Nu börjar paradigmskiftet!

september 4, 2014 kl. 2:34 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

”Pressrelease

Vetenskapligt dokument utmanar praxis i dagens diabetesbehandling.

Lågkolhydratkost bör vara standardrekommendationen.

Ett vetenskapligt arbete som nu nätpublicerats i den internationella tidskriften Nutrition är den hittills största utmaningen mot expertgruppernas kostråd till diabetiker. Med 26 medförfattare, samtliga läkare och/eller forskare, anger denna översiktsartikelartikel 12 evidensbaserade teser som visar att lågkolhydratkost borde vara standardbehandling, eller tillägg till läkemedelsbehandling av diabetes. “Diabetes är en sjukdom som beror på kolhydratintolerans, och för hög blodnivå av deras nedbrytningsprodukt glukos,”säger Jörgen Vesti Nielsen, nyligen pensionerad diabetesöverläkare och diabetesforskare i Karlshamn, en av medförfattarna. “Att minska kolhydratintaget är den viktigaste behandlingen. Detta var praxis innan insulin upptäcktes, och var hörnstenen långt in på 80-talet”

En annan av medförfattarna, den danske nutritionsprofessorn Arne Astrup, Köpenhamns Universitet konstaterade nyligen tillsammans med tre ledande hjärtläkare i Ugeskrift for laeger att en av missuppfattningarna i de nu förlegade kostråden för diabetiker, nämligen att så kallat mättat fett borde bytas mot omega-6-rika växtoljor eller margariner är kontraproduktiv, då detta tvärtemot vad man tidigare trott kan öka risken för hjärtkärlsjukdom, en av de allvarligare komplikationerna till diabetes.

Huvudpunkterna i den nu publicerade artikeln är att lågkolhydratskoster är pålitliga när det gäller att sänka blodsockret hos diabetiker, och samtidigt har fördelar när det gäller markörer för hjärt-kärl-hälsa såsom blodfetterna. Precis som litteraturen visat är sådana koster effektivast för viktreduktion oavsett om man har diabetes eller dess förstadier som övervikt. När det gäller personer med diabetessjukdom ses fördelar oavsett graden av viktnedgång. Kanske viktigast är att många studier visat att kolhydratreducerade dieter minskar behov av medicinering, vilket är av betydelse för såväl den enskildes ekonomi som samhällets. “Vi har försökt presentera de mest tydliga och samtidigt minst kontroversiella argumenten för varför diabetiker bör begränsa sitt kolhydratintag, säger Richard David Feinman, professor i cellbiologi vid SUNY Downstate Medical Center och huvudförfattare till artikeln. “Vi har tagit ett positivt ställningstagande och ser framåt, men vi måste samtidigt erkänna att vi vill se ett förändrat synsätt. Lågfetts-paradigmet som hindrat en omsvängning har ju nu dött som en vetenskaplig tanke inom biologin. Diabetes är en alltför allvarlig sjukdom för att rädda ansiktet på en vetenskaplig hypotes som aldrig höll”.

 

Artikel i Danska Politiken

Nutrition

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n    249088_360358520684901_906857661_n

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Det var Vesti Nielsen som för 5 år sedan lärde mig att äta LCHF-diet. Är nu exakt 5 år sedan och jag kommer att äta LCHF livet ut.

  Gilla

 2. Tack för den uppmuntrande informationen. Jag hoppas att detta skall kunna sätta sina spår på din studie.

  Gilla

  • Ja Margareta, det hoppas jag verkligen också.

   Gilla

 3. Vatten på en gås, som vanligt, får man tro att det blir. Hellenius och Cederholm m.fl. kommer att stjäla våra skattepengar i många år till. Kanske lyckas de t.o.m. få medaljer för sina ”insatser för folkhälsan”. De brukar ju få paradera i programmet ”Fråga Doktorn” och i ”Kropp och själ”. Etablissemanget håller ihop över hela linjen, från höger till vänster.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: