Harald Treutiger opererad akut för hjärtattack.

april 12, 2012 kl. 2:22 e m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Idag är det stora rubriker i kvällstidningarna att tv- och radioprofilen Harald Treutiger blivit akut opererad för hjärtattack. Han opererades akut under Påskhelgen.

– Det var en chock att detta kunde inträffa, förklarar han. Han spelade med Öis oldboys en match mot Gais oldboys när han plötsligt fick smärtor i bröstet. Smärtan strålade upp i halsen och ut i armarna.

– Jag fick allt svårare att andas. Tänkte direkt att det var en infarkt, säger Harald till Aftonbladet.

Harald Treuteiger forslades akut till sjukhus och där konstaterades att ett hjärtkärl var igentäppt.

– Läkarna tvingades operera och göra en ballongsprängning. De sprängde bort proppen i min artär. De gör sånt hela tiden men för mig är hela grejen en smärre chock både fysiskt och psykiskt, säger Harald. Han är nu sjukskriven i en månad från jobbet som programledare för P4 Morgon Göteborg. Han har fått förhållningsorder från sin läkare att han ska äta blodförtunnande medicin resten av livet och gå i en s.k. hjärtskola. – Under sex måndagar framöver ska jag få lära mig att förhålla mig till mitt sjukdomstillstånd.

Läkarna har beordrat honom vila men några större livsstilsförändringar har det inte blivit tal om ännu. – Läkarna har inte kunnat peka exakt varför detta hände. Jag har har inte rökt en cigarett på 14 år, förklarar han. – Det känns som jag är lite för ung och för frisk för detta, avslutar han.

Mina kommentarer;

Harald Treutiger har överraskats av en hjärtattack mitt i en fotbollsmatch med Öis gamla lirare. Han ser sig själv som en relativt frisk och skötsam person som inte borde drabbas av detta. Han är inte ens överviktig. Sjukvården har varit där med kniven och faktiskt räddat hans liv. Men min poäng är att han borde haft kunskaper om hur felaktig kost kan skapa metabola sjukdomar för länge sedan. Då hade han själv kunnat påverka sina risker att få inflammationer i kroppen.

Harald Treutiger skickas hem utan särskilda kostråd eller andra instruktioner. han ska få lära sig att förhålla sig till sin sjukdom i en s.k. hjärtskola.

Hjärtskolans olika delar

Det nationella kvalitetsregistret Sephia (sekundärprevention efter hjärtinfarkt) har tagit fram riktlinjer för hur sjukhusens hjärtskolor ska vara utformade. Hjärtskolorna ska bygga på interaktivitet och rikta sig till både patienter och anhöriga. Följande delar ska erbjudas:

 • Fysisk aktivitet. Patienterna ska konditionsträna tre gånger per vecka och muskelträna två gånger per vecka. Träningstiden ska vara 20-60 minuter. Programmet ska pågå under minst tre månader.
 • Hjälp till sunda matvanor. Sephia hänvisar till Livsmedelsverkets riktlinjer, vilket innebär daglig konsumtion av frukt och grönsaker, fisk varje vecka samt energibalanserad mat och hög andel omättat fett på bekostnad av mättat fett.
 • Tobaksavvänjning. Rökare ska erbjudas hjälp till ett bestående rökstopp. Behandlingen kan ges i grupp eller individuellt och i kombination med nikotinersättningsmedel. Rökstopp minskar kraftigt risken för återinsjuknande oberoende av andra riskfaktorer.
 • Stressbehandling. Ska erbjudas hjärtpatienter som har en stressproblematik. Behandlingen går ut på att lära sig känna igen stress och utveckla olika strategier för att möta stress. Programmet bör pågå tre månader eller längre för att ge bäst effekt.
 • Utbildning om riskfaktorer. Hjärtskolan ska också innehålla en utbildningsdel om hjärtsjukdomar, varför de uppstår, dess konsekvenser samt hur man kan förebygga och behandla dem.

Källa: Kristina Hambraeus, Sephia

I hjärtskolan, enligt riktlinjerna ovan, är Harald Treutiger hänvisad till Livsmedelsverkets propåer som innebär Tallriksmodellen och cirka 60 procent kolhydrater på tallriken. Mättat fett är förbjudet. Alltså motsatsen mot vad vi LCHF:are förespråkar. Vi vill reducera kolhydraterna till ett minimum för att minska bränslet till inflammationerna i kroppen. Dessutom förespråkar vi mättat fett  som energikälla istället för kolhydrater. Med den kosten kan det inte uppstå inflammationer som i sin tur orsakar proppar som i sin tur orsakar hjärtattacker. Vi är flera tusen som har den erfarenheten nu. Vi får hoppas att Harald googlar när han är hemma och sjukskriven. Då kanske han hamnar på denna bloggen och kan ta hjälp.

Jag noterade att han också ska få utbildning om riskfaktorer i hjärtskolan. Ska han få lära sig att mättat fett orsakar hjärt-kärsjukdomar? Ska han få lära sig att äta mycket fibrer och frukt? Ska han få lära sig att Tallriksmodellen förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Risken är stor att det är just det som han får lära sig i hjärtskolan. Tro inte på dem Harald! Lär dig mer om hur LCHF-metoden fungerar och hur kroppen påverkas av kolhydrater respektive fett.

Om du mot förmodan skulle stöta på den här bloggen när du googlar på dig själv så ska du kontakta mig. Det finns alternativ som fungerar! Jag har skrivit en bok som jag tycker att du ska läsa omgående! Den heter ”Frisk av mat, LCHF från början” och handlar just om hur även du kan bli frisk av mat.

Frisk av mat : LCHF från början  Adlibris kostar 219 kronor

Frisk av mat : LCHF från början Bokus kostar 219 kronor

Passar bra ihop

Frisk av mat : LCHF från början + Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat
De som köpt den här boken har ofta också köpt Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat (inbunden) av Andreas Eenfeldt
 Pris för båda:
 378:-

Maila till mig på info@lchfmatkasse.se så köper du boken för 265 kronor inklusive signering.

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Var det inte David Letterman som gjorde en 4* bypass i relativt ung ålder? Snubben är nykterist och är smal som en sticka, gissar på att han åt enl amerikanska motsvarigheten till livsfarliga verkets rekommendationer. Harald har nog också ätit ”nyttigt” kan jag tänka mej. Nu ska de lära honom att äta ännu nyttigare….

  Gilla

 2. jag tror och har alltid trott att LCHF är skadligt för kroppen och för ett normalt liv med ett sunt förhållningssätt till mat.
  http://wp.me/p1uIV8-3fX

  Mrs G

  Gilla

  • Hej Mrs G, snygga bilder på din blogg förresten. Ja du, jag känner igen mig själv dina tankegångar och tyckte precis som du tidigare. En sund kost ger en sund kropp helt enkelt. Frågan är bara vad en sund kost är egentligen? Det har jag fått lära mig den hårda vägen genom att jag varit sjuk och konstant inflammerad i kroppen i alldeles för många år. Inte sjutton kopplade jag mina besvär till kosten och inte läkarna heller för den delen. Jag har försörjt många inom läkemedelsindustrin och folk på apoteket med mina inköp av mediciner. Problemet är bara att du Mrs G är med och betalar mina mediciner vare sig du vill eller inte. När jag prövade den icke inflammerande kosten LCHF så hände saker i min kropp. Diabetes försvann genom att blodsockret gick ner till normala nivåer, den ”kroniska värken försvann efter fyra månader. Mina hjärt-kärlbesvär har lämnat mig utan saknad från min sida. Ledvärk i händer och fötter är som bortblåst. Mina prostatabesvär som jag haft sedan 20-årsåldern är numera ett minne blott. Inget vackert minne kan jag säga. Jag har inte varit förkyld på över tre år sedan jag gjorde min kostförändring. Tidigare så led jag mer eller mindre hela tiden av förkylningar och bronkit. Mina glasögon , både på långt och kort håll, har jag numera inget behov av. Mina ögon har nämligen läkt sig. Jag gjorde nyligen en ögonbottenfotografering på Kungälvs sjukhus och man fann inga spår av varken proppar eller bristningar i mina ögon. Cirkulationen fungerar perfekt och jag ser bra på både kort och långt håll. Detta säger en f.d. diabetiker som jag är! Skulle du säga detta till vår kära sjukvård så skulle de förklara fenomenet som omöjligt. Precis som min mamma hade jag en stor tillväxt av plitor och prickar på kroppen. Detta har försvunnit och min enda tänkbara och möjliga förklaring är att min nuvarande LCHF-kost inte är inflammerande och därmed har mitt immunförsvar blivit så starkt att det kan försvara mig.
   jag har t.o.m. ökat omfånget på min sångröst. Dvs jag kan ta både högre och lägre toner än tidigare. Detta vet jag därför att jag spelar och sjunger och så har jag gjort i hela mitt liv. Du kan få ett smakprov om du vill genom att se och lyssna på ”Rocka fett”. Här är länken; http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=moUzX6lwSyI

   Vad jag vill säga är att jag förstår din skepsis angående LCHF-kosten. Jag hade antagligen själv avfärdat den i mitt tidigare liv före min kostomläggning. En stor anledning till att jag skriver på den här bloggen och jobbar med lchfmatkasse.se är att jag vill berätta för människor att det finns fungerande alternativ. Du kan bli frisk av mat lika väl som du kan bli sjuk av den. När sjukvårdens resurser och kunskap inte räcker till så finns där hjälp i en kostomläggning till LCHF.

   Du ser verkligen frisk ut Mrs G på din blogg och jag hoppas att du inte drabbas av det jag gjorde. Men om det mot förmodan ändå skulle ske så har du nu fått ett alternativ för att bli frisk.

   Nu blev detta svaret till dig verkligen långt. Jag föreställer mig att det finns andra som tycker som du därför vill jag gärna publicera mitt svar till dig på Fet Hälsa bloggen. Hoppas att det är okej för dig.

   Mvh,

   Mats Lindgren

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: