När är det försent?

april 10, 2015 kl. 11:29 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

funny-old-people-part2_3

Det är aldrig försent!

”Hej Mats! Tack for ett grymt inlagg (Är du karamelliserad?). Jag har äntligen fått mina föräldrar att börja med LCHF nu i somras och de ar helt häpna över hur alla deras krämpor försvinner. Far gick från 105 till 90 kg på 2 månader (har aldrig kunnat gå ned i vikt) och mor från 72 till 60kg. Hennes rodnade irriterade ögon ar helt bra, hennes leder (fingrar/hander, höfter) värker inte (fingrarna var alldeles svullna och röda i flera år) min far har parkinsons och har inte kunnat sova på nätterna på flera ar nu. Sista året somnade han aldrig innan 4 eller 6 på morgonen. (Han hade besvär redan innan att komma i säng innan 1, 2 på natten men nu med värken blev det värre. Sista 2 månaderna så har han börjat kunna gå och lägga sig kl 10 på kvällen och vaknar vid 7 på morgonen utvilad! (Han har även börjat tvingas trappa ned sin medicin då han börjat bli överrörlig på samma dos, vilket teoretiskt inte ska kunna ske). Min mor ar helt chockad (känslosam) och kan inte förstå hur det ar möjligt. De var så himla slitna och nedarbetade och nu mår de sa himla bra. Det tog bara 4 år av tjatande. /A-K”

”Anna Maria 
vill dela med mig av mina erfarenheter med att kostbehandla en åldring som har överlevt både stroke och omfattande hjärnblödning för 3 år sedan.
Min gamle far har lidit av hjärtflimmer, förstorad prostata samt ljumskbråck under många år, när han för några år sedan drabbades av stroke och sedan hjärnblödning. För att avlasta min syster som han bor hos erbjöd jag mig att ta hand om honom ett tag. Från första dagen fick han LCHF som jag själv äter sedan snart 10 år tillbaka.
Han blev starkare och så småningom började han ta långa promenader med sin rollator. Efter ½ år kunde han gå långa sträckor med bara gåstavar.
Han är nästan 90 och fortfarande på benen. Hans prostata har blivit mindre och hans ljumskbråck får man inte höra talas så mycket om nuförtiden.
Han fortsätter att äta kolhydratreducerad kost, undviker söta drycker, bröd och pasta alldeles på eget bevåg.
Förra sommaren tog vi med honom på en semesterresa ut till havet och han gick efter stranden långa sträckor utan stöd.
Jag är säker på att han inte skulle vara fullt så ”funktionsduglig” om han i stället bodde på ett svenskt äldreboende och blev utfodrad på det sättet som är gängse där.”

Är du karamelliserad?

Många som börjat med LCHF-kosten har upptäckt att kroppen känns yngre efter ett tag. Det mest påtagliga brukar vara att kroppens största organ, huden, känns mer vital och spänstigare. Jag tycker själv att jag fått mindre plitor och åldersprickar på huden och dessutom färre rynkor. Detta kan ju låta märkligt men jag ser att samma sak har hänt med Maggan, min sambo, hon har spänstigare hud och färre rynkor.

Det handlar om att det sker en försockring/karamellisering av huden som därvidlag åldras fortare än normalt. Ingen vet riktigt hur detta uppstår men en inte alltför vild gissning är att en stor konsumtion av sockerarter/kolhydrater faktiskt åldrar huden i förtid. Anledningen är förstås att både jag och Maggan liksom hundratals andra upplever att vår hud blivit spänstigare och vitalare.

Många kvinnor tror att dyra krämer kan hjälpa till att få en spänstigare och vitalare hud och minska rynkor. Men om du är kvinna är en riktig naturlig kost med lite kolhydrater och mycket naturligt fett det absolut bästa sättet enligt min definition. Antioxidanter är populärt och finns ju i många bär som blåbär, hallon, vinbär m.fl. sorter. Men hjälper det att äta sådant? Det hjälper inte om du fortsätter att äta mer sockerarter än vad kroppen tål och mindre naturligt fett än vad kroppen behöver.

Min partner i företaget fick nyligen betyget av sina barn att han ser 10 år yngre ut som en spontan reaktion. Han har nu ätit LCHF-kost i cirka 1,5 år. Det hjälper när man får sådana kommentarer av sina barn.

Rätt kost blir viktigare ju äldre man blir!

Min hypotes kring karamelliseringen av kroppen är att det inte bara är huden som åldras snabbare utan att denna process påverkar hela kroppen på både utsidan och insidan. Vad som händer i och på kroppen är inte lätt att veta men en teori är att PH-värdet i kroppen blir alltför surt av att vi äter alltför mycket sockerarter och därmed skapas förutsättningar för infektioner, svamp och aggressiva bakterier. En möjlig tanke är att sockerhinnan/karamelliseringen av kroppen som bildas blir omöjlig att motstå för kroppens egna bakterier. Om immunförsvarets egna bakterier börjar äta på den egna kroppen kan s.k. autoimmuna sjukdomar utvecklas. Enligt sjukvårdens definition är detta sjukdomar som är obotliga.

Idag tror sjukvård och läkare att naturligt fett som smör är farligt och att mycket kolhydrater är viktiga komponenter i födan. Den analysen gör sjukvården till ett svart hål som aldrig kan få tillräckligt med skattemedel. Analysen gör att folk blir sjuka i metabola sjukdomar allt tidigare och insulinresistens utvecklas. För äldrevården är sjukvårdens analys förödande. För äldre människor är det än viktigare att äta mycket naturligt fett och minska på andelen kolhydrater för att stärka immunförsvar och minska inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Försockringen är borta ur min kropp!

Om jag försöker översätta dessa tankar kring min egen kropps tillfrisknande så har en rad fantastiska saker hänt som är svårt att tro på även för mig trots att det hänt just mig. T.ex. är att synen har blivit mycket bättre. Jag behöver faktiskt inte glasögon varken på långt eller kort håll längre. Tidigare hade jag glasögon för både långt och kort håll i många år. Mitt omfång på sångrösten har ökat märkligt nog. Eftersom jag sjungit och spelat i 45 år så vet jag precis vilka bas och diskant-toner jag kunde ta tidigare.

Mina tänder har blivit vita och någon tandsten finns inte längre. Jag är inte särskilt noga med tandborstning eftersom jag nu vet att det inte är där som man skyddar tänderna. Det handlar i stort sett bara om vilken kost man äter. Min hårfärg har ändrats från grå till mer brun med gråa stänk.

Mina värden idag, när jag är 61 år, är bättre än de var när jag spelade elitfotboll för 40 år sedan. Hur det är möjligt är svårt att förstå men så är det. Jag är säker på att många av er LCHF-are som läser detta upplevt liknande nästan mirakulösa hälsovinster.

Men sjukvårdens och läkarnas främsta argument idag till många av våra metabola besvär och sjukdomar är att det är åldersrelaterat. Alltså, det är inte konstigt att du får gå upp och kissa tre gånger på natten, det hör till åldern säger läkaren. Så var det även för mig att jag tvingades gå upp ett antal gånger på natten. Men nu gör jag detta mycket sällan.

Karamelliseringen åldrar kroppen i förtid!

Tänk vad fantastiskt om vi kunde få svar på om födan som vi äter kan åldra kroppen fortare än nödvändigt? Många av oss som äter enligt LCHF-modellen har upplevt en föryngring och en allmän vitalisering förutom att våra sjukdomar har läkt sig. Idag har vi en sjukvård som totalt har fastnat i att fett är farligt. Det är därför som man inte kan bota en enda inflammatorisk sjukdom eller lära oss hur vi stärker immunförsvaret. Födan har ofantligt stor betydelse för om vi är friska eller sjuka, det är min absoluta övertygelse.

Mer finns att läsa i min bok ”Frisk av mat, LCHF från början” som du kan beställa genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se. Boken kostar 195 kronor inkl. porto/frakt. Betalningsanvisningar får du tillbaka med vändande mail.

IMG_0040

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Visst skulle det vara spännande att ”få” ett äldreboende och testa LCHF på. Tillsammans med kunniga läkare och sjuksystrar som håller koll på värden av olika slag och som kan ändra medicinering vid behov. (Då menar jag sänka och ta bort) samt naturligtvis att personalen är med i dessa tankebanor och villiga att själv laga till maten.

    Gilla

    • Hej Ingrid! Din idé stödjer jag till 100 procent.
      Hälsningar Mats

      Gilla

  2. Jag har upplevt samma som du och jag är precis lika gammal. Lite konstigt är ju att den mentala uthålligheten har blivit så bra att jag kör slut på ungdomarna.

    Gilla

    • GRATTIS !

      Gilla

    • Hej Gunnar! Ja, är det inte fantastiskt? Hade någon påstått, tidigare, att maten hade så stor betydelse för hälsan som den i själva verket har så hade jag viftat bort det som rena fantasier. Nu står jag där själv och håller föredrag om matens läkande kraft och blir förstås bortviftad av många. Det kan vara så att vi blivit så indoktrinerade in i medicinernas värld tidigare att vi glömt bort kraften i vårt eget immunförsvar om det får rätt förutsättningar.
      Bästa hälsningar,
      Mats

      Gilla

  3. Reblogga detta på Fet Hälsa och kommenterade:

    Det är aldrig försent vill jag påpeka med emfas. Oavsett i vilken ålder man är i verkar det som. Nedan är några exempel på hur äldre människor får ny livskvalité med hjälp av en kostförändring till LCHF. Den ketogena kosten verkar förbättra immunförsvaret så mycket att Inflammatoriska tillstånd i kroppen läker sig, utan hjälp av kemiska preparat!
    Ha en skön fet sommar hälsar,
    Mats Lindgren

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.