LCHF, hjälp mot eksem och allergi!

april 5, 2013 kl. 10:20 f m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Det kommer in frågor till Fet Hälsa om eksem och allergi och hur man behandlar dessa sjukdomar. Denna bloggen verkar vara sista anhalten för många människor med eksem och allergiproblem. De har tidigare anlitat sjukvården som inte lyckats hjälpa trots all sköns sprutor, piller och krämer. Cortison verkar vara särskilt populärt både i form av salvor och sprutor men hur nyttigt är det?

images

Vad är eksem?

Enligt min mening är eksem ett tecken på att en inflammation har utvecklats i kroppen som inte immunförsvaret rår på. När inte vårt egna immunförsvar orkar häva en inflammation så blir den ”kronisk”. Det är egentligen sjukvårdens benämning och syftar på att det inte finns kända botemedel. Inflammation i form av eksem är också ett mycket tydligt tecken och signal till oss att något hindrar immunförsvarets funktion.

Orsaken till att eksem uppstår är med all säkerhet en obalans i kroppens ämnesomsättning. Framför allt tror jag att balansen mellan kroppens bakterier har förändrats på grund av att man under en längre tid konsumerat för mycket sockerarter så att blodet blivit allt för sött.

Sjukvården har ingen aning om varför eksem uppstår eller var det kommer ifrån eller hur det ska behandlas. Det framstår med all tydlighet i Vårdguiden.

Kroppens signaler!

Våra kroppar är oerhört sinnrika och gör allt för att påkalla vår uppmärksamhet om något inte står rätt till. Eksem är en sådan signal. Hjälper det att smeta på krämer av olika slag mot eksemet? Visst kan det lindra tillfälligt men det behandlar inte orsaken till problemet. Jag lever med en person som under hela sitt vuxna liv använt krämer av olika slag mot svår eksem med sprickor och var. Under 30 år hände ingenting med hennes eksem trots en massiv insats från sjukvård och krämleverantörer. Hennes plågor under så lång tid känns idag som väldigt onödiga. Med facit i hand så var problemet en felaktig kost som utvecklade inflammationer i form av eksem. Nu har hon varit frisk i 4 år utan cortison tack vare LCHF-kosten.

Förkyld kvinna

Allergier, snart är det dags igen!

Snart kommer våren, en period som många allergiker fruktar med hela sin kropp. Allergi betecknas som överkänslighet mot ett ämne och är immunologiskt betingat enligt sjukvårdens termer. Det finns ingen känd kunskap om varför man utvecklar allergi. Länge har man trott att det är luftföroreningar och kemiska ämnen som kan orsaka allergier. Jag tror att det är precis tvärtom. Allergi är ännu en signal från kroppen att immunförsvaret inte fungerar ordentligt. Det har bildats en obalans i kroppen och kroppen signalerar för fullt till dess ägare att något är fel. Allergi är ännu en ”kronisk” inflammation som uppstår tack vare en obalans i ämnesomsättningen.

2012-06-30 13.08.49

LCHF-kosten hjälper mot både allergi och eksem!

I tre år har jag skrivit på Fet hälsa-bloggen om frågor rörande kost och hälsa. Jag har fått in massor av svar från både allergiker och folk med eksem som berättat om hur de blivit friska med hjälp av LCHF-kost. Inflammationerna släpper när inte längre kroppen matas med sockerarter av olika slag. Överskottet av glukos i blodsystemet minskar och därmed försvinner bränslet för inflammationerna. Du som är allergiker och bävar inför de kommande allergiattackerna från gräs, pollen, sporer m.m. bör göra slag i saken omgående. Byt till LCHF-kosten!

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Tyvärr har du nog en nästan religiös övertro på LCHF. Som du skriver låter det så enkelt. Börja med LCHF och eksemen försvinner. Men verkligheten är inte så enkel.
  Jag har gått på LCHF nu i tre och ett halvt år. Trots det har jag eksem på ena underbenet. Har extrem koll på min diet och har inte fuskat en enda gång.

  Gilla

 2. Det skrev han aldrig..Bara att det kan vara ett alternativ att pröva LCHF..Har ju hjälpt många, inklusive mig själv../Katarina Kama Wellness

  Gilla

 3. Vad sägs om detta, de äter bl.a bröd, potatis och honung och är bland de mest friska och äldsta befolkningar i världen http://www.guardian.co.uk/travel/blog/2012/nov/06/ikaria-greek-island-food-diet Ett exempel som motbevisar att man blir sjuk av kolhydrater.

  Gilla

  • Att motbevisa kolhydraternas ofarlighet genom att länka till en sida om öborna på ikaria som just skippar socker helt och hållet i sin kost , kanske inte var det bästa beviset ?

   Den stora frågan är om dom levt ännu längre om dom även skippat brödet .

   Gilla

 4. Jag tror LCHF hjälper mot mycket men inte allt och inte för alla.

  Jag behöver numera inte smörja min hud mera sen jag gick över till LCHF. Mina nack- och ryggsmärtor är också ett minne blott. Förutom om jag riktigt misskött mig, dvs sovit för lite och burit på babyn utan bärsjal eller ammat i obekväm ställning. De normala nacksmärtorna som jag förr sprang till massör med är nu borta.

  Däremot märker jag ingen skillnad på min pollen- och pälsdjursallergi. Den har aldrig varit riktigt kraftig, men dyker upp då och då i ungefär den omfattning jag skulle kunna förvänta mig.

  Och jag har antagligen svamp mellan ett par av tårna. Trots att man kunde trott det skulle försvunnit. Underlivssvamp har jag däremot inte längre sedan övergången till LCHF för tre år sedan.

  Vissa saker verkar alltså bli bättre men inte allt. Och om jag äter riktigt strikt blir jag illamående om jag ammar (och möjligen samtidigt är lite extra trött pga sömnbrist). Det har bara hänt när jag ammar. (vilket jag gjorde det första dryga året på LCHF och nu med. )

  Min reflux har jag inte heller blivit av med. Men den är nuförtiden sällan på dagtid. Förutom om jag någon gång ätit lite mera kolhydrater (bröd), vilket sker sällan. Jag fick nu tipset att minska mängden mjölkprodukter. Jag dricker inte mjölk mera, men använder grädde och creme fraiche etc.

  LCHF är alltså inte helt undergörande, men nästan. 1-2 timmar mindre sömnbehov per natt är kanske det bästa. Förutom viktnedgången då.

  Gilla

  • Det är härligt att läsa om dina hälsovinster Jeanette. Visst är LCHF nästan undergörande. Det är lätt att tänka så när man blivit av med svåra besvär som sjukvården för länge sedan kapitulerat inför.
   /Mats

   Gilla

 5. Till Jeanette….
  Jag har levt med LCHF i drygt två år och upplever många hälsovinster.
  Har varit allergisk så länge jag kan minnas mot pälsdjur,pollen och kvalster.
  Har i många år dagligen konsumerat mediciner mot detta. De senare åren ökad frekvens av Ventolininhallationer. Blev lite bättre med LCHF men den största förbättringen kom efter jag började ta Magnesium. Jag tar nu inga allergi- eller astmamediciner och det trots att jag har en katt. Den kan jag gosa med utan att behöva medicinera 🙂
  Trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta och är så tacksam.
  Maria

  Gilla

  • Jag fick ganska ofta kramp i benen den här senaste graviditeten. Så jag misstänker att jag har för lite Mg. Tog tillskott några veckor men kanske jag borde fortsätta.

   Mats, min allra största hälsovinst var att LCHF botade min hyperemesis (kraftigt gravidillamående). Jag har erfarenhet från åtta (!) graviditeter (dock bara 3(4) barn) så det kan inte vara slump. Dessutom reagerade jag med kraftigt illamående om jag blev tvungen äta något kolhydratrikt som tex potatis. Under graviditeten jobbade jag på en skola och blev ibland tvungen äta där.

   Gilla

   • Du kanske skulle pröva magnesium under lite längre tid. Tyvärr har jag fördomar mot olika slags kosttillskott. Men allt eftersom man hör fler som mår mycket bättre av t.ex.magnesium så kanske man måste ändra åsikt.
    Det var ju väldigt uppmuntrande att ditt illamående upphörde när du äter LCHF. Kan vara en riktigt bra upplysning för andra!
    /Mats

    Gilla

 6. Intressant läsning. Jag är på jakt efter fakta och historier som blivit bättrei sin allergi mha LCHF, och hamnade här…

  Måste dock kommentera lite angående följande mening:

  ”Enligt min mening är eksem ett tecken på att en inflammation har utvecklats i kroppen som inte immunförsvaret rår på.”

  Inflammation i sig är dock immunförsvarets aktivitet. All inflammation i kroppen är ett tecken på att immunförsvaret försöker bekämpa något som det upplever som ”främmande”. Att immunförsvaret skulle försöka bekämpa en inflammation, är alltså lite som att säga att en ”arme försöker bekämpa sitt eget krig”. Det är ju armen själva som utgör kriget så att säga…

  Men helt klart kan immunförsvaret fungera bättre eller sämre beroende på vad vi får i oss via kosten. Och stoppar man i sig fel saker kan det säkerligen leda till inflammation. Spännande är det i alla fall!

  Gilla

  • En armé bekämpar ju en upplevd fiende, och då blir det krig. Om immunförsvaret bekämpar och vinner över fienden, fine, då blir vi friska, men om inflammationerna blir övermäktiga, konstanta, och skapar mängder av sjukdomar, då har ju fienden vunnit. Sockret (kolhydraterna) är enligt min självupplevda mening fienden. Sjukdomarna i mitt fall har varit IBS, magkatarr/magsår, sömnproblem, värk, övervikt och en allmän känsla av sjukdom och brist på energi. Nu bekämpar jag fienden genom att hålla mitt territorium och befriska min kropp.

   Gilla

   • Hej Ann-Kristin, du har absolut rätt tänk! Du ser sambanden.
    Hälsningar från
    /Mats

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: