Hur gamla gubbar blir som nya!

december 4, 2013 kl. 11:09 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer

Här kan du läsa mer om försockringen av kroppen. Jag har samlat lite artiklar som jag skrivit om ämnet!

Försockrad kropp del 2

funny-old-people-part2_3

Hur AGE, Advanced Glycation End products, kan få en människa att åldras i förtid!

Jag har lärt mig en sak som kommer att påverka resten av mitt liv och det är att kosten vi äter påverkar enormt mycket mer än vad vi tror. Faktum är att jag har blivit enormt känslig för olika sorters mat och min kropp reagerar direkt både på lämplig och olämplig mat. Dvs om jag ätit lite mer kolhydrater än vanligt respektive om jag ätit mer fettrik mat.

Att sockret/sockerarterna/kolhydraterna kan öka på åldrandeprocessen är jag numera fullständigt övertygad om. Jag har ju klara bevis utifrån hur min kropp har reagerat på högkolhydratkost respektive LCHF-kost. Det betyder att vi måste vara mer noggranna med vad vi äter allt eftersom vi blir äldre. På något sätt så verkar kolhydraterna klibba fast överallt i kroppen och blir sedan grogrund för svamp och bakterieangrepp. Det betyder egentligen att ju tidigare vi kan lägga om kosten till en fetare sådan med mindre kolhydrater desto större chans att vi inte drabbas av metabola sjukdomar på äldre dagar.

Åldersymtom eller metabol sjukdom?

Tidigare när jag var sjuk i diabetes typ 2 med flera andra inflammatoriska sjukdomar så fick jag svaret från sjukvården att det inte är konstigt eftersom du har passerat 50 år. ”Det är normalt att drabbas av ålderssymtom med tillhörande sjukdomar” verkar sjukvården tycka. Men är det verkligen så eller är det så att vår sjukvård helt enkelt inte vet? I forskarvärlden verkar det finnas en viss nyvaknad kunskap om att kosten kan utgöra grogrund för många av våra vanligaste metabola sjukdomar. Men med sjukvården kommer det att dröja länge innan den skutan kan vända. Boken Magen, bakterier buller och brak är ett försök från forskare på Karolinska att våga titta på kostens påverkan på vår hälsa. Här har man också tittat på bakteriernas roll och hur en obalans bland dem kan vara sjukdomsalstrande.

IGF1 och AGE, vad är det?

IGF1 påverkar cellernas tillväxt. AGE står för Advanced Glycation End products och här reagerar sockermolekyler med proteinmolekyler. Tillsammans utvecklar de en slags klibbig massa som har glykinerat.  Om denna klibbiga massa sätter sig fast i alla delar av kroppen så kan man ju tänka sig att detta till slut blir för mycket för kroppen och att det till slut leder till sjukdomar.  Nedan är några exempel;

Alzheimers sjukdom
Cancer
hjärtsjukdom
Typ II-diabetes
njursjukdomar
Ateroskleros
Högt blodtryck
Stroke
synnedsättning
Hudbesvär

Många av våra av våra sjukdomar som vi kallar för ålderssymtom är kanske ett långt och troget kolhydratmissbruk? Åtminstone verkar det ha varit så för mig.  Som tur är verkar det aldrig vara för sent att förändra sin egen kosthållning och bli friskare.

Var finns pro-LCHF-läkare?

Jag fick en fråga från en läsare av min blogg;  Var är alla pro-LCHF- läkare? Jag skrev ju i min bok att jag fick annonsera efter en läkare som var positiv till LCHF när jag behövde en. Jag hittade bara en enda i hela VästSverige. Det verkar inte finnas många fler nu. I Stockholm finns det tydligen bara en enda. Annika Dahlqvist har listat ett antal positiva läkare till LCHF på sin sida men många av dom verkar inte vara så aktiva med just läkarrollen. Min läkare som jag hittade i Trollhättan var redan pensionär och var inkallad pga läkarbrist. Det är nog tyvärr så att det blir lättare för läkare att bli pro-lchf när de blir pensionerade.

AGE-försockrad i kroppen!

images

Vad innebär det att vara försockrad i kroppen? Det finns en benämning som kallas AGE-Advanced Glycation End products. Enligt detta skall det förklara hur kroppen försockras inifrån. Det innebär t.ex. att våra artärer blir stela av försockringen och får svåras att utvidgas. Men hela vår kropp påverkas av försockringen, vi blir stela, utvecklar olika sjukdomar som ledbesvär m.m. Sjukvården brukar hänvisa till att många s.k. ålderssjukdomar som ledbesvär, diabetes, hjärt-kärlsjukdom beror på stigande ålder och är fullkomligt naturligt. Jag har en motsatt uppfattning eftersom jag haft just dessa sjukdomar men är fullständigt frisk idag utan mediciner.

AGE bildas när blodsockret är högt (det bildas även vid normalt bs, men mycket, mycket långsammare då). Ju högre blodsocker man har, desto mer AGE bildas i kroppen och ju äldre man blir, desto mer försockrad är den. Bildningen av AGE går till som så, att sockermolekyler (från maten), klistras samman med två olika proteinmolekyler (hemoglobin och kollagen.) Dessa små klistriga försockrade molekyler, fastnar sedan på olika ställen i våra kroppar. I huden, i våra leder, hjärtat och blodkärlen och bidrar till utveckling av åderförkalkning, ledstelhet, starr och demens.  En del påstår att när sockret väl har fastnat på ett ställe, är det oåterkalleligt. Det sitter där det sitter.

Vad beror försockringen på ?

Enligt mig så beror det helt enkelt på att vi ätit för mycket socker och för lite naturligt fett.  Kan det vara så enkelt? Ja det kan det faktiskt. Hela min kropp är ett enda stort bevis för detta. Enligt läkartidningen så beror AGE, försockringen i kroppen, på att vi äter för mycket mättat fett. Detta är rent nonsens och helt fel utifrån hur min kropp har reagerat på kostbytet från mycket kolhydrater till LCHF-kost.

DSC04400

Kan man bli av med försockringen i kroppen?

Ja, det verkar faktiskt som att kroppen kan läka sig om den får rätt bränsle. Tydliga signaler för min egen del var att mina gulnade tänder blev vitare och vitare utan blekning. Jag hade tidigare en stor tillväxt av plitor och bruna fläckar på huden. Detta trodde jag var en naturlig sak kopplat till att jag blir äldre. Efter kostbytet till LCHF  avtog tillväxten och huden blev spänstigare och kändes friskare. Jag märkte också tydligt på min sambo att hennes hud såg mycket friskare ut eftersom hon också gjorde ett kostbyte till LCHF tillsammans med mig för snart 5 år sedan. Hennes eksem i händerna försvann också och har inte återkommit liksom hennes migrän som också läkte sig i samband med kostbytet.

En annan tydlig signal för egen del var att jag kände mig mycket mjukare i lederna och mina ledbesvär försvann allteftersom. Mina kissepauser på natten minskade i antal och efter cirka ett halvår så behövde jag inte gå upp alls på natten för att kissa. Jag är säker på att detta har med den avtagande försockringen i kroppen att göra.

Att sjunga och spela har varit en stor del av mitt liv men aldrig kunde jag föreställa mig att mitt röstomfång(avståndet mellan högsta diskant och lägsta baston) kunde bli bättre när jag närmade mig de 60. Visst är detta också en hälsovinst beroende på den minskade försockringen i min kropp! Det finns ingen annan förklaring! Till sist måste jag nämna mina ögon som inte längre behöver glasögon. Ena ögat har ställt in sig på läsning och det andra för att se på långt håll. Jag hade glasögon för närsynthet i cirka 15 år och läsglasögon i 3 år. Som diabetiker vet man att ögonen påverkas kraftigt av det söta blodet. I takt med att min diabetes 2 läkte sig så läkte sig också mina ögon.

En hinna av socker överallt i kroppen?

Om det finns en hinna av socker överallt i kroppen hur påverkar detta vårt allmäntillstånd? Enligt mina erfarenheter så blir man så småningom rejält sjuk i någon metabol sjukdom som t.ex. diabetes, stroke, cancer eller liknande. Innan man blir ”kroniskt” sjuk så får man antagligen en rad olika signaler på att allt inte står rätt till i kroppen. Det kan vara återkommande förkylningar, värk, allergier m.m. Tyvärr har vi ännu inte lärt oss att tolka dessa signaler som egentligen är varningar till att vi behöver se över vår livsstil och framför allt vår kosthållning. Med en hinna av socker överallt i kroppen måste detta vara ett himmelrike för sockerälskande bakterier. Dessa bakterier skapar en obalans i vårt system och bidrar till att vi får metabola sjukdomar.

Kokosfett smr_124422494

Fetta in kroppen från insidan!

Det verkar vara tydligt att om man äter mycket naturligt fett och lite kolhydrater så blir det balans i kroppens system. Det verkar också som att en försockrad kropp kan läka sig om den får rätt bränsle.  I varje fall har rätt bränsle läkt min kropp utan några som helst tvivel.

AGE- gammal i förtid!

Advanced Glucation End-products!

Försockring eller glykering är, enligt många inklusive mig själv, orsaken till många sjukdomar som ofta felaktigt är kopplade till ålder. Det handlar om att vi äter för mycket socker/kolhydrater i maten som höjer blodsockret. Sockret klibbar fast tillsammans med protein i blodkärlen och vi får en ogynnsam miljö i kroppen.

Vi får en miljö, ett PH-värde, som är grogrund för obalans bland våra bakterier och ett eldorado för infektioner, inflammation och svampar.

Kan hela kroppen bli försockrad?

Jag menar att försockringen inte bara drabbar vår mage och tarmflora utan klibbar fast i alla delar av kroppen. När vi ändrar kosten  från kolhydratrik till  fetare mat så händer saker i kroppen. De gula tänderna blir vitare, huden blir spänstigare, vi sover bättre osv.

När du frågar en läkare om hjälp för dina besvär förklarar han/hon ofta att besvären är fullkomligt naturliga eftersom du är i den åldern. Vi ska vara mycket skeptiska till det svaret. AGE  – Advanced Glucation End-products på svenska glykering eller försockring av kroppen är en ganska ny företeelse.  Läs mer här!

1380655_708461462514941_168316441_n  7389807-t6MGd

Vår förändring!

Att påstå att man kan reversera åldrande med hjälp av ändrad kosthållning kan kanske upplevas som att man svär i kyrkan av många. Många av våra s.k. ”sanningar” är så cementerade att de är oerhört svåra att bli av med. Maggans hud blev spänstigare och mindre rynkig och mina svarta ”åldersprickar” försvann på huden. Maggans svåra elaka eksem sedan tonåren började läka sig och min diabetes typ 2 drog sig tillbaka. Våra kroppars många olika inflammatoriska tillstånd läkte sig helt enkelt när vi ändrade vår kosthållning.

Den enda förändring vi gjorde i våra liv var en radikal omställning av vårt dagliga matintag till LCHF-kost. Inga tabletter, inga mediciner, inga konstiga krämer utan bara naturlig mat.

Fortfarande, nu fem år senare, känner vi att den positiva förändringen håller i sig. Vi mår fortfarande bra. Maggans eksem har inte återkommit och hennes migrän är nu fem år sedan det sista anfallet. Alla mina inflammatoriska besvär har heller inte återkommit på dessa fem år som gått sedan kostförändringen. Detta trots mycket bistra varningar för LCHF-kostens långsiktiga konsekvenser från olika läkare.

Uppdelningen i olika sjukdomar = gynnsamt för läkemedelsföretagen!

Tänk om diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och ett 40-tal andra sjukdomar bara är ett tecken på att kroppen är försockrad-glykerad? Denna miljardmarknad för läkemedelsföretagen skulle kanske inte må så bra om sanningen var att man kan bli frisk av naturlig mat. Anledningen till att vi har ett 40-tal olika inflammatoriska tillstånd i kroppen har faktiskt ett gemensamt ursprung enligt min mening. Våra kroppar skapar själva dessa inflammatoriska tillstånd p.g.a. av felaktigt bränsle.

Kontentan av detta resonemang är att om du är man och upplever t.ex. prostatabesvär så ska din första tanke vara att häva inflammationen. Detta görs bäst med en fet kost och ett ordentligt reducerat kolhydratintag.

Diabetes typ 1


2013-11-10-1720_527fb2649606ee6317a8b6d4

Jasmine Herold

Diabetes blogg typ 1

”Idag firar jag 1 år med LCHF eller så kan man säga att jag firar 1 år med god hälsa! Att LCHF är bra för typ 1 diabetiker kan jag skriva under på. Förutom stabilare blodsocker och en mer lättskött diabetes är jag av med min värk i benen, huvudvärk, problem mage, de ständiga halsinfektionerna. Tidigare hade jag problem med återkommande svampinfektioner, under detta år har jag inte haft en enda! Jag tar bara 1 spruta om dagen istället för 5-9. Jag äter gott, saknar inget. Jag är piggare, gladare än någonsin! Har under året även lärt känna och kommit i kontakt med massa fina människor via instagram och bloggen! Jag skulle kunna radda upp ännu mer positiva saker men nu ska jag gå och fixa lite käk, det blir en fet varmrökt regnbågslax dagen till ära! ”

Jasmine visar vägen för diabetes typ 1!

Det är dags att konstatera att LCHF inte bara hjälper för diabetes typ 2 utan också för typ 1. Gå in på Jasmines blogg och läs mer om hur även personer med diabetes typ 1 får stora hälsovinster med LCHF-kosten. Jag minns när jag var på en diabeteskonferens i Göteborg. Konferensen arrangerades av ett läkemedelsföretag som tillverkar bl.a. insulin. På den konferensen var även en gammal golfkompis som precis hade fått sin diagnos; diabetes typ 1. Han hade sällskap av sin diabetessköterska, av någon anledning. Hon berättade hur viktigt det var att äta ordentligt med kolhydrater när man hade diabetes typ 1. Anledningen var att bukspottkörteln inte producerade något insulin alls på typ 1:orna.

Vi hade givetvis en ordentlig diskussion där och jag uppmanade min golfkompis att börja äta LCHF-kost för han kommer att få stora hälsovinster av det.  Diabetessköterskan menade att jag delade ut livsfarliga råd och att LCHF-kost kan vara direkt hälsofarligt för personer med diabetes typ 1.

Numera känner jag till många personer med diabetes typ 1 som har fått fantastiska hälsovinster med LCHF-kosten. Att gå från 8 insulinsprutor om dagen till högst 2 är en hälsovinst så god som någon. Dessutom inträffar en rad andra positiva hälsovinster för typ 1:orna precis som 2:orna upplever. Värken försvinner, infektionerna är borta, magproblem rättar till sig osv.

Erkänn begreppet ”kronisk” inflammation!

Att ha diabetes är att kroppen är kroniskt inflammerad hela tiden! Det innebär att immunförsvaret är ordentligt skadat och kan inte läka ut inflammationerna. Det finns inget tvivel om vad som underhåller dessa ”kroniska” inflammationer. Det handlar om att inflammatoriska tillstånd får sin näring av en alltför kolhydratrik kost och för lite naturligt fett. När cellen har tagit sin näring snurrar det fortfarande runt en mängd herrelöst glukos i blodbanorna. Detta är grogrunden till att inflammationer inte läker ut, enligt min mening. Överskott av glukos är näring för inflammationer.

Som en sur sjö med dåligt PH-värde!

Det enklaste sättet att beskriva ett inflammatoriskt tillstånd är att vi blir försockrade(Glykering) i hela kroppen av en kolhydratrik föda som vi inte är anpassade för. Vi får en felaktig balans i kroppen bland våra bakterier. Vi har alltså 10 gånger fler bakterier än celler i kroppen. De bakterier som gillar när kroppen blir försockrad tar överhanden och skapar inflammatoriska tillstånd i kroppen. Vårt immunförsvar kan inte svara upp mot denna felaktiga balans i kroppen och metabola sjukdomar uppstår.

Javisst, jag vet att det inte finns så mycket forskning inom detta område med inflammation och bakterier. Men, om man ändrar kosten till LCHF så blir det balans igen och immunförsvaret får ny kraft. Detta vet jag med bestämdhet eftersom jag upplevt detta på min egen kropp. Prova du också!

Sveriges bästa äldreboende?

I Svt går det en TV-serie som jag upplever som mycket angelägen och den heter ”Sveriges bästa äldreboende”. Det verkar det vara en rent bedrövlig situation för gamla människor på äldreboenden i Sverige.

Det finns ett förakt och respektlöshet mot gamla på äldreboenden som faktiskt inte kan försvara sig.

  1. Många gamla verkar lida av näringsbrist trots att de t.o.m. har övervikt!
  2. Genom brist på personal tvingas de flesta gå till sängs redan kl. 17-18 på eftermiddagen. Detta medför en ofrivillig nattfasta på 12-13 timmar som medför att många faktiskt svälter.
  3. Många gamla äter så mycket medicin att de inte orkar äta tillräckligt med mat under de få timmar som de är vakna.
  4. Till råga på allt är maten ofta osmaklig och tillagad på upptinade livsmedel.
  5. Ingen verkar veta hur mycket mediciner som är utskrivna och ordinerade till en viss person. Vissa har bärkassar med medicin hängande på rullstolen.

Mannerström ryter till!

images

Ska inte dom som byggde vårt samhälle få god mat på sin ålders höst?

Jag tror att mycket kokar tillbaka på vår okunskap om hur människans kropp reagerar på olika slags livsmedel. Jag är övertygad om att en rejäl dos LCHF-kost skulle passa alldeles utmärkt på de flesta äldreboenden.  Om LCHF-kost, som ju faktiskt är naturlig mat som människan verkar vara helt anpassad för, skulle tillämpas på våra äldreboenden så skulle vi alla spara in massor av pengar och onödigt lidande för både gamla och anförvanter.

  1. Inflammationer och sjukdomar skulle minska och därmed det totala vårdbehovet.
  2. Många skulle få en bättre sömn och behovet av sömntabletter skulle minska.
  3. Det vettlösa medicinförskrivandet skulle inte behövas eftersom hälsan har blivit bättre för de gamla.
  4. Många äldre äter idag psykofarmaka mot depressioner och liknande. Många skulle kunna minska på lyckopillren om det serverades naturlig mat som en god köttbit med riktigt smör färska grönsaker och en rejäl fet gräddsås.

Bästa sjuk och äldrevård; Lär av tusentals människor som redan prövat!

Vi har idag tusentals människor som gjort fantastiska hälsovinster genom LCHF-kosten. Många av dom är faktiskt i övre medelåldern och däröver. Är det inte dags att ta tillvara på alla dessa fantastiska erfarenheter som borde vara guld värda för politiker och samhällsplanerare? Dessa människor vet redan att deras medicinbehov har minskat eller helt försvunnit tack vare en icke inflammerande kost. Det är mycket pengar sparade redan där. Tänk om dessa erfarenheter skulle appliceras på äldrevården? Då skulle vi verkligen kunna prata besparingar. Då kanske vi slipper att avskeda nattpersonal så att det bara finns en enda tillgänglig undersköterska för 44 svårt sjuka äldre människor på natten. Ja, det är sant så ser det ut på många ställen.

I TV:s Debatt så käbblade politiker om vem som vill mest och vem som gjort mest. Faktum är att de inte kan eller vågar prata om de verkliga problemen, nämligen om att förändra synen på kosten och vad som gör oss sjuka!

Läs också ”Rätten att välja sin egen kost”!  Läs om ”försockrade kroppar”!

LCHF vs 5:2


2063855428

Läste nyss en artikel i Göteborgsposten om Michel Mosley som är grundare till 5:2 dieten. Först vill jag säga att det är inget fel på läkaren Michel Mosleys tankar om att kosten har en viktig betydelse för vår hälsa. Han är en av få läkare som har insett detta. Det är definitivt så att de dagar som man ”halvfastar” så äter man färre kolhydrater och de dagarna får kroppen en chans att läka sig. Problemet är de andra dagarna när man ska äta som vanligt. Det är svårt att bli kvitt inflammatoriska sjukdomar som diabetes 2 med Tallriksmodellen eller värre som man äter de övriga 5 dagarna.

När sjukvården och läkarna har insett att det finns en inflammerande faktor i kolhydratmaten och att vi faktiskt behöver mycket naturligt fett för att må bra, först då är vi på rätt väg. Det är svårt att tänka i nya banor.  Med LCHF-kosten behöver de flesta inte späka sig två dagar i veckan. De får ett utmärkt immunförsvar och inflammationerna läker sig i kroppen utan att man är hungrig.

LCHF 2:5

För den som har en kraftigt inflammerad kropp kan det fungera alldeles utmärkt att kombinera LCHF 2:5 med vanlig LCHF-kost. Två dagar i veckan, exempelvis måndag och torsdag, så nollar man kolhydraterna helt och hållet. Anledningen är att även en liten andel kolhydrater kan hålla igång inflammationer och sjukdomar på känsliga personer. Med LCHF 2:5 kan man nå snabbare resultat och kroppen läker sig fortare.

Intervallträning och LCHF!

Här har Michel Mosley en viktig poäng att det faktiskt är bättre med intensivträning i intervaller än långa gå-pass och löppass som inte belastar hjärtat på samma sätt. Jag tror att hjärtat mår bra av en rejäl pulshöjning i korta intervaller. Det betyder att man kan ta sin egen trappa gånger 3 istället för en gång. Gå eller spring i snabb takt uppför trappan och gå sakta ner tillbaka. Det kan vara 10 eller 20-sekunderspass av pulshöjning och träningen behöver alltså inte ta så lång tid som längre promenader. Promenaderna kan man ju njuta av ändå på annat sätt. Man kan ju hitta på egna metoder för att få sin pulshöjning. Alla kanske inte kan springa i trappor.

Försockrad i kroppen!

Michel Mosley menar att hans kropp innan 5:2-metoden bestod av alldeles för mycket fett på insidan av kroppen. Han var tunn på utsidan och fet på insidan. Enligt min mening var det snarare så att han var försockrad/glykinerad på insidan av kroppen av allt för mycket ätande av sockerarter. Däremot var säkert hans lever lite fetare än vad den borde vara. Jag är rätt säker på att försockringen i kroppen finns precis överallt och att den blir värre med åren om vi inte ändrar vår kosthållning. Den sätter sig i våra leder och lungor och tandkött och i blodkärl överallt i kroppen. Jag tror att vi ofta förväxlar försockringen/glykinering med åldersbesvär.  Om vi vågar äta mer naturligt fett som inte späder på försockringen och färre sockerarter som minskar inflammationerna så har vi kommit en god bit på väg.

Förvirrad av LCHF-debatten?

2012-09-30 15.49.27

Jag måste medge att det är förvirrande t.o.m. för mig med den ganska hetsiga tonen i LCHF-debatten. När 5 stycken professorer och läkare går ut i media och anklagar LCHF-kosten för att orsaka ökade hjärt-kärlsjukdomar hos befolkningen. Till stöd för detta har dessa potentater Socialstyrelsens senaste statistiska resultat. Tyvärr hade de misstolkat resultaten eftersom hjärt-kärlssjukdomarna har gått ner de senaste åren.  Det står tydligt i Socialstyrelsens rapport om de hade tagit sig tid att läsa den. Ska vi då skratta åt dessa forskare som inte ens verkar ha läst sitt eget material?

Studier eller inte?

Nej, problemet är att vi ännu inte har tillräckligt med studier som visar att naturligt fett är bra för hälsan och att kolhydrater är dåligt. Jag hade en diskussion med läkaren Annika Dahlqvist, som verkligen är pro-LCHF, om vikten av att förstå vad som händer kroppen när vi blir friska av LCHF-maten och sjuka av kolhydratmaten. Hon tyckte, om jag förstod henne rätt, att det kan räcka med att konstatera att LCHF skapar stora hälsovinster och att kolhydratmaten gör oss sjuka. Jag tror inte att detta räcker för att LCHF ska bli allmänt accepterat och även av t.ex. läkare och forskare. Dessutom är jag väldigt nyfiken och lösningsfixerad eftersom jag är man. Varför blir vi sjuka av kolhydrater är kärnfrågan?

Floskler?

När journalisten Sara Britz i sitt svar till mig drar till med den vanliga visan om att ”vi inte vet vad som händer om 5-10 år med de som ätit mycket fett”. Hon fortsätter; ” alla människor är olika och att en sanning inte gäller för alla”.  Det första argumentet skulle ju försvinna helt om vi kunde visa upp riktiga studier om hur våra kroppar blir ”försockrade”/glykinerade av vårt kolhydratätande. Själv har jag ätit mycket fett i snart fem år och jag mår utmärkt och är fortfarande diabetesfri och frisk från andra inflammatoriska sjukdomar. Jag känner också många tidigare sjuka av kolhydratkosten som ätit LCHF längre än jag och de mår fortfarande alldeles utmärkt.  Sara Britz uttalande om att vi inte vet vad som händer med oss av den feta kosten, på lång sikt, stämmer alltså inte. Men vi kan tyvärr inte visa upp några vederhäftiga studier på detta mer än oss själva.

Är vi så olika?

Att alla människor är olika det vet ju alla men hur olika är vi? Vi ser olika ut och vi har olika personlighet, det stämmer ju. Vi har också olika gener det stämmer också. Men enligt Sara Britz, journalisten på GP, så är vi också olika inombords. Där skiljer sig våra uppfattningar för jag vet att vi alla har ett hjärta, ett blodsystem, en bukspottkörtel, en lever, en hjärna, två njurar osv. Är det inte så att vi är alldeles otroligt lika inombords? Visst, jag kan hålla med om att kosten påverkar oss på olika sätt men det beror mer på hur mycket vi tål t.ex. av kolhydrater! Vissa kan äta vad som helst och röka, dricka och ändå bli 100 år. Vi andra, cirka 80 procent av oss, måste vara noga med vår livsstil för att inte bli sjuka. Våra blodsystem reagerar på samma sätt av för mycket sockerarter i maten och för lite fett, vi blir sjuka i metabola sjukdomar. Dessutom reagerar vi likartat på LCHF-maten eftersom vi blir friska av den maten. Enligt mitt sätt att se på saken är vi mer lika än vad vi i allmänhet tror.

Studier kommer?

Enligt många har vi redan ett 20-tal studier som visar på hälsofördelar för LCHF-kosten jämfört med den vanliga kolhydratkosten.  Men dessa studier är tydligen för små för att t.ex. Livsmedelsverket ska använda dessa resultat.  Vi behöver riktiga studier som vågar undersöka kolhydraternas påverkan på vår hälsa. Vi behöver studier som visar att naturligt fett/kolesterol inte är farligt utan istället är nyttigt för oss. Det kanske kommer tidigare än vad vi tror.

Omättat kan ge allergi!

 

images

I en ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg har man hittat samband mellan omättat fett och förekomsten av allergier hos barn. Livsmedelsverket, i all sin visdom, har ju länge förespråkat omättat fett som det bästa fettet för människan. Därför har barnmatsproducenter och tillverkare av bröstmjölksersättning tillsatt just omättat fett i sina produkter.

Jag är ganska trött på alla studier där man hittar statistiska samband av olika slag genom någon enstaka orsak. Särskilt som det sällan eller aldrig ger någon helhetsbild av problemet. Vi, som blivit friska av LCHF-kosten, vet ju att det i första hand är glykineringen(försockringen) som håller igång inflammationer som t.ex. allergier. Omättat fett kanske är en liten del av problemet men det är helt fel att säga att det orsakar allergierna. Då får man fel uppfattning om grundproblemet.

Det är bra att man återigen  konstaterar att mättat fett inte är farligt utan t.o.m. nyttigt. Hur många gånger ska Livsmedelsverket behöva höra detta innan vändningen sker.

Försockrad!

Idag får en tredjedel av alla barn problem med allergier. När jag växte upp var det kanske någon unge som var allergisk i ett helt samhälle. Hittills har man trott att allergier kommer av luftföroreningar. Att det är skälet till att så många olika sorters allergier utvecklas. Läkare och sjukvård är sorgligt dåligt uppdaterade på hur dagens kost påverkar vårt immunsystem. Försockringen(glykineringen) av våra kroppar leder till ett allt sämre immunförsvar för många barn. Ett försvagat immunförsvar leder till ökad mottaglighet för infektioner och inflammationer.

Immunförsvaret rämnar.

När immunförsvaret rämnar lämnar det en fri väg för en rad olika sorters besvär som kroppen vid normala förhållanden kan försvara sig emot. Dagens normalkost med stora mängder sockerarter i nästan all processad mat gör att vi vänjer våra kroppar vid ett högt blodsocker. Vi utvecklar ett beroende som vi inte är medvetna om. En del säger att, ”visst kan jag äta LCHF-kost men jag kan inte leva utan bröd”. Det är beroende!

Sockerberoende!

Faktum är att sockerberoendet uppvisar allt större likheter med nikotinberoende. En rökare vet att han ökar risken att få lungcancer men tar chansen ändå. Kanske att jag inte drabbas, tänker han/hon. Likadant är det med sockerberoendet även om det bara gäller pasta och frukostflingor. Det är så stora kolhydratmängder i denna mat att vi riskerar att utveckla livsfarliga metabola sjukdomar.

SLV.

Störst ansvar för denna utveckling har Statens Livsmedelsverk. Man har haft skygglappar på sig under en väldigt lång tid och vägrat ta till sig nya rön om kosten. Alltför länge har man t.ex. varnat för det mättade fettet trots att mängder av studier visar att det inte är farligt för människan. SLV har negligerat faran med spannmålsprodukter och fattar inte att innehållet i ett paket pasta motsvarar nästan samma mängd kolhydrater som i en påse godis.

SLV:s åsikter om mättat fett!

”Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar. Läs mer om hur fettkvaliteten påverkar risken för hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar på länken till höger.
En stor sammanställning av flera studier fann att om man ersätter 10-15 gram mättat fett med fleromättat fett minskar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdom med en fjärdedel. Läs mer om epidemiologiska studier om sambandet mellan fettkvalitet och hjärt-kärlsjukdom på länken till höger.”

SLV sprider ohälsa kan man säga och borde få stå till svars för det. En ökad mängd kolesterol i blodet ger enligt modern forskning kroppen bättre möjligheter att försvara sig mot glykineringen av blodsystemet. Sedan hänvisar man till en undersökning och menar att man kan minska riskerna genom att äta mer omättat fett. Det är naturligtvis inte sant.

Bästa Livsmedelsverk; det finns inget som ger mer trovärdighet än någon som vågar ändra sig och vågar släppa på prestigen. Gör det så ska ni få min respekt! Om inte så anser jag att ni har spelat ut er roll som statlig myndighet eftersom kostfrågan är så allvarlig.

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Vi är nog många som vill veta orsakerna bakom tillfrisknandet vid kostomläggning. Det är inte en manlig egenskap att vara lösningsfokuserad och nyfiken ;)! Men Annika menar nog att alla (de flesta) får fördelarna med lchf utan att veta i detalj vad som händer i kroppen.

    Jag undersöker hur det metabola syndromet uppkommer, som sedan leder till diabetes 2, och en lång rad sjukdomar därefter. Den konventionella vården hävdar att övervikt leder till diabetes 2, dvs om man är glupsk och lat får man sitt straff. Jag har tittat tillbaka på mitt liv, och från att ha varit normalviktig och frisk (men känslig för socker och mjöl, innan det fanns någon hjälp att få) gick jag till att bli sjuk och överviktig efter att på sex år ha fått fyra barn.

    Inget förändrades, förutom att jag sov oerhört lite. Jag åt bättre, rörde mig mer, men la på mig 40 kg på tio år, innan jag fick stopp. Vid 35 började jag på allvar jobba med att få ner vikten med ”svält och spring”-metoden. Det funkade inte. Knän och höfter tog stryk. Jag uppvisade också högt blodsocker efter måltid, men normalt fastesocker. Ingen hjälp fanns att få, kolhydratreligionen var, och är, totalitär i sin dumhet.

    Min hypotes är att kortisol (stresshormon) låg först ständigt förhöjt i kroppen, orsakade förhöjt blodsocker, orsakade en ond spiral av dålig sömn och blir till ett ständigt självspelande piano. Till slut, när kortisol-blodsocker-insulin tillsammasn har lagrat in 40 kg fett är processen slutförd, det inflammationsskapande fette fortsätter att driva på artros, kroppen glaseras invändigt i varje vrå av cellerna och till slut blir man sjuk. Vilket jag blev.

    Artrosen slog till i februari 2009, stroken kom 2012. Då hade jag lagt om till lchf redan 2008, men det tar tid att reversera förloppet. Naturligtvis ville vården ge mig blodtryckssänkande, statiner, blodförtunnande och därmed vidhängande piller för att motverka magproblem. De hotade mig med snar död, trots att värdena alltid stiger vid ett fysiskt trauma som celldöd i hjärnan (kolesterolet mobiliseras för läkning, och bt stiger alltid vid trauma) så jag tog lydigt mina piller. Ett tag!

    Efter några månader med statiner hade min artros gått från svårt till omöjlig. Jag orkade inte lyfta fötterna och hade blivit svårt muskelsvag. Mitt blodtryck var så lgt att jag flera gånger riskerade att falla. Yrsel, smärtor, kramp i benen nattetid (som drev upp mitt blodsocker) höll på att avsluta den galna spiralen och sätta mig i rullstol, oförmögen att arbeta redan vid 56.

    Jag valde en annan väg. Alla piller åkte ut (Annika Dahlqvist gav mig modet) och min liberala lchf blev fakir. Utan piller blev jag raskt piggare, den ketogena dieten läkte min hjärna på ett halvår, bt och kolesterol är helt normala, jag har äntligen tappat 15 kg och visserligen bråkar mitt blodsocker en del, men om jag förlorar mer i vikt sjunker blodsockret. Vilket är svårt för oss medelålders kvinnor, med obalans i kortisol-insulin-glukagon och andra hormoner. Brist i kroppen åtgärdades med D-vitamin, magnesium, omega 3 och kelp. Nu ska jag prova krom, som kan sänka blodsockret. Jag äter också kanel, ingefära, chili, vitlök och kokosolja i medicinskt syfte. Det kommer att ta tid att läka ut detta, men jag ska ingenstans. Livet går, en dag i taget, och varje steg går åt rät håll.

    Jag vill sprida detta på flera ställen, eftersom någon i min situation kanske känner igen sig och kan få styrka att våga.Genom medelhavskost, tallriskmodellen, lite fett och mycket frukt och grönt blev jag sjuk. Socker åt jag ett minimum av, bröd var ju nyttigt, och pasta fyllde ju upp magsäcken, men mätt blev jag inte. Jag åt 1400 kalorier som minst, gick en timme utöver mitt vanliga, rörliga liv. T o m hunden lessnade på promenaderna 😉 I botten finns ett raseri som ger mig kraft att fortsätta, på sikt vinna kampen och upplysa andra. Och vi börjar bli många nu!

    Gilla

  2. Hej Mats.
    Jag har skrivit lite om dig att det var du som gjorde att jag började ta tag i LCHF och nu vill dom gärna att du går med i gruppen Olydiga DIABETIKER jag tycker det skulle vara bra..Facebook Kanske andra här med skulle gå med bra tips om diabetes.
    MVH Bo Eriksson

    Gilla

    • Hej Bo, Jag går gärna med i den gruppen. Du eller någon annan kan lägga till mig.
      Hälsningar,
      /Mats

      Gilla

  3. Mats det var roligt att du hörde av dig.
    Önskar dig välkommen/Bo

    Gilla

  4. […] Mer om AGE eller hur gamla gubbar blir som nya!  […]

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.