Hur mycket betyder det undermedvetna?

juli 7, 2012 kl. 11:45 f m | Publicerat i Okategoriserade | 9 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , ,

”Ge oss vårt dagliga naturliga fett så att vi får förbli friska och fräls oss ifrån brödet”

Vem är det som bestämmer egentligen? Ditt medvetna ”Jag” eller ditt undermedvetna? Anledningen till att jag ställer den här frågan är att jag kommer på mig själv att göra saker helt omedvetet som är helt emot mitt nya tänkande om kosten och hälsan. Hur mycket av gamla föreställningar är inprogrammerat i huvudet som man gör helt omedvetet?

I mitt medvetna ”Jag” är spannmål och alla sorters mjöl totalt förbjudet i min kost förutom kanske en FinnCrisp någon gång. Dock skulle mitt undermedvetna ”Jag” lätt tillåta att jag vräker i mig en 5-6 FinnCrisp-skivor. Jag vet ju hur jag mår om jag skulle göra det så därför låter jag bli men det kräver förstås att mitt medvetna ”Jag” har kommandot.

Detsamma gäller för frukt, om jag slappnar av och låter mitt undermedvetna ta över så skulle jag lätt kunna vräka i mig massor med frukt. Jag vet ju vad fruktosen (sockerart) i apelsiner en gång gjorde med min kropp. Den triggade igång min diabetes.

Frågan är om det är mitt gamla sockerberoende som ser sin chans eller om det är mitt undermedvetna som lockar fram ett betingat reflexmässigt beteende. Vad är beroende och vad är reflexmässigt betingat? Hur lång tid tar det för kroppen att lära in nya betingade beteenden och reflexer i kroppen? Eller måste jag alltid leva med att sockerberoendet alternativt det gamla reflexmässiga beteendet kan ta överhanden?

Frågorna är intressanta, särskilt nu i semestertider där det inte alltid är så lätt att äta LCHF-kost, speciellt om man är bortrest. Hur lätt är det att ramla tillbaka i gamla vanor när det helt enkelt inte finns de alternativ som du vill ha?

Bufféer är förstås det bästa alternativet när man är bortrest. Men det är klart, det kanske inte är så roligt att att sitta på samma ställe kväll efter kväll. Det allra svåraste, tycker jag, är resorna mellan hemmet och målet. Eftersom jag har en sådan matlust måste jag förbereda mig ordentligt genom att ta med ost och korv och liknande som jag kan små-äta på. Flyget är det absolut svåraste alternativet. Här är oftast maten undermålig och jag vill inte ens läsa på innehållsförteckningen vad maten innehåller. LCHF Matkasse kanske kan börja leverera till flyget?

Frågan är alltså vem som bestämmer över dig? Sockerberoendet, gamla invanda beteenden eller ditt nuvarande kostmedvetna jag? Kan man vara beroende av mjölprodukter? Det är jag säker på att man kan. Jag har hört många som sagt att de gärna vill pröva LCHF-kosten men de kan inte vara utan brödet så därför får det vara. Flingor, pasta, bröd innehåller alla kolhydrater(sockerarter) mellan 50-90 procent sockerarter. Socker är inte alltid raffinerat socker utan det är ännu mer djävulskt. Det socker som finns i flingor, pasta och bröd smakar inte ens sött men innehåller lika farliga ämnen som i vanligt raffinerat socker.

Är detta svårt att ta till sig? Självklart är det så. Vi är uppfödda med mjölet och att få vårt dagliga bröd. Brödet ingår i vår vanligaste bön. ”Ge oss vårt dagliga bröd” kanske borde omarbetas utifrån nya moderna vetskaper. Det borde stå; ”Ge oss vårt dagliga naturliga fett så att vi får förbli friska och fräls oss ifrån brödet”

9 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jeg tror det dypt inne i oss ligger energier som skaper mye av utmaningen. Disse energier er i praksis nedvurderinger, kritikk, skamfølelser etc. som er gitt oss av mennesker rundt oss. Det er disse energier som i sin tid fikk oss til å spise feil mat og selv om vi bruker vårt intellekt, eller vår frie vilje om du vil, til å motivere eller tvinge oss til å spise annorlunda, så ligger energiene kvar der.

