Är du karamelliserad?

november 2, 2014 kl. 10:29 e m | Publicerat i Okategoriserade | 13 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

DSC04400

Många som börjat med LCHF-kosten har upptäckt att kroppen känns yngre efter ett tag. Det mest påtagliga brukar vara att kroppens största organ, huden, känns mer vital och spänstigare. Jag tycker själv att jag fått mindre plitor och åldersprickar på huden och dessutom färre rynkor. Detta kan ju låta märkligt men jag ser att samma sak har hänt med Maggan, min sambo, hon har spänstigare hud och färre rynkor.

Det finns faktiskt ett namn för detta fenomen, det kallas på engelska för AGE, Advanced Glycation End-products. En svensk översättning är ungefär avancerade glacerade slutprodukter. Det handlar om att det sker en försockring/karamellisering av huden som därvidlag åldras fortare än normalt. Ingen vet riktigt hur detta uppstår men en inte alltför vild gissning är att en stor konsumtion av sockerarter/kolhydrater faktiskt åldrar huden i förtid. Anledningen är förstås att både jag och Maggan liksom hundratals andra upplever att vår hud blivit spänstigare och vitalare.

Många kvinnor tror att dyra krämer kan hjälpa till att få en spänstigare och vitalare hud och minska rynkor. Men om du är kvinna är en riktig naturlig kost med lite kolhydrater och mycket naturligt fett det absolut bästa sättet enligt min definition. Antioxidanter är populärt och finns ju i många bär som blåbär, hallon, vinbär m.fl. sorter. Men hjälper det att äta sådant? Det hjälper inte om du fortsätter att äta mer sockerarter än vad kroppen tål och mindre naturligt fett än vad kroppen behöver.

Min partner i företaget fick nyligen betyget av sina barn att han ser 10 år yngre ut som en spontan reaktion. Han har nu ätit LCHF-kost i cirka 1,5 år. Det hjälper när man får sådana kommentarer av sina barn.

En ny medlem i forskargruppen!

En ny medlem har anslutit till forskargruppen som kommer från Lunds universitet. Denne forskare är expert på just AGE, Advanced Glycation End-products. Jag är verkligen glad att forskargruppen vill undersöka denna faktor på deltagarna i koststudien. Hur det ska gå till rent praktiskt har jag inte en aning om men jag hoppas att det finns möjligheter att mäta faktorn AGE på något sätt.

En ansökan för att genomföra koststudien har lämnats in till Etikprövningsnämnden så nu väntar vi på att få en positiv respons.

Koststudien är en studie på diabetes typ 2-patienter som ska äta enligt två olika kostmodeller, Tallriksmodell och LCHF-modell. Kommer förhoppningsvis att starta under 2015.

Min hypotes!

Min hypotes kring AGE är att det inte bara är huden som åldras snabbare utan att denna process påverkar hela kroppen på både utsidan och insidan. Vad som händer i och på kroppen är inte lätt att veta men en teori är att PH-värdet i kroppen blir alltför surt av att vi äter alltför mycket sockerarter och därmed skapas förutsättningar för infektioner, svamp och aggressiva bakterier. En möjlig tanke är att sockerhinnan/karamelliseringen av kroppen som bildas blir omöjlig att motstå för kroppens egna bakterier. Om immunförsvarets egna bakterier börjar äta på den egna kroppen kan s.k. autoimmuna sjukdomar utvecklas. Enligt sjukvårdens definition är detta sjukdomar som är obotliga.

Försockringen är borta ur min kropp!

Om jag försöker översätta dessa tankar kring min egen kropps tillfrisknande till AGE-processen så har en rad fantastiska saker hänt som är svårt att tro på även för mig trots att det hänt just mig. T.ex. är att synen har blivit mycket bättre. Jag behöver faktiskt inte glasögon varken på långt eller kort håll längre. Tidigare hade jag glasögon för både långt och kort håll i många år. Mitt omfång på sångrösten har ökat märkligt nog. Eftersom jag sjungit och spelat i 45 år så vet jag precis vilka bas och diskant-toner jag kunde ta tidigare.

Mina tänder har blivit vita och någon tandsten finns inte längre. Jag är inte särskilt noga med tandborstning eftersom jag nu vet att det inte är där som man skyddar tänderna. Det handlar i stort sett bara om vilken kost man äter. Min hårfärg har ändrats från grå till mer brun med gråa stänk.

Mina värden idag, när jag är 61 år, är bättre än de var när jag spelade elitfotboll för 40 år sedan. Hur det är möjligt är svårt att förstå men så är det. Jag är säker på att många av er LCHF-are som läser detta upplevt liknande nästan mirakulösa hälsovinster.

Men sjukvårdens och läkarnas främsta argument idag till många av våra metabola besvär och sjukdomar är att det är åldersrelaterat. Alltså, det är inte konstigt att du får gå upp och kissa tre gånger på natten, det hör till åldern säger läkaren. Så var det även för mig att jag tvingades gå upp ett antal gånger på natten. Men nu gör jag detta mycket sällan.

Karamelliseringen åldrar kroppen i förtid!

Tänk vad fantastiskt om vi kunde få svar på om födan som vi äter kan åldra kroppen fortare än nödvändigt? Många av oss som äter enligt LCHF-modellen har upplevt en föryngring och en allmän vitalisering förutom att våra sjukdomar har läkt sig. Idag har vi en sjukvård som totalt har fastnat i att fett är farligt. Det är därför som man inte kan bota en enda inflammatorisk sjukdom eller lära oss hur vi stärker immunförsvaret. Födan har ofantligt stor betydelse för om vi är friska eller sjuka, det är min absoluta övertygelse.

Mer finns att läsa i min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” som du kan beställa genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se. Boken kostar 149 kronor plus porto/frakt. Du får tillbaka betalningsanvisningar av mig.

IMG_0040

Föredrag den 12/11 på Delsjöns golfkrog i Göteborg. Tid 18.30-21.00. Anmäl dig till lindgren.mats @comhem.se

Föreläsning Delsjön krog 

 

13 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej Mats!
  Har läst vad Du skriver om karamellisering! Det är något inte jag är, iallafall inte mycket. Äter inte mycket sötsaker, har aldrig gjort inte ens när jag var liten!
  Jag är 67 år, har inga rynkor,knappt grått hår lite strimmor men inte mycket.
  Ingen tror att jag är 67 när jag säger det, ”nej säger dom, det är inte sant”, dom gissar mig som 10 år yngre. Så självklart vad vi äter som speglar sig i kroppen på alla sätt!!

  Man kan bli förgiftad av mediciner också, biverkningar = kroppen vill inte ha!

  Tack för ordet!
  Hälsningar
  Gertrud Lindberg

  Gilla

 2. Hej Mats!
  Mycket intressant det du skriver!

  Jag heter Maria Berg och arbetar som oberoende produktkonsult för företaget Morinda. För drygt ett år sedan presenterade Morinda en scanner som mäter just A.G.E-värdet. Jag är certifierad för att göra mätningen och vi har en scanner här i Örebro där jag arbetar. Hör gärna av dig om du vill scanna ditt värde.

  I helgen finns Morinda på Älvsjömässan och man kan scanna sig där också. Läs gärna mer om TruAge scanner och om A.G.E i vår presslänk från mässan. Vår scanner är nominerad till att vinna pris som årets bästa hälsoprodukt.

  http://www.alltforhalsan.se/press/pressmeddelanden/utstallare/9706?action=a

  Hälsningar
  Maria

  Gilla

  • Hej Maria! Då fick du göra lite reklam på min site. Det går ju inte att översätta A.G.E med ordet age=ålder. Däremot tror jag att vi Advanced Glycation End-products är en möjlig benämning på den eskalerande karamelliseringen av våra kroppar. Vad är det ni mäter egentligen med er apparatur? Vilka värden handlar det om? Du får gärna upplysa lite mer om det tack!
   Hälsningar från Mats

   Gilla

   • Det var inte menat som reklam utan mer som upplysning om att det finns utvecklad apparatur som mäter A.G.E, eftersom du undrade. Man kan också ta blodprov, vävnadsprov osv men då tar det lite längre tid att få resultat.
    TruAge-scanner använder UV-ljusteknik för att mäta mängden AGEs i huden. Man kan säga att det är en uppskattning av inre ålder baserat på antalet AGEs i kroppen. Värdet jämförs med människor i samma ålder och vi kallar värdet som då framkommer för ditt TruAge-värde.
    Scannern började utvecklas 1995 av Dr Smit i Holland ursprungligen för att diagnostisera diabetes. 1999 kom den första vetenskapliga studien som har följts av fler än 90 bedömda artiklar och studier. 2011 startade samarbetet med Morinda för att utveckla den första TruAge Scannern.
    Det är ju socker och protein som bildar dysfunktionella proteiner och man har funnit att AGE ökar med högre värme. Upphettning av maten är kanske något man ska undvika om man kan och vill. I varje fall stark upphettning. Ja det här kan man prata länge om men jag ville som sagt bara informera om att det går att mäta AGE finns.
    //Maria

    Gilla

   • Ok Maria, jag kanske lät lite misstänksam. Tack för upplysningen.Det skulle vara intressant att få mer information. Om du menar att mängden A.G.E. är ett mått på försockringen av kroppen och att er scanner kan mäta detta så tycker jag att det är väldigt intressant. Du får gärna skicka mig mer information om er scanner till Mats Lindgren, Birkagatan 10 C 416 56 Göteborg.
    Hälsningar Mats

    Gilla

 3. Hej Mats! Tack for ett grymt inlagg. Jag har antligen fatt mina foraldrar att borja med LCHF nu i somras och de ar helt hapna over hur alla deras krampor forsvinner. Far gick fran 105 till 90 kg pa 2 manader (har aldrig kunnat ga ned i vikt) och mor fran 72 till 60kg. Hennes rodnade irriterade ogon ar helt bra, hennes leder (fingrar/hander, hofter) varker inte (fingrarna var aldeles svullna och roda i flera ar) min far har parkinsons och har inte kunnat sova pa natterna pa flera ar nu. Sista aret somnade han aldrig innan 4 eller 6 pa morgonen. (Han hade besvar redan innan att komma i sand innan 1, 2 pa natten men nu med varken blev det varre. Sista 2 manadrena sa har han borjat kunna ga och lagga sig kl 10 pa kvallen och vaknar vid 7 pa morgonen utvilad! (Han har aven borjat tvingas trappa ned sin madicin da han borjat bli overrorlig pa samma dos, viket teoretiskt inte ska kunna ske). Min mor ar helt chockad (kanslosam) och kan inte forsta hur det ar mojligt. De var sa himla slitna och nedarbetade och nu mar de sa himla bra. Det tog bara 4 ar av tjatande. /A-K

  Gilla

  • Underbart Nyman! Det är aldrig försent att få en bättre hälsa. Får jag använda din kommentar på Fet Hälsa-bloggen?
   Hälsningar Mats

   Gilla

 4. Btw. De testade lchf for 4 ar sedan och gick inte ned nanting. Denna gangen var jag noga med att de skulle begransa gradden. De fick ata sa mkt smor och kokosolja de ville (50g smor kaffen varje morgon) men inte gradde och annars massa fisk, kott, gronsaker och smor…

  Gilla

 5. Din kommentar är mycket intressant. Har du tänkt att många av vitaminer behöver fett. Vitamin A är en av dem och den hjälper huden håller sig slät. ”Karameliserade” människor får inte tillräckligt fett. Huden blir ”gammal” i förtid och de ser äldre ut för tidigt. Är det inte underbart att vi kan släta huden underifrån och känner oss nöjda? Jag gillar det. Jag gillar också att du har väckt det ”sovande” folket.

  Gilla

  • Tack Arja! Vi har kanske varit lite dåliga på att betona det naturliga fettets betydelse. Kanske inte just Fet Hälsa-bloggen. Jag tycker att vi ska våga prata om betydelsen av LCHF som är lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Många pratar om lågkolhydrat-kost men det kan förvirra begreppen. Det duger inte att bara skära ner på kolhydraterna utan att tillföra mer naturligt fett. Man kan drabbas av energibrist, hård mage osv om man bara minskar på kolhydraterna.
   Hälsningar från Mats

   Gilla

 6. När jag för något år sedan tittar på teven och programmet QI (Quite Interesting) med bl a Stephen Fry, hör jag honom berätta om den märkliga Jeanne Calment, 1875-1997!
  .
  Hon blir känd från 113 års ålder, när hundraårsjubileet av Vincent van Gogh lockar journalister till Arles, eftersom hon är den sista levande person som har mött konstnären. Därefter intervjuades och spelades hon in vid ett flertal tillfällen fram till sin död vid 122 års ålder. Fortfarande den människa som registrerats som med längst liv.
  .
  Det är vid ett av dessa tillfällen journalisten ger Jeanne Calment en komplimang för hennes fina hud. Varpå Jeanne Calment omedelbart börjar göra reklam för sin egen olivodling, av vilken hon inte enbart äter eller gör olivolja, hon använder även oljan på sin hud.
  .
  – Och, säjer hon, ni ska veta att jag bara har en enda rynka. Och den sitter jag på. (På nätet finns många anekdoter om den ”krutgumma”.)
  .
  Hur som helst är det nog inte fel med lite oliver i kosten… 😀

  Gilla

 7. […] Mats! Tack for ett grymt inlagg (Är du karamelliserad?). Jag har äntligen fått mina föräldrar att börja med LCHF nu i somras och de ar helt häpna […]

  Gilla

 8. […] Mats! Tack for ett grymt inlagg (Är du karamelliserad?). Jag har äntligen fått mina föräldrar att börja med LCHF nu i somras och de ar helt häpna […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: