LCHF är olagligt!

november 8, 2014 kl. 10:15 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

Enligt förordning (EG) 8.1 nr 1924-2006 är LCHF olagligt. Man får alltså inte ens påstå att LCHF är LCHF, alltså låg andel kolhydrater och hög andel fett. Det är ett otillåtet näringspåstående. Det är inte att undra på att LCHF-modellen är kontroversiell. Nyckelhålet, Statens Livsmedelsverks eget kvalitetsmärke, är förstås tillåtet. Där får man påstå att mättat fett som smör är skadligt t.ex. Här kan du läsa mer, Hälsopåståenden

i början av nästa år startar vi upp LCHF matkasse i Göteborgs-området i samarbete med ICA-butiker. Det blir en slag praktisk friskvård som ska spridas till många andra delar av Sverige. Den verksamheten är alltså olaglig redan från början.

LCHF står för begreppet Low Carb High Fat (låg halt kolhydrater och hög fetthalt). Begreppet utgör två otillåtna näringspåståenden. De näringspåståenden om fett som är godkända omfattar endast låg fetthalt, reducerad fetthalt och fettfri. Näringspåståenden om hög fett halt och om kolhydrater ingår inte i bilagan till förordningen och är därmed otillåtna enligt artikel 8 i förordningen. Därmed är inte heller näringspåståenden om minskad eller låg halt av kolhydrater tillåtet”.

Ovanstående beskrivning om tillåtna påståenden för fett är rentav löjeväckande. Man får alltså bara påstå att det är låg fetthalt, reducerad fetthalt och fettfri i olika slags produkter. Man får tydligen inte heller påstå att det är minskad eller låg halt av kolhydrater i olika produkter.

Jag darrar av rädsla!

Idag är det hundratals företag som på något sätt jobbar med LCHF-begreppet, är de alla olagliga? Tänk på alla hundratals bloggar som förordar LCHF-kosten, är de olagliga? Vår egen kommande koststudie som ska jämföra LCHF-modell med Tallriks-modell på diabetiker typ 2, är den studien olaglig redan från början. Jag kanske är olaglig själv som blivit frisk av LCHF från diabetes typ 2 och kärlkramp bland annat.

Jag uppmanar alla att göra en anmälan till SLV. Om LCHF är olagligt så ska det givetvis anmälas. Anmälan görs till Statens Livsmedelsverk.

Bara på min blogg redovisar hundratals personer fantastiska hälsovinster från olika slags ”obotliga” (enligt sjukvården) inflammatoriska  sjukdomar genom att ändra sin kost till LCHF. Ska de anmälas till Livsmedelsverket? Självklart tycker jag, anmäl alltihop och allihop.

Kolla in denna handbok! Se sidan 49-50!

Det är aldrig försent!

Nedan kom ett mail som jag inte kan undanhålla er! Frågan är om vi inte måste anmäla detta äldre par till Livsmedelsverket? De äter ju LCHF!

”Hej Mats! Tack for ett grymt inlagg (Är du karamelliserad?). Jag har äntligen fått mina föräldrar att börja med LCHF nu i somras och de ar helt häpna över hur alla deras krämpor försvinner. Far gick från 105 till 90 kg på 2 månader (har aldrig kunnat gå ned i vikt) och mor från 72 till 60kg. Hennes rodnade irriterade ögon ar helt bra, hennes leder (fingrar/hander, höfter) värker inte (fingrarna var alldeles svullna och röda i flera år) min far har parkinsons och har inte kunnat sova på nätterna på flera ar nu. Sista året somnade han aldrig innan 4 eller 6 på morgonen. (Han hade besvär redan innan att komma i säng innan 1, 2 på natten men nu med värken blev det värre. Sista 2 månaderna så har han börjat kunna gå och lägga sig kl 10 på kvällen och vaknar vid 7 på morgonen utvilad! (Han har även börjat tvingas trappa ned sin medicin då han börjat bli överrörlig på samma dos, vilket teoretiskt inte ska kunna ske). Min mor ar helt chockad (känslosam) och kan inte förstå hur det ar möjligt. De var så himla slitna och nedarbetade och nu mår de sa himla bra. Det tog bara 4 år av tjatande. /A-K”

IMG_0040

Frisk av mat!

Som vanligt kan du beställa min bok ”Frisk av mat” här på bloggen. Boken är en guide och inspirationsbok för dig som vill få guidning till ett nytt friskare liv. Givetvis finns det en hel del recept i boken och framför allt en förklaringsmodell varför det fungerar som det gör. Man behöver en röd tråd att följa för att lyckas med sitt kostbyte. Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 195 kronor inklusive frakt inom Sverige.

