Money, money, money!

juli 31, 2012 kl. 9:50 f m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

I går kom den, enligt tidningarnas rubrikmakare, revolutionerande nyheten att män med prostatacancer oftast dör i hjärt-kärlsjukdom. Studien är gjord på 700000 män med prostatacancer i Sverige och i USA. Studien omfattar åren 1961-2008.

”Livsstilsförändringar som viktnedgång, ökad motion och rökstopp kan påverka patienternas överlevnad mer än cancerbehandlingarna. De bör därför spela en viktig roll i framtida terapier”, anser forskarna.

Ovanstående är ett skrämmande bevis på hur lite forskarna begriper och vilka märkliga slutsatser det leder till. Viktnedgång, motion och rökstopp är naturligtvis självklara råd till alla människor oavsett om de är sjuka eller inte. Nej, det som forskarna inte begriper är att studien visar att det finns ett samband och direkt släktskap mellan de metabola sjukdomarna. Om du har prostatacancer så är det naturligt att du även får andra metabola sjukdomar som använder sockerarter som bränsle. Exempelvis är det vanligt att diabetessjuka oftast dör av hjärt-kärlsjukdom än av diabetes alltså exakt samma förhållande som mellan cancer och hjärta-kärlsjukdom.

Tyvärr ser inte forskarna dessa oerhört tydliga sammanhang; att det finns en gemensam nämnare för alla metabola sjukdomar och det är användandet av allt för mycket sockerarter i våra livsmedel. Det är så tydligt att man nästan kan misstänka andra orsaker till att man inte vågar se skogen för alla träd. Kan det vara så att det inte är lönsamt att konstatera att det räcker med att förändra sin kost för att förebygga och bli frisk från metabola sjukdomar? Kan man göra ett piller av det konstaterandet?

Nej, det handlar om lönsamhet naturligtvis, alltså läkemedelsföretagens lönsamhet. Jag kan berätta en hemlis för er, nämligen att Astra Zeneca är oroliga för den nuvarande utvecklingen av att människor förändrar sin livsstil och att maten kommer som nummer 1 i den livsstilsförändringen. Detta har jag hört direkt av en hög direktör på nämnda bolag.

För att ytterligare belysa den oerhörda affärspotentialen i att människor blir sjuka av kosten kommer här nya siffror från läkemedels och kemikalieindustrin. Visste ni att det finns 26 miljoner amerikaner med diabetes. Ytterligare 79 miljoner i USA har prediabetes och mer än en tredjedel av den vuxna befolkningen lider av fetma(obesity) som kan leda till sjukdomar.

Snacka om affärsmöjligheter för pillerföretagen. Enligt artikeln jobbar läkemedelsföretagen för högtryck för att ta fram nya piller och droger som siktar in sig på de metabola sjukdomarna. Vi vet ju att läkemedelsföretag, sjukvården och vissa livsmedelsföretag lever i ett symbiotiskt förhållande som innebär att de tjänar otroliga pengar så länge vi inte upptäcker att vi kan förebygga och bli friska på egen hand genom en enkel kostförändring.

Enda sättet, tror jag, att förändra tingens ordning är att vi blir en bred folkrörelse som ignorerar metabolindustrin. Snacket går från mun till mun och det går inte att stoppa. Tänk vad LCHF matkasse skulle kunna göra i Amerika!

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Javisst, enda sättet är en bred folkrörelse. Så det är bara att elda på den rörelse som redan är igång. Du är en perfekt braständare, Mats!

    Jag håller sedan en tid tillbaka på att läsa en ”tung” bok som heter ”Pillret” av Ingrid Karlberg. Det är en otäck berättelse om cynismen när det gäller framställning, marknadsföring och fokusering när man tar fram mediciner. Fokusering innebär att man först framställer ett piller med ordentlig vinstbild.

    DÄREFTER letar man efter vilken sjukdom det kan passa för, en sjukdom som bör finns hos miljoner människor. Hittar man inget så uppfinner man någon sjukdom som är svår att definiera. Exvis kolesterolorsak eller någon mental defekt.

    Boken rekommenderas varmt! Där belyses exakt det Du, Mats, skriver om här.

    Julihälsningar
    Rolf Aronsson

    Gilla

  2. Jag tipsar om två intressanta böcker, apropå piller:

    Pillret som väckte världen (neurosedyn),
    Henning Sjöström bl a.

    Snärjd av vetenskap och beprövad erfarenhet,
    Ove Carlsson.

    Gilla

  3. Mats och Rolf och Ove!
    Jag kontrar med John Virpanens bok ”Pengar och profiter”. En verklig insider skildring av läkemedelsindustrin.
    Ett annat måste är
    ”Our Daily Meds” av Melody Petersen. Hon beskriver hur USA flödar av, inte av mjölk och honung, utan av läkemedel och om de viktiga händelserna som utlöste denna flodvåg och dess konsekvenser.

    Ingrid Karlbergs bok uppskattade jag oerhört. Den var även intressant och lärorik ur medicinhistoriskt perspektiv.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.