Stora larmet om rött kött!

mars 13, 2012 kl. 9:55 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , ,

Rött kött förkortar livet

Tillåt mig att vara lite skeptisk. Amerikanska forskare har gått igenom provresultat från 121000 människor men en uppföljningstid på hela 28 år. Man har alltså kommit fram till att alla dessa människor har ätit för mycket rött kött och att de har 13 procents ökad dödlighet i cancer. Vem har kollat att alla dessa har ätit just rött kött och att det har ökat dödligheten med 13 procent? Hela studien online på den vetenskapliga tidskriftens webbsajt

SVT är märkligt snabba ibland att presentera studier som är gjord på andra studier. Om man hade kollat dödligheten för pasta-ätande bland dessa 121000 människor så kanske man hade kommit fram till en 50-procentig ökad risk för dödlighet. Att överhuvudtaget komma fram till någonting alls när man har så många människor att studera måste vara enormt svårt. Särskilt svårt måste det vara att studera hur människors matvanor ser ut.

Redan den berömde Ancel Keys försökte sig på stora matvanestudier men gick bet på detta. Det slutade med en gissning att fett är farligare än kolhydrater vars konsekvenser vi lever med idag. Sjukvården/läkarna har hela tiden försökt tuta i mig att jag tar stora risker genom att äta mycket fett och lite kolhydrater. Det finns vetenskapliga studier som stöder deras tankar har de förklarat. Trots detta har jag blivit helt frisk genom att göra precis tvärtom mot deras kostråd.

När SVT slår på den stora trumman och hänvisar till en studie gjord av forskare på Harvard att människor tar risker genom att äta rött kött så är det inte så lätt att skriva på en liten blogg på andra sidan och påstå att de har fel. Allt beror på hur frågorna ställs, vem har kollat hur deras livsstil ser ut?

En annan bra sak när det gäller så stora studier som SVT presenterat är förstås att följa pengarna. Vem/vilka bekostar denna studie? Man kan få ganska uppseendeväckande svar på den frågan.

Om man nu är sugen på att testa LCHF-kosten ändå?  Är du beredd att chansa trots dessa varningar? Jämfört med rött kött är vår stärkelsemat i form av bröd och pasta 100 gånger farligare. Det kan jag påstå med stor säkerhet genom studier på min egen kropp. För det första är det inte fettrik mat som orsakar metabola sjukdomar utan det är kolhydratmat. Om man bara mäter fettets betydelse för metabola sjukdomar så får man svar att fett har betydelse för dessa sjukdomar. Om man även skulle mäta den kolhydratrika matens betydelse för hälsan så skulle man få helt nya svar. Tyvärr studeras detta inte alls, som min vän läkaren på Karolinska sjukhuset förklarade för mig.

”Menar du att ni aldrig studerar den stärkelserika matens betydelse för sjukdomar”, frågade jag min vän läkaren. Javisst, så är det sa han. ”Vi studerar bara fettets och kolesterolets betydelse eftersom alla är överens att det är boven i dramat”, förklarade läkaren.

Som man frågar får man svar!

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag kan bara instämma i allt du här säger.

    Mats
    (7,4 kg mättat fett per vecka)

    Gilla

  2. Åter igen vill jag rekommendera boken ”Forsknings-Fusket” av docent Ralf Sundberg. Finns att köpa bl.a. här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216&pid=8

    Den som läser boken får ett utmärkt underlag för att rätt tolka olika media uttalanden.

    Jag håller med Mats om allt han skriver om detta.

    Gilla

  3. […] När SVT slår på den stora trumman och hänvisar till en studie gjord av forskare på Harvard att människor tar risker genom att äta rött kött så är det inte så lätt att skriva på en liten blogg på andra sidan och påstå att de har fel. Allt beror på hur frågorna ställs, vem har kollat hur deras livsstil ser ut?https://fethalsa.wordpress.com/2012/03/13/stora-larmet-om-rott-kott/ […]

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.