Jag vill tacka alla som anmält sig till mitt föredrag på Delsjö Golfkrog. Det är fulltecknat denna gång men det blir fler tillfällen. Om du vill ordna ett föredrag med mig på din ort så är du välkommen att kontakta mig på lindgren.mats@comhem.se

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Då jag uppenbarligen är kriminell, kan någon smuggla in en kopp fett-kaffe till mig om jag åker in? Med tanke på att jag äter LCHF så är ju risken stor att jag dessutom lever länge, och då ökar ju också risken att de hinner bura in mig ;))

  Gilla

 2. Jag måste vara kriminell i dubbel bemärkelse eftersom jag själv dels ätit LCHF i 6 år, blivit symtomfri i min reumatiska sjukdom och är fri från daglig smärta samt att jag har en nystartad internetbutik med LCHF-produkter..snart kommer nog SLV-polisen och haffar mig. Hoppas jag får fettkaffe i finkan 😉
  http://www.winthers-skafferi.se

  Gilla

 3. Det är kul att läsa vad som står i EUs papper
  http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/l21306_sv.htm
  Där står bland annat

  Hälsopåståenden är underställda särskilda krav. Märkningen, presentationen eller reklamen där de framförs måste innehålla följande uppgifter:

  1. en uppmaning om vikten av en varierad kost och hälsosam livsstil;
  2. den mängd livsmedel och det konsumtionsmönster som krävs för att få den gynnsamma effekten;
  3. en uppmaning till de personer som bör undvika ämnet;
  4. varning om vilka hälsorisker en överdriven konsumtion innebär.

  Kul att det ska finnas en varning om vilka hälsorisker en överdriven konsumtion innebär.

  Varför har Livsmedelsverket inte krav på att hälsoriskerna vid en överdriven konsumtion av kolhydrat ska redovisas?

  Gilla

 4. Det är Big-Food som dikterat denna skrift. Men det är allvarligt för folkets hälsa. Big-Food kan driva igenom vad som helst hos våra svaga politiker.

  Den största faran just nu är TTIP avtalet. Går det igenom kan det bli omöjligt att få tag på bra mat i våra butiker. http://ttippen.se/

  Gilla

 5. Jag frågade SLV om detta och fick en upprepning av vad du redan skrivit.

  Hej!

  LCHF i sig är inte olagligt, men om man använder det i märkningen av en produkt så att det av konsumenten kan uppfattas som ett närings- eller hälsopåstående så är det inte tillåtet.

  Nedan har jag klippt ut ett stycke ur vägledningen till förordningen om närings- och hälsopåståenden av livsmedel:

  Klicka för att komma åt vagledning_narings-_och_halsopastaenden.pdf

  ”LCHF står för begreppet Low Carb High Fat (låg halt kolhydrater och hög fetthalt).

  Begreppet utgör två otillåtna näringspåståenden. De näringspåståenden om

  fett som är godkända omfattar endast ”låg fetthalt”, ”reducerad fetthalt” och

  ”fettfri”. Näringspåståenden om hög fetthalt och om kolhydrater ingår inte i bilagan

  till förordningen och är därmed otillåtna enligt artikel 8 i förordningen. Därmed

  är inte heller näringspåståenden om minskad eller låg halt av kolhydrater tillåtet.”

  Med vänlig hälsning

  Helena
  Livsmedelseverket
  Upplysningen
  Box 622, 751 26 UPPSALA
  Tel. 018-17 55 00

  Gilla

 6. För det första har jag bestämt mej för att om jag är nånting så är det sockersjuk. Inte det grekiska knoparmojet som dessvärre inte beskriver att sockersjuka personer blir sjuka av socker. Jag är numera en sockerfri sockersjuk, så det så.

  Sedan tycker jag att om nu EU värnar om den fria sockerhandeln, kan väl vi som struntar i EU gå under jorden. 😀

  Tills vidare kör jag NCHF – No Carb High Fat – eftersom det håller mina blodsockervärden i schack. Men det är naturligtvis en lögn. För ännu så länge är inte den född som inte av ”industrin” luras med lite socker i de mest obskyra sammanhang. Såsom sötad barntandkräm…

  Av alla attiraljer jag varit påtvingad pga min sockersjuka typ 2 och därpå följande hjärtinfarkter och bypassoperation, är det snart bara provstickorna till blodsockermätaren som ger mej anledning att gå till apoteken…

  Jag har en skokartong fylld med all den medicin jag enligt min läkare skulle ha intagit. Dessutom har jag klippt av nio centimeter från måttbandet jag mäter midjan med…

  Gilla

  • Härligt Bo! Jag blir upprymd av din kommentar. Vi får inte glömma att medicinare med fina vita rockar kan många latinska ord. Det är nog under deras värdighet att man kan bli frisk av mat!
   Hälsningar Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: