Recension av Magen, bakterier, buller och brak.

oktober 8, 2012 kl. 11:14 f m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Jag hade stora förväntningar på boken ”Magen, bakterier, buller och brak”. Kanske lite för stora för mitt allmänna intryck är man är och nosar på en bra problemdefinition men man vågar inte ta steget fullt ut. Boken behandlar tarmflorans bakterier och dess på inverkan på våra kroppar. Enligt författarna finns det 10 gånger fler bakterier i tarmfloran än celler som vi har i hela kroppen. Jag har tidigare fått uppgiften att vi har 10 gånger fler bakterier i hela kroppen än vad vi har celler.

Författarna konstaterar att vi vet alldeles för lite om kosten och vår ämnesomsättning och om hur den påverkar oss. Man uppmanar till mer forskning inom detta område. Bra är i alla fall att man poängterar att dagens kostråd och sjukvård inte hanterar våra autoimmuna sjukdomar på ett bra sätt. Dessa sjukdomar ökar trots att sjukvården får alltmer ökade resurser.

I boken så ifrågasätter forskarna den allmänna inställningen att fett och särskilt mättat fett är farligt. Man konstaterar att autoimmuna sjukdomar tycks öka med västerlandets livsstil och välfärd, som ju också korrelerar till förändringar i tarmflorans sammansättning.

I vår livsföring betraktas bakterier som farliga och vi uppmanas att vara försiktiga med dom. Här menar författarna att vi kanske måste ompröva vår inställning till bakterier och istället försöka bli vän med dom. Kontentan är att vi aldrig kan bli av med bakterier eftersom de utgör en sådan stor del av vår kropp. Bara i munhålan finns ett antal miljarder bakterier som inte kan borstas bort.

Ett tankeväckande citat i boken är hämtat från den grekiske filosofen Hippokrates som redan för 2500 år sedan kom med följande uppmaning; ”låt maten vara din medicin och låt medicin vara din mat mat”!

Magen och tarmfloran är oerhört komplex enligt författarna och man välkomnar det senaste årtiondets kostdebatt och räknar upp ett antal dieter som många har valt att pröva.

Pudelns kärna!

Konstigt är att man helt undviker att ta upp grundproblemet som jag ser det. Nämligen sockerarternas( kolhydraterna) förmåga att inflammera och infektera våra kroppar. Man är någonstans och nosar på detta problem men vågar inte ta steget fullt ut antagligen på grund av att det inte finns tillräckligt med forskning kring detta vårt allra största problem, enligt min uppfattning. Man pratar om att det är viktigt med en balans mellan mellan olika sorters bakterier för att inte det ska uppstå problem.

Min uppfattning är att vårt, idag, ”normala” intag av sockerarter skapar balansproblem bland bakterierna hos de flesta av oss och är grunden till de allra flesta av våra autoimmuna sjukdomar. Bakterier som äter sig starka av för stort flöde av glukos är enligt min uppfattning den största anledningen till förträngningar i blodkärlen, till allergier, eksem, diabetes, värk, reumatism, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, tarmsjukdomar m.m.

Tyvärr vågar inte författarna tränga in ordentligt i detta ämne vilket jag tycker är ganska konstigt. Författarna har en tendens att förstärka att obalans i just tarmfloran är huvudskälet till våra sjukdomsproblem idag. Det kan vara så men enligt min mening är våra kroppar en hel enhet där balans krävs i hela kroppen för att vi ska kunna leva ett gott liv. Allt samverkar med varandra i våra kroppsliga system.

Summering!  

Boken, ”Magen bakterier, buller och brak” är väl värd en genomläsning och ifrågasätter en hel del som Sjukvård och Livsmedelsverk betraktar som ”sanningar”. Nästa steg, hoppas jag, är en bok som jag gärna skulle vilja vara medförfattare till; en bok som som beskriver hur tusentals människor gjort stora hälsovinster med LCHF-kosten. Varför inte göra en studie på alla dessa människor, frivilligt givetvis, där man kan få svar på ett antal frågeställningar om kostens betydelse för hälsan på ett praktiskt och jordnära sätt. Innan den studien kommer igång kan du som inte läst ”Frisk av mat” redan nu få en uppfattning om kostens betydelse för hälsan.

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Mats!

    Fråga professor Bäckhed på Sahlgrenska. Han vet hur man ordnar med så Du får tillgång till 30,8 MILJONER kronor till att undersöka barns tarmflora. För en mindre del av den summan kan Du planera en större undersökning om hur LCHF-rörelsen med sitt gammaldags tänkande att kolhydrater inte är så nödvändiga för hälsan – men desto mer fettet – kunnat få sådan utbredning.

    Att kolla något som hela populationen i Sverige skull få nytta av är också en mission.
    Se följande länk:
    http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter%20Detalj/31-miljoner-for-att-utveckla-nya-behandlingar-mot-barnfetma.cid1101197

    Oktoberhälsningar
    Rolf Aronsson

    Gilla

    • Jag har svårt att förstå den här följa John-mentaliteten där ingen forskare verkar ha eller möjligen får ha en avvikande mening. Det är ganska fantastiskt att man fortfarande har samma hypoteser som i trettio år inte har lett någonstans.

      Gilla

  2. Det vore en mission i sig att få penningmagnaterna att komma ur den stämpling i kostsammanhanget som även dessa tillåtit sig under dessa år. Dock är det mer komplicerat än så. Det handlar om penningtillgång och dito tillväxt och den makten överglänser allt i maktsammanhang.

    Men nog är folkrörelsen LCHF stark, dock p. g. a. andra sammanhang, och den kommer att krönas med framgång framför allt på sikt!! Just det, herr professorer, på sikt. Det handlar om människors hälsa och frihet från onödiga sjukdomar/medikamenter och inte om pengar!

    Oktoberhälsningar
    Rolf Aronsson

    Gilla

  3. Jag tyckte ändå det var en bra bok, kanske just för att den kändes som en lärobok med väl underbyggda fakta utan att ta så mycket ståndpunkt. Jag tror det är en bra ”basbok” för ju mer kunskap man själv har, desto mer kloka slutsatser kan man dra.

    Gilla

  4. Instämmer! Boken är instruktiv och värd att spridas.

    Mvh
    Rolf Aronsson

    Gilla

  5. […] Läs mer här om bakterier och immunförsvar! […]

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.