Sveriges bästa äldreboende?

september 13, 2013 kl. 2:33 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

I Svt går det en TV-serie som jag upplever som mycket angelägen och den heter ”Sveriges bästa äldreboende”. Det verkar det vara en rent bedrövlig situation för gamla människor på äldreboenden i Sverige.

Det finns ett förakt och respektlöshet mot gamla på äldreboenden som faktiskt inte kan försvara sig.

 1. Många gamla verkar lida av näringsbrist trots att de t.o.m. har övervikt!
 2. Genom brist på personal tvingas de flesta gå till sängs redan kl. 17-18 på eftermiddagen. Detta medför en ofrivillig nattfasta på 12-13 timmar som medför att många faktiskt svälter.
 3. Många gamla äter så mycket medicin att de inte orkar äta tillräckligt med mat under de få timmar som de är vakna.
 4. Till råga på allt är maten ofta osmaklig och tillagad på upptinade livsmedel.
 5. Ingen verkar veta hur mycket mediciner som är utskrivna och ordinerade till en viss person. Vissa har bärkassar med medicin hängande på rullstolen.

Mannerström ryter till!

images

Ska inte dom som byggde vårt samhälle få god mat på sin ålders höst?

Jag tror att mycket kokar tillbaka på vår okunskap om hur människans kropp reagerar på olika slags livsmedel. Jag är övertygad om att en rejäl dos LCHF-kost skulle passa alldeles utmärkt på de flesta äldreboenden.  Om LCHF-kost, som ju faktiskt är naturlig mat som människan verkar vara helt anpassad för, skulle tillämpas på våra äldreboenden så skulle vi alla spara in massor av pengar och onödigt lidande för både gamla och anförvanter.

 1. Inflammationer och sjukdomar skulle minska och därmed det totala vårdbehovet.
 2. Många skulle få en bättre sömn och behovet av sömntabletter skulle minska.
 3. Det vettlösa medicinförskrivandet skulle inte behövas eftersom hälsan har blivit bättre för de gamla.
 4. Många äldre äter idag psykofarmaka mot depressioner och liknande. Många skulle kunna minska på lyckopillren om det serverades naturlig mat som en god köttbit med riktigt smör färska grönsaker och en rejäl fet gräddsås.

Bästa sjuk och äldrevård; Lär av tusentals människor som redan prövat!

Vi har idag tusentals människor som gjort fantastiska hälsovinster genom LCHF-kosten. Många av dom är faktiskt i övre medelåldern och däröver. Är det inte dags att ta tillvara på alla dessa fantastiska erfarenheter som borde vara guld värda för politiker och samhällsplanerare? Dessa människor vet redan att deras medicinbehov har minskat eller helt försvunnit tack vare en icke inflammerande kost. Det är mycket pengar sparade redan där. Tänk om dessa erfarenheter skulle appliceras på äldrevården? Då skulle vi verkligen kunna prata besparingar. Då kanske vi slipper att avskeda nattpersonal så att det bara finns en enda tillgänglig undersköterska för 44 svårt sjuka äldre människor på natten. Ja, det är sant så ser det ut på många ställen.

I TV:s Debatt så käbblade politiker om vem som vill mest och vem som gjort mest. Faktum är att de inte kan eller vågar prata om de verkliga problemen, nämligen om att förändra synen på kosten och vad som gör oss sjuka!

Läs också ”Rätten att välja sin egen kost”!  Läs om ”försockrade kroppar”!

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Rätt så. Finns f.ö ingen djurart som är så sjuklig som människan, förutsatt att de äter sin artegna föda lever de friska hela livet. Finns inget djur som måste räkna kalorier heller. Bara människan är så korkad och inte hjälper det heller, kaloriräknarna är ofta de tjocka…

  Gilla

 2. Kan bara instämma, lchf med dagliga doser av kokosolja.

  Gilla

 3. Jag är undersköterska och har fem år inom äldreomsorgen. Ditt fina förslag skulle innebära en fullkomlig katstrof för äldres kostsituation. Äldre människor finner en trygghet i det bekanta, i nostalgin och är väldigt förtjusta i sin kokta potatis och sin morgonsmörgås. Då har vi inte ens börjat tala om kaffebrödet. Bullar och en kopp kaffe är de som förgyller vardagen, det skapar lycka tillsammans med lite sällskap. Är det kaffestund, så frågar de äldre på en gång ”Är det några kakor idag? Åh.. ett litet vetebröd vore så gott.. Får vi några bullar?”

  På det vet du säkert att kolhydrater ökar aptiten. Inom äldreomsorgen är allt som ökar aptiten i princip heligt medan kost som lockar äldre att äta mindre skys som pesten, då jag skulle säga att i alla fall en tredjedel, om inte mer av våra gamla lider av nedsatt aptit. LCHF är för mättande, för mastigt, och skulle påverka de äldres näringsintag negativt då de flesta går runt med redsatt aptit och skulle drabbas av malnutrition ifall de får främmande mat som är känd för att minska aptit. Att sätta våra äldre på lchf skulle försämra deras livskvalitet mycket. Det är inte var de vill äta, och skulle vara ett olyckligt förmynderi över våra gamla (vilket är illa nog som det är).

  Äldre gillar nostalgimat. De vill ha en god laxpudding, köttbullar med härligt hemlagat potatismos, eller isterband med dillpotatis. Äldre älskar i det stora hela kokt potatis. De flesta väljer bort ris, couscous eller andra alternativ vi har till lunchen för att det helt enkelt ska vara potatis ”annars blir man inte mätt, då är det inte riktig mat”. Vid eftermiddagsfikat ska det vara en bulle till kaffet. Många gånger kan den där lilla bullen dessutom vara det enda en matvägrande tant går med på att äta, en riktig lifesaver alltså, även om näringsvärdet är åt fanders. Ofta ger lite kakor en tillfällig energi att äta riktig mat och sockret får många gånger igång aptiten.

  Gilla

  • Hej Mikaela, Jag tror du menar väl men det blir fel ändå. LCHF-mat minskar definitivt inte aptiten, man känner sig istället bara mättare och nöjdare. Visst kan man ha det trevligt ändå med kaffebröd som inte innehåller så mycket kolhydrater. Jag tror att om en äldre människa kunde välja på att få behålla hälsan lite längre så skulle de flesta välja det. Det behövs mycket mer utbildning och debatt om hur kosten påverkar hälsan
   Jag kan föreställa mig själv om 25 år när jag behöver ett äldreboende. Inte vill jag äta mat som triggar igång min diabetes igen. Varför inte låta äldre människor få bestämma själva vad de vill äta. Det borde vara ett aktivt val även om man är lite äldre. Annars kan det bli fråga om förmynderi på riktigt.
   Problemet för aptiten har ju svt visat i programmet ”Sveriges bästa äldreboende” att det är dessa mängder medicin som förstör aptiten. Och att man tvingas äta all mat under den korta period som tillåts vara vaken under dagen. Den långa natten utan mat påminner om svält för många.
   Vi behöver valfrihet även inom medicinen. Den dagen läkarna ger människor ett kostalternativ som inte inflammerar kroppen till den vanliga kemiska medicinen, ja då ska jag dra mig tillbaka.

   Hälsningar från
   Mats

   Gilla

 4. […] Sveriges bästa äldreboende? […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: