Frisk av mat/LCHF!

januari 18, 2012 kl. 10:34 f m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Varför blir vi sjuka! Jag ser många personer i min omgivning som nästan alltid är förkylda eller dras med någon form av inflammation. Det släpper inte för dom och det spelar nästan ingen roll alls vad de gör, infektionerna och inflammationerna kommer som ett brev på posten.

Många i min ålder och i min omgivning har också råkat ut för ett metabolt syndrom. Det innebär att de har högt blodtryck, hjärtbesvär, diabetes, cancer t.o.m. Varför får vi dessa sjukdomar? Enligt min teori så minskar vårt immunförsvars förmåga att försvara oss av överflödigt glukos som inte används som energi av våra celler. Detta överblivna socker vandrar omkring i våra blodbanor och är inflammationsframkallande. Efter ett tag fastnar/glykinerar glukosen mot artärväggarna och fastnar där. Detta extralager, som minskar flödet i blodbanorna, är egentligen små små sår som i sin tur använder överblivet glukos som bränsle. Dessa små sår är inflammationer och vårt immunförsvar försöker med alla medel att bekämpa detta. Det blir en negativ spiral med ny överbliven glukos som blir till bränsle för de små såren och bildar nya sår/inflammationer.

Ovanstående teori kan vara en förklaring till att människor blir utslagna av t.o.m. enkla små förkylningsbakterier. Vårt immunförsvar är så upptaget med dom självbildande inflammationerna i kroppen att det inte orkar att försvara oss som det borde.

Det är förstås för mycket kolhydrater och för lite fett som åstadkommer denna absurda negativa spiral. Kroppen ”rostar” inifrån eftersom den inte får rätt bränsle. Om kroppen bara kan framställa precis den mängd glukos som våra celler behöver så bildas inte små sår/inflammationer i artärväggarna och därmed får immunförsvaret vila tills det verkligen behövs.

Ovanstående beskrivning är den mest trovärdiga förklaringen till att jag inte varit förkyld på tre år eftersom jag då gjorde mitt kostbyte till LCHF. Det är också förklaringen till att min diabetes inte längre existerar liksom prostatabesvär och ”kroniska” förkylningar.

Vad händer i kroppen om vi äter rätt mat som vår kropp är designad för? Vi behöver energi men vi behöver inte för mycket energi. Överbliven energi(glukos) som inte tas upp i cellerna tror jag är den största sjukdomsalstrande faktorn som vi har. En frisk person tål/behöver högst 15 procent kolhydrater i genomsnittsmåltiden.En sjuk person i det metabola tillståndet behöver i stort sett inga kolhydrater alls. Det gäller att stoppa den negativa spiralen med ständigt nytt bränsle till inflammationerna.

Att rena kroppen med fett innebär att man stänger av sockertillförseln och inflammationerna/de små såren självdör av bränslebrist. Att fasta är ju nästan samma princip.

Mina vänner och bekanta och givetvis alla andra som upplever att de återkommande får infektioner och inflammationer är mitt råd följande; Dra ner på kolhydraterna ordentligt och ersätt dom med annan energi från fett och protein. Var inte rädd för det mättade fettet utan fläska på ordentligt med det. Alla andra som redan är inne i ett metabolt tillstånd ska förstås lyda samma råd i ännu högre grad.

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats!
  Tanken på en ständigt pågående och pyrande inflammationsglöd i våra kroppar, och på vad den ger upphov till, har vuxit fram även hos mig. Om man letar finns en hel del som talar för den saken. Jag tänker då främst på rapporter från olika forskningsprojekt som kopplar samman kolhydratintag och inflammation. Det kan både handla om direkta påståenden, men ibland är det bara en uppgift i förbigående som ändå måste tolkas som att inflammation är en ”grundbult” i det metabola syndromet.

  Sådant imponerar dock inte på dem som representerar etablissemanget, de som har något att vinna på att den nuvarande ordningen upprätthålls. Den inte helt okände Charlotte Erlanson-Albertsson antyder i Läkartidningen nr 51-52 2011 att det är fettet som är den inflammatoriska faktorn framför andra, (sid. 2716 ”Nedbrytningsprodukterna av fett är alltså inflammatoriska”).

  Jag förutsätter att du någonstans har hämtat inspiration till din ståndpunkt avseende kolhydraternas inflammatoriska påverkan. Ge mig gärna några tips. Just detta tror jag starkt på, och jag vill ha så mycket information som möjligt så att bilden blir helt klar. Man får då något att peka på när man ska försöka övertyga andra.

  Tack för en utmärkt blogg!

  Ideper

  (PS. Även min mor är kolhydrat-/insulinförgiftad)

  Gilla

  • Hej Per! Vad skönt att du har åsikter som liknar mina egna. Ibland kan man känna sig lite ensam. Jag bygger mina åsikter på iakttagelser främst på min egen kropp som gjort en remarkabel resa från sjuk till frisk. Men jag har också en sambo som också gjort sensationella hälsovinster framför allt p.g.a. att hon blivit av med en mycket svår eksem sedan tonåren och migrän som hon också haft nästan hela sitt vuxna liv. Jag har konstaterat att det finns en direkt koppling mellan graden av inflammation i kroppen och graden av intag av för mycket kolhydrater. Att äta för mycket kolhydrater innebär också automatiskt att man äter för lite mättat fett som jag anser smörjer kroppen och förhindrar att överskottsglukos glykinerar/fäster mot artärväggarna. Jag menar att kroppen rostar ungefär som en bil som inte får rätt bränsle och smörjning. Det är detta, tror jag, som är grunden för det metabola syndromet. jag har försökt beskriva detta fenomen i min bok ”Frisk av mat” som kommer ut i bokhandeln inom två veckor.
   Mvh, /Mats

   Gilla

 2. Reblogged this on Fet Hälsa and commented:

  Börje Salming påstod i ett tv-program att han skulle ”rosta ihop” om han inte tränade. Han kopplade det till allt stryk som han fått i hockeyrinken. Enligt mitt sätt att se på saken kan det också bero på allt stryk som han fått av för mycket sockerarter(kolhydrater).

  Gilla

 3. Hej Per Ideström!
  Först vill jag bara understryka det om Mats skriver. Min man och jag har gjort samma resa som Mats. Förargligt nog fick jag en liten s.k förkylning i våras men det var den första på 6 år.
  Jag kan också rekommendera Mats bok Frisk av mat. När Du läst den tycker jag att Du skall köpa Stoppa Alzheimer nu av Bruce Fife. Missuppfatta mig inte nu, den handlar om hela det metabola syndromet och där ingår Alzheimer lika väl som Diabetes och många andra tillstånd. I den boken har Du argument så att det räcker.
  Om Du tycker att början känns lite svårtuggat så hoppa över det och gå direkt på kapitel 13.
  Men som sagt läs gärna Frisk av mat först.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: