Inflammation i blodvägarna! Michel Mosley.

augusti 9, 2017 kl. 4:31 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

 

Vetenskapens värld, Michel Mosley kollar blodet.

Igår såg jag ett intressant program av Michel Mosley i Vetenskapen värld där han djupdyker om blodet. Programmet kan ses under augusti 2017 för den som är intresserad. Tack Lennart för tipset.

Det var intressant att se hur fort blodet cirkulerar genom kroppen. Blodet återkommer till samma punkt i blodbanorna på en minut. Mätningar visade också hur blodets konsistens förändrades mycket snabbt bara efter en frukost.

I programmet hade man tagit hjälp av mycket modern teknik. Bl.a. ett företag som sysslade med ergonomi som normalt mäter luftflödet runt bilar. Nu mätte man flödet i blodet med hjälp av liknande teknik. Tekniker konstaterade att det bildas inflammation på insidan av blodvägarna eller i rörsystemet där blodet flödar. Man hade ingen förklaring till varför det bildas inflammation eller inflammatoriska tillstånd som jag hellre vill kalla det. Man såg dock att blodets konsistens påverkades av maten vi äter.

I programmet visades att ungt blod var bättre än gammalt blod.

Mina kommentarer!

Det som är mest intressant, tycker jag, är varför det uppstår inflammation på insidan av blodvägarna (blodomloppet). Man såg att maten som Michel Mosley åt påverkade hans blods konsistens. Om man hade mätt blodsockret och insulinet som kroppen tillverkar så hade man funnit att blodvägarna försockras/karamelliseras av för mycket kolhydrater/socker i maten. Denna glykering, som det också heter, klistrar sig fast på insidan av blodvägarna ungefär som när man spiller saft på golvet. I blodet finns bakterier, mikrober, svamp m.m. som inte kan motstå att äta av sockerbeläggningen. Det som då händer är att kroppens immunförsvar startar inflammation för att läka såren som uppstår i och på blodvägarna orsakade av bakterier m.m.

När miljarder inflammatoriska tillstånd (sår som ska läkas) uppstår inuti blodvägarna så blir vener, artärer och blodkärl stela och oelastiska. Dessutom växer blodvägarna igen inåt av de inflammatoriska tillstånden i rörsystemen så att blodet har svårare att cirkulera. Om man i denna situation fortsätter att fylla på med socker och kolhydrater i form av felaktig mat så kan inflammationerna i blodet bli kroniska. Dvs att immunförsvaret helt enkelt inte räcker till för att läka alla nya sår. Därmed uppstår vad vi kallar metabola sjukdomar. Det finns ett 40-tal av dessa sjukdomar varav hjärt -kärlsjukdomar, diabetes typ 2, och cancer är de mest kända. Jag menar också att migrän, allergier, eksem, reumatisk värk, mag o tarminflammationer  m.fl. också är ett resultat av nedsatt immunförsvar dvs metabola sjukdomar.

Jag vill återkomma till Nisse, 61 år, som scannat sina blodbanor med arteriografi, mätning av blodkärlens stelhet och elasticitet. Hans senaste mätning visade på att hans blodkärl har en ålder på mellan 10-20 år. Nisse äter ketogen LCHF-kost sedan tre år tillbaka. Hans blodbanor är rena och fina pga att där inte uppstår något överskott av blodsocker som kan karamellisera blodkärlen. Därmed uppstår inte heller inflammatoriska tillstånd i blodvägarna som leder till sjukdomar. Nisse har tidigare innan LCHF-kosten haft metabola sjukdomar som han nu är fri ifrån.

Metabola sjukdomar är onödiga!

Vi tål helt enkelt inte den mängd kolhydrater som vi normalt stoppar i oss i Sverige eller för den delen i övriga världen. Vi skapar själva de metabola sjukdomarna genom de livsmedel vi stoppar i oss. Om kunskapen om matens betydelse för ett friskt liv hade funnits hade vi inte haft en hel rad sjukdomar som förstör livskvalitén för massor av människor i världen.

Om man vill stimulera sitt eget immunförsvar så ska man äta mycket naturligt fett som bränsle för våra celler och minska ner på kolhydraterna rejält. Då kan man leva ett liv fri från inflammatoriska sjukdomar och t.o.m. något så enkelt som ständigt återkommande förkylningar.

bokomslag-2016-11-13

LCHF-utbildning och boken Frisk av mat!

Du kan stärka upp ditt eget immunförsvar själv. Du får kraft att både läka och försvara din kropp mot inflammatoriska tillstånd och metabola sjukdomar. Beställ min bok ”Frisk av mat, utdrag ur boken och Mats LCHF-utbildning brev 1 av 12. Följ råden där så kommer du att bli angenämt överraskad över hur effektivt det är. Boken kostar 195 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. I LCHF-utbildningen får du också tillgång till menyer, recept och handlingslistor. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 350 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken! Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret nedan.

 

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. I programmet sägs Det att antalet Prostaglandiner har ökat, och att detta tyder på att antalet inflammationer i blodkärlen har ökat, och att detta i sin tur beror på frukosten med ägg och bacon mm.
    Vad jag förstår går detta stick i stäv med LCHF idéen? Har du någon förklaring på detta?

    Gilla

    • Hej Anders!
      Att ägg och bacon skulle öka inflammationer i blodkärlen är rena nyset anser jag. Jag har därför inte kommenterat det som sägs i programmet. All erfarenhet från tusentals personer som ätit ketogen LCHF-kost vet att mat som ägg och bacon istället stimulerar immunförsvaret. Det kan möjligen ha varit brödet som Michel Mosley åt som ökade andelen prostaglandiner. I vilket fall så orsakas inflammation i blodvägarna inte av naturligt fett. Det har jag snart nio-årig erfarenhet av.
      Hälsningar
      Mats L

      Gilla

      • Gris orsakar inflammation! Det skiljer gris från övriga animaliska produkter

        Gilla

      • Hej Jan!
        Var får du detta ifrån att griskött orsakar inflammation? Har du egen erfarenhet eller har du någon vetenskaplig studie att referera till? Enligt min erfarenhet är ditt påstående inte alls sant.
        Hälsningar Mats

        Gillad av 1 person

  2. Kanske tänker Jan på de beräkningar Kostdoktorn gjort. Han räknade på kvoten mellan Omega 3 och Omega 6. Där hamnade den inflammatoriska kvoten för griskött på 4,1 medan nötkött hamnade på 0,2. På så sätt kan man säga att griskött ger mer inflammation. Det är dock inget jämfört med vad växtoljor ger med värstingen solrosolja på 970,3. Den som gillar griskött kan säkert lugnt fortsätta att äta detta.

    Länk till Kostdoktorns beräkningar: http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk

    Gillad av 1 person


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.