äta 4-8 ägg om dagen utan vidare. Gör lite omeletter med tonfisk eller makrill. För övrigt tycker jag att du ska äta kokosfett och den goda Fetshoten som du kan googla på den här bloggen. Det är en ständig kamp för den som är inflammationskänslig men om du orkar vara konsekvent under en längre tid så kommer ditt immunförsvar att bli starkt igen. Det tror jag på!

   Gilla

   • Hej Mats,
    Tack för snabbt svar.:) Jag menar att jag dragit ner på mejeriprodukter och äter mer ägg istället, yoghurt + hallon endast nån dag i veckan mot förut varje dag. Så här kan en dag se ut: Frukost: 2 stekta ägg, 1 lchf bröd med dubbelt pålägg, tomatskivor, majonnäs, te. Lunch: omelett och sallad
    Middag: Lax med pepparrotssås , kokta grönsaker och en smörklick på. Jag äter mer vid varje måltid och äter bara mellanmål ibland. Detta efter att jag kört LCHF 4 månader utan resultat, obs! jag har inte fuskat med socker eller kolhydrater. Jag ska hålla i detta, för jag är piggare, slipper min migrän och har fått starka naglar så det är flera positiva saker redan, om jag sen slapp en del av dessa jobbiga inflammationer också, så skulle det kännas som högsta vinsten!! Tack så länge:)) Jeanette

    Gilla

 7. Glömde skriva, kokosfettet är ju så äckligt, blir det ok om man blandar det med yohurt och hallon då? Jag har svårt för konsistensen…

  Gilla

  • Om du äter det kallpressade ekologiska kokosfettet blandat med fet yoghurt och hallon så smakar det nästan som glass. Tycker jag i varje fall. Kokosfettet beställer du på http://www.crearome.se
   /Mats

   Gilla

   • Kung markattas kallpressade kokosolja är också ett grymt alternativ.. och jämförelsevis lågt i pris. Finns dessutom i många Icaaffärer bland oljorna.

    Gilla

 8. Tack, ska prova det:)

  Gilla

 9. Reblogged this on Fet Hälsa.

  Gilla

 10. Hej Mats. Är lite besvärligt för mig med yoghurt i o m att jag är laktosintolerant.. men gör ofta en smoothie på hallon och blåbär och grädde och kokosmjölk och vanlig laktosfri yoghurt och laktosfri cremefraishe och mandel och is. Väldigt god. Jag kan inte äta hur många ägg som helst. Och absolut inte stekta. men äter kokta ägg.- Och ofta omelett. sen äter jag smetanasås och så blomkål eller broccolimos och kål och rucculasallad till samt fisk eller kött.
  Till frukost äter jag mandelbröd som min man bakar. jag går inte ner så mycket i vikt precis vad kan det bero på? Är det åldern? Är 68 år.
  MVH Inger L

  Gilla

  • Hej Inger, alla går faktiskt inte ner i vikt med LCHF-kosten men i stort sett alla gör hälsovinster av olika slag. En viktnedgång är en bonus. Så tycker jag att man ska se det. Många som har haft svårigheter med att gå ner i vikt har fått bättre resultat genom att helt ta bort mjölkprodukterna. Lycka till!

   Gilla

   • Tack för det svaret Mats. har faktiskt fått lite mindre cm i midjan iaf men det går så sakta så. men har gått ner lite i vikt. Mår ju bra iaf. Och brukar simma en hel del på vintern nu är det utomhus som gäller så nu har det inte blivit på ett tag men snart så smäller solen till och då blir det en 1000 meter.2 ggr i veckan.
    Ha en fin Midsommar.
    MVH
    Inger

    Gilla

 11. […] . Dagen LCHF-frukost. Tre stekta ägg, en Fetshot, två skivor hassel- och valnöts bröd (utan mjöl givetvis), med mycket smör och ost (använd osthyvel för bägge) och kaffe. Din LCHF-frukost! […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: