Dietisten förklarar LCHF?!

april 30, 2015 kl. 10:52 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

images

I senaste numret av Året Runt försöker dietisten Ingrid Larsson förklara olika dieter, matmodeller, hur de ska användas. Ingrid Larsson har stort anseende som dietist och anlitas ofta som föreläsare. 2013 blev hon utsedd till årets dietist. Jag har själv lyssnat på henne några gånger och hennes teori stämmer väl överens med t.ex. Livsmedelsverkets syn på mat liksom sjukvårdens.

Problemet är att hennes teorier inte stämmer överens med verkligheten. När hon ska beskriva för vem LCHF-modellen inte passar för så påstår hon följande;

”Personer med övervikt eller fetma som har en insulinbehandlad diabetes, bristande insulinkänslighet, blodfettsrubbningar eller andra metabola rubbningar som kontrolleras av läkare”.

Om Året Runt skulle fråga mig  så skulle jag svara precis tvärtom mot vad dietisten Ingrid Larsson svarar.  Jag vet nämligen att LCHF-modellen har en läkande funktion på personer med övervikt eller fetma som har en insulinbehandlad diabetes, bristande insulinkänslighet, blodfettsrubbningar eller andra metabola rubbningar som kontrolleras av läkare. Dessutom stärker LCHF-modellen immunförsvaret så att en rad andra metabola sjukdomar kan läka sig eller inte få fäste.

Då är frågan vem som är mest trovärdig, Ingrid Larsson årets dietist 2013 eller Mats Lindgren författare till boken ”Frisk av mat”. Jag kan ju hänvisa till mina egna hälsovinster och tusentals andra som berättat om sina hälsovinster på min blogg fet Hälsa.  Har Ingrid Larsson något att visa upp som stödjer hennes teori?

Dietisten Ingrid Larsson vill att vi ska äta enligt Tallriksmodellen. Den passar alla enligt henne. I Tallriksmodellen ska man äta upp till 60 procent kolhydrater på tallriken. Det är alltså 60 procent sockerarter som personer med sockersjuka ska äta. Hur trovärdigt låter det? Inte alls trovärdigt naturligtvis utan är en ren skandal att det får förekomma liknande kostråd från officiella personer i myndighets-sverige.

Att myndigheter som Sjukvården och Livsmedelsverket propagerar för att vi ska äta en kost med mycket sockerarter i kan stå dom dyrt. Här finns mycket starka paralleller med hur tobaksindustrin en gång avfärdade alla som menade att tobaken är farlig för hälsan. Tobaksbolagen köpte egna experter som med fejkade vetenskapliga studier som visade att de inte gjort något fel eller att tobak var farligt. Till sist kunde de inte stå emot sanningen längre utan valde att köpa sig fria eftersom de hotades av stämningar på kolossala penningsummor. Kanske dags att budgetera för detta eller vad säger Stefan Lövén?

Att jag bemöter dietisten Ingrid Larssons åsikter beror helt och hållet på att hon saluför teorier som inte fungerar som hon tror. Hennes åsikter som publiceras i tidningen Året Runt läses av många människor och många kanske tror på att hennes idéer fungerar.

 

 

Kejsarens nya kläder

Kejsarens nya kläder!

Om en osanning berättas tillräckligt många gånger kan den till slut bli sann. Den gamle Tage Danielsson hade säkert beskrivit det på ett roligare sätt. Det handlar om vilken mat som gör oss sjuka och feta och vad som inte gör det! Några av oss har ju synat kostråden från Livsmedelsverket och Sjukvården ordentligt. I mitt fall visade det sig att jag otroligt nog blev frisk från min diabetes typ 2, min kärlkramp, min värk, min prostatainflammation, min kroniska bronkit när jag gjorde precis tvärtemot vad sjukvården ordinerade.

När jag fattade att Sjukvårdens och Livsmedelsverkets kostråd var helt galna så klev jag helt enkelt upp till forskarna och professorerna på Sahlgrenska Akademin och frågade dom varför. Jag sa, ”Nu har jag gjort precis tvärtemot vad Sjukvården och läkarna har ordinerat mig och jag har blivit frisk, hur förklarar ni detta”? Svaret jag fick var att jag var ett undantag och att de hade vetenskapliga bevis på att Sjukvården har rätt. Idag, fem år senare, finns några av de forskare som avfärdade mig då med i vår forskargrupp idag som har för avsikt att genomföra en ny vetenskaplig koststudie. Några av forskarna som avfärdade mig för fem år sedan är faktiskt inte så tvärsäkra längre. De menar att det finns en kunskapslucka när det gäller ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen. ”Vi vet inte”, säger dom idag?

Dietisten Ingrid Larsson är inte trovärdig enligt mitt förmenande. Tyvärr är heller inte sjukvården och läkarna trovärdiga. De har fastnat i FASS-kataloger och krav från läkemedelstillverkare att skriva ut mer mediciner. Det finns läkare som tror på LCHF-modellen, jag känner själv till några stycken, men de vågar inte skylta med detta officiellt. Jag vet att många personer skulle vilja ha en läkare som följer dem när de genomför en kostförändring för att stärka immunförsvaret. Jag skulle gärna vidarebefordra dessa läkares namn men det finns tyvärr för få rakryggade läkare att tillgå.

Sagan om Kejsarens nya kläder handlar om att alla ser att Kejsaren är naken men ingen vågar erkänna det förrän ett barn utbrister; ”men han är ju naken”! Då ser plötsligt alla att Kejsaren är naken1 I Sverige byter vi åsikt samtidigt och så kommer även att ske när den ketogena kosten blir erkänd av sjukvården, är jag övertygad om. Ingrid Larsson kanske blir den som bryter isen men jag tvivlar!

Tills dess;

Ta hjälp av min bok ”Frisk av mat” om du vill göra en kostförändring för att stärka och förbättra ditt immunförsvar.  Boken har sålts i 3000 exemplar och hittills har ingen sagt att det inte fungerar. Det du, Ingrid Larsson? Boken säljs av Adlibris och av Bokus och du kan också köpa den direkt av mig genom att maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se. Du får tillbaka betalningsanvisningar med vändande mail! Du tjänar några kronor på att beställa boken av mig direkt och dessutom kan du få den signerad om du vill. Boken kostar 195 kronor inkl. frakt om du beställer den av mig direkt. Boken ”Frisk av mat” kan vara en viktig present till någon som du är rädd om.

IMG_0040

Tack till Bengt N. för inspiration och som håller mig på tårna!

Föredrag i Växjö!

Den 7/5 håller jag ett föredrag i Växjö på Lasarettet arrangerat av Tandskadeförbundet. Föredraget har temat Frisk av mat och är öppet för alla. Här kan du anmäla dig!

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jag blir verkligen bekymrad för våra dietister , kan inte förstå att dom kan fortsätta deras korståg med skadliga kostråd för diabetiker , människor med metabolt syndrom . Det är så galet att något måste göras innan fler blir sjuka eller sjukare. Jag är imponerad av att du kommer till lasarettet i Växjö det kanske ska stå en varningstriangel på dig för du kommer ju med ett budskap som kan skada anseendet hos våra dietister eller ………….. ! Ska bli intressant att höra på din föreläsning , tack för att du ställer dig upp och förmedlar sanningen för våra medmänniskor som inte kommit till insikt ännu .

    Gillad av 1 person

  2. Ingrid Larssons utsagor säger väldigt mycket om den så ”kallade nutritionsvetenskapen”. När man kan bli medicine doktor på sådant nonsens. Tyvärr är inte Ingrid Larsson vem som helst. Hon är den främsta kostideologen på Sahlgrenska Akademin. Hon har ett jättesort inflytande på vad våra barn får äta i skolan, de sjuka på sjukhus och de gamla på vårdhem.

    Gilla

  3. Ingrid l ett utmärkt bevis på att utbildning inte garanterar kunskap.en fjolla som ur folkhälsanss skull borde varit avskedad för länge sedan.

    Gilla

  4. Det är trist att se att framstående dietister fortsätter att måla in sig i ett hörn som sannerligen blir svårt att ta sig ur med hedern i behåll
    Man undrar om hon verkligen själv tror på det hon säger eller om hon agerar på kåranda lojalitet rädsla eller någon annan faktor som ”dirigerar” henne

    Gilla

  5. Läge att blogga om detta?
    http://www.kostdoktorn.se/professor-tim-noakes-anmald-av-dietistforbund-stod

    Gilla

  6. Om hon påstår att ”alla kan äta enligt tallriksmodellen” blir jag väldigt besviken på dietistutbildningarna. Det är ganska grundläggande att människor har olika metabolism och hanterar mat på olika sätt i kroppen. Suck, typiskt västerländsk medicin att inte kunna något.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.