    Som gjedden i sivet venter de på at vi har et svakt øyeblikk og så hugger de til. Får oss til å gjøre det vårt intellekt sier vi ikke skal gjøre.

    Så lenge vi ikke har fjernet disse energiene så vil de alltid vente på en mulighet til å få oss tilbake til våre gamle handlinger. Ja selv om vi i mange år har spist korrekt, vanen en endret til det bedre, så vil disse energiene alltid ha muligheten til å få oss tilbake dit vi har vært.

    Gilla

    • Bra skrivet och intressant utveckling till olika energier. Du får gärna utveckla det lite till. Sommarhälsningar Mats

      Gilla

  2. Sen en vecka tillbaka har jag börjat (igen) med kokosfett i kaffet på morgonen. Det är något jag glömmer bort mellan varven. Det visar sig direkt på vågen, pekaren avstannar och verkar dra sig ”en aning” neråt/bakåt. Annars är det som du säger, mycket onyttigt sitter reflexmässigt i hjärnan. Kokosfett har aldrig tidigare funnits i mitt hushåll. När den tar slut så dröjer det innan jag kommer på att köpa ny.

    Gilla

    • Du är på pricken. Det spelar ingen roll hur medveten man blir, Ibland går man bara på (fel) instinkt!

      Gilla

    • Kommer inte ihåg om det var här jag fick rådet att ta kokosfett i morgonkaffet, men måste berätta att det gjort underverk med min mage. Tidigare har jag bara ”skött magen” c:a en gång i veckan, nu sköter den sig varje dag och jag slipper så mycket gaser, som jag också besvärats av förut.

      Gilla

  3. Jag har nyligen trevande börjat anamma LCHF. Tidigare var jag extremt sockerberoende under ca 30 år. Var en vecka på behandling hos Bitten Jonsson för flera år sedan och då förnekade jag mitt beroende. Juni förra året beställde jag en 100% naturprodukt och förutom viktminskning är jag nu helt fri från sockersuget. Det är så skönt att känna sig fri. Jag betalar ca 500 kr / mån men det sparar jag in på allt jag INTE köper.

    Gilla

  4. Man måste hela tiden ha ett medvetet jag, som tar kommandot, Den lille Blå, man måste med alla medel hålla tillbaka det du kallar det omedvetna jaget, Den lille Röde/Sug, som går i gamla invanda spår, annars går det åt fanders, trots bättre vetande!

    Ett beroende är en felprogrammering, enl Bitten Jonsson/Sockerbomben (har du läst den? Om inte, gör det!), som uppstår i beroendecenter, när man har ”fel gener” som har lätt att bli beroende. Då borde man ju kunna omprogrammera den tillbaka, kan man ju tycka, men det tar nog sin tid! Kanske hela resten av ens liv? En gång beroende, alltid beroende, det är en kronisk sjukdom, men man kan hålla sig nykter och abstinent, och man måste ständigt vara på sin vakt. Trycka ner den Röde, låsa in honom, man får absolut inte lyssna på honom! Han är lömsk. Pratar sött men driver en i fördärvet.

    Utloppen är olika, alkohol, nikotin, socker/mjöl, spel, shopping, mat… Något man tar till i alla lägen för att döva sig, gömma sig, trösta sig, belöna sig, lugna sig… Det blir en vana, till slut ett beroende, man klarar sig inte utan sin drog. Stänger in sig. Gömmer förråd. Ser till att ingen ser när man håller på. Ljuger.

    Det finns socialt bruk, skadligt bruk och beroende. De flesta tillhör gruppen skadligt bruk. Man klarar en vit vecka, eller månad, men sen är man där igen. Beroende klarar inte det, det har inte med karaktär att göra, det är en hjärnskada. En skada man måste ha hjälp med att läka.

    Gilla

  5. 21 gånger. Det är så många gånger människan behöver göra en grej för att det sedan ska bli ”programmerat”. Det är vetenskapligt bevisat. Och för att ändra ett beteende så tar det gansak exakt två månader. Allt enligt KBT. Lycka till! :))

    Gilla

  6. Jag har heller aldrig haft kokosfett tidigare i mitt matinköp men efter att ha läst ”Stoppa Alzheimer Nu” av Bruce Fife vågar jag helt enkelt inte att avstå ett par matskedar per dag. Helt i förebyggande syfte.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.