En seriös tidningsartikel!

maj 3, 2013 kl. 11:01 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Smålandsposten om Diabetes. 2013-05-03

Äntligen, vågar man utropa! En riktigt seriös artikel om hur felaktig kost faktiskt kan påverka inflammationer i kroppen. Läs gärna den!

Förhoppningen är  nu att Sjukvård och Livmedelsverk m.fl. aktörer vågar lägga prestigen åt sidan och verkligen tar till sig informationen och använder den för patienternas fromma. Någonstans i artikeln slår en representant från sjukvården ifrån sig och meddelar att de inte visste bättre och att sjukvården inte kan lastas för felaktiga kostråd. Jodå, ni kan visst lastas för detta. Vi som debatterat, bloggat, skrivit artiklar om de här frågorna i många år vet att ni ska ta ert ansvar för felaktiga kostråd. Vi har nämligen bombarderat er med information om hur människor blivit friska tack vare en fetare kost med mindre kolhydrater. Ni kan inte påstå att ni inte visste bättre.

”Vi har haft fel”!

Det är helt enkelt så att ni offentligt ska gå ut och förklara att ni hade fel och att ni ber alla personer om ursäkt för de skador som ni orsakat med era felaktiga kostråd och behandlingar. Därmed är saken utagerad. Dessutom bör ni, klädsamt nog, inta en mer ödmjuk attityd till frågor om hur kosten påverkar hälsan fortsättningsvis.

2012-06-30 13.08.49

Naturligt fett är nyttigt!

Det kommer ständigt in rapporter om nya studier som motbevisar att fett är farligt. Den senaste tunga studien Predimed, gjord i Spanien, publicerades nyligen i New England Journal of Medicine. Där finner man att ökat fettintag från nötter och oliv olja minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom jämfört med lågfettkost.

Studien var randomiserad, vilket innebär att drygt 7 000 personer delades in i tre grupper och fick pröva tre olika koster. De som åt fetast mat hade minst risk att utveckla sjuklighet. Samtliga deltagare fick äta mycket grönsaker, men minskade intaget av sötsaker.

– Det är en viktig studie som kommer att få betydelse för hur vi ska utforma framtida kostråd, säger professor Fredrik Nyström vid Hälso universitetet i Linköping och expert i SBU:s utredning (Statens beredning för medicinsk utvärdering) Mat vid fetma, som kommer ut i sommar.

Studien i Spanien visar att naturligt fett inte bara är ofarligt utan att det är nyttigt och viktigt fundament för våra kroppar. Det är den informationen som vi måste ta till oss.

9606939-RBCbn

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Men fram till smörbyttan tycks ingen studie kunna ta sig fram till utan det stannar i olivoljan och nötoljan. Men vi ska väl inte begära allt på en gång, tids nog är de framme vid smörhålet.

  Gilla

 2. Länk?

  Gilla

  • Du får trycka en gång till på nästa länk på nästa sida.
   /Mats

   Gilla

 3. Hej Mats!

  Jag vill varna lite för den där studien. Låt oss inte falla i samma fälla som lågfettsekten. Att okritiskt stoltsera med studier som verkar gå åt ”rätt” håll.
  Den påminner mycket om det flöde av påstådda lågkolhydratstudier som kommit de senaste åren. Den grupp som åt minst mängd åt ingen lågkolhydratkost osv.
  Det är samma här. Den grupp som åt minst fett, åt definitivt inte en lågfettkost utan höll sig någonstans i mitten.
  Om man inte kan transponera resultatet i ena fallet så kan man inte heller göra det i det andra.
  Låt oss hålla en högre grad av vetenskaplighet än denna lågfettsekt.
  Sten R

  Gilla

  • Ok, men vi blir ju lite glada när en artikel beskriver problemet på ett seriöst sätt som jag uppfattar det. Jag har verkligen inte sett många sådana artiklar. Sedan tror jag att du har rätt, att studierna håller en hög grad av vetenskaplighet är mycket viktigt. Problemet är ju också att vi vet att motståndarsidan med läkemedelsindustrin och livsmedels- inte har varit speciellt noggranna med sina studier trots omfattande resurser som vi aldrig kan nå.
   Jag tror att vi behöver samla beprövad erfarenhet på ett nytt sätt för det är nästan det enda som finns kvar med hedern i behåll. Efter Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket” så är man ju numera ganska luttrad.
   Hälsningar från,
   /Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: