Christina har ALS!

juni 28, 2015 kl. 8:28 e m | Publicerat i Okategoriserade | 11 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Idag ska jag för första gången berätta om Christina, som har sjukdomen ALS, och vårt gemensamma samarbete. Christina har nyss fått diagnosen ALS som är en sjukdom som försvagar musklerna. Omkring 200 personer får varje år diagnosen ALS i Sverige. Det finns ingen bot enligt sjukvården.

”Orsaken till sjukdomen är okänd. Enligt en teori blir de motoriska nervcellerna alltför kraftigt stimulerade av signalsubstansen glutamat. Förgiftning med tungmetaller och brist på spårämnen har också diskuterats som orsak. Omfattande undersökningar har dock inte kunnat bekräf- ta någon sådan enskild miljöfaktor.

Enligt en annan teori är als en autoimmun sjukdom, det vill säga orsakad av att kroppens immunsystem skadar nervcellerna. En teori arbetar med att sjukdomen framkallas av virus”. Ovanstående citat hämtat från neuroförbundets hemsida!

Christina och jag satsar på att det är, i första hand, kroppens immunsystem som är försvagat och i obalans. Jag är riktigt imponerad av Christinas mod och att hon vågar använda en icke-inflammerande kost som LCHF, alltså strikt ketogen kost. Hon har bestämt sig för att anlita mig som kostcoach. Vi gör tillsammans ett försök att bryta obalansen i immunförsvaret med hjälp av en kost som inte skapar och underhåller inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Christina har precis nyligen fått sin ALS-diagnos och gångna helgen var hon och berättade nyheten för sin mamma för första gången. Christina har ingen  erfarenhet av LCHF-kost förutom att hon har vänner som blivit friska från värk och reumatiska besvär.

Unknown

Utgångspunkten är att vara i ketos!

Eftersom Christina har anlitat mig som sin kosthabiliterare så kanske ni förstår vad som väntar henne. Min utgångspunkt är att det flesta inflammatoriska tillstånd i kroppen som blivit ”kroniska” är orsakade av ett överskott av blodsocker. Egentligen handlar det om att glukos som blivit över och fastnar på kärlväggarna och karamelliserar dessa och detta orsakar att immunförsvaret blir försvagat. Att så sker beror troligen på att PH-värdet försuras och att vänligt sinnade bakterier byter sida och blir fientliga. Därmed uppstår en obalans i kroppen där det naturliga försvaret från immunförsvaret är mycket bräckligt. Man kan säga att inflammationer, infektioner och svamp får lättare att existera.

När man är i ketos så är levern producent av en del av det glukos som våra celler behöver som bränsle. Det intressanta är att när levern levererar ketoner som bränsle för cellerna så vet man att inget blir över. Allt glukos används och inget vandrar ut i blodbanorna för att bli bränsle åt inflammatoriska tillstånd av olika slag! Levern har inget intresse av att föda inflammatoriska tillstånd.

Därmed är antagandet att immunförsvaret och bakteriebalansen i kroppen på sikt kan stärkas och öka försvarsförmågan i kroppen genom att kroppen befinner sig i ketos så ofta som möjligt.

Vissa inflammatoriska tillstånd i kroppen har tendenser att överleva trots strikt LCHF. Då gäller det att få igång levern och produktion av ketoner så ofta och så mycket som möjligt. Exempelvis kan man nolla kolhydraterna helt några dagar i veckan för att få igång ketonproduktionen. Kombinera gärna detta med korttidsfasta.

Ingen har någonsin prövat!

Det finns inga förväntningar varken från mig eller Christinas sida. Men ingen med ALS, mig veterligen, har ju prövat att använda en ketogen kost för att bryta den autoimmuna sjukdomen ALS. Jag tycker det är självklart att Christina ska pröva och göra en riktig satsning. Hon har absolut inget att förlora men massor att vinna.

Första veckan med strikt LCHF-kost har gått bra för Christina utan alltför mycket omställningsbesvär som det ibland kan bli för många. Hon har börjat läsa min bok Frisk av mat och hon har också tillgång till Mats LCHF-utbildning. Du kan också beställa boken eller utbildningen genom att klicka här!

Hon har berättat att hennes svullnad på ben och fötter har gått tillbaka och hon kan t.o.m. ha på sig sina sommarskor igen. På min fråga om detta hände före eller efter kostomläggningen så svarade hon efter.

Christina kommer också att blogga på Fet Hälsa framöver om sin kamp tillsammans med mig.

2015-06-25 18.59.54

LCHF-camping i Säffle!

Trevligt arrangemang som vanligt av Ann-Sofie med flera trevliga campingvolontärer. Första dagens föreläsningar blev jag dock något beklämd eftersom det handlade bara om vikt och viktminskning hela tiden. Nästan inget om varaktig hälsa och hur inflammatoriska sjukdomar kan läkas med LCHF-kost. Det blev mycket bättre andra dagen med bl.a Mats Humle som hade en mycket intressant föreläsning om D-vitamin. Kontentan var att vi ska ta tillvara solen så mycket vi kan särskilt nu på sommaren för då stärks vårt immunförsvar.

Fredrik Södergren, Majoren, hade en intressant föreläsning om hur man med LCHF-kunskap kan hjälpa andra att bli friskare. Mycket bra!

 

 

11 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mycket intressant! Tror att du är alldeles rätt ute när det gäller denna sjukdom. Jag har en vän som dog för ca ett halvt år sedan i denna sjukdom, bara 62 år gammal. Han hade ingen kostomläggning alls och han hade dessutom munnen full av amalgam… Jag har hört flera som fått ALS som haft munnen full av detta. Säger inte att det är orsak men ihop med flera liknande för kroppen dåliga faktorer tror jag ändå att det har stor betydelse. Det finns ett flertal neurologiska diagnoser som inte har så många år på nacken och som man inte hörde talas om före amalgamets inträde på scenen. Väl värt att kolla upp och kanske saner hos en kunnig tandläkare?

  Gilla

 2. Hej Mats!
  Min svärmor fick als och det är kanske 20 år sedan, men det var jobbigt se hur hon blev sämre och sämre och till slut hamnade på sjukhus. Det var en sorglig tid. Jag hoppas verkligen Din kost kommer att hjälpa Christina.
  Bästa hälsningar
  Gertrud Lindberg

  Gilla

 3. Ska bli mycket intressant att följa!

  Gilla

 4. Jag och min sambo har båda mist våra livskamrater i ALS. Det är också det som förde oss samman. Det är 12 och 13 år sedan.
  Jag läste efteråt om att glutamat kunde finns med i sammanhanget och har sedan dess nästintill totalt uteslutit det i vår mat. Det finns ju som naturligt i vissa livsmedel. Har sen dess valt bort alla livsmedel som innehåller glutamat. Tyvärr så ”predikar” jag oftast för döva öron när jag varnar för det. Är rädd om våra barn och barnbarn. Får veta att jag lägger mig i. Jag vet inte längre skillnaden på att ”bry mig om” och ”lägga mig i”.

  Kommer att följa” er resa” via bloggen med stort intresse!

  Bodillan

  Gilla

 5. Jag har också upplevt hur en nära vän kämpat med Als. Jag hoppas att man skall komma underfund med orsaken till denna hemska sjukdom snart.

  Gilla

 6. Hej Mita. Enligt min kunskap är det felaktigt förhållande mellan omega 3 och omega 6-fettsyror som förorsakar inflammatoriska tillstånd. Glukosets inverkan kan jag inte kommentera, men en diet rik på omega 3 , dvs grönsaker, rätta oljor och organiskt kött, grönbetekött, tillrättalägger balansen. LCHF kunde vara helt OK.

  Gilla

 7. Lycka till!!! Kommer att följa er…KRAM

  Gilla

 8. Håller tummarna för er!

  Gilla

 9. Mycket intressant , arbetar i vården och har bl.a varit kontaktman till en kvinna som sakta tynade bort, samt en till kvinna som bodde på hemmet som även hon tynade bort då kroppens muskler slutade att fungera . Tror att många av våra sjukdomar går att bota även om sjukvården kallar dom kroniska ….. lyssna på ordet sjukvård ja nog är det ”sjuk-vård” samma gäller att allt låter som en sjuk- dom betonar du ordet så hör du vad jag menar . Så jag ser verkligen fram emot att höra hur det går tror på det ni nu har startat.

  Gilla

 10. Hej. Det är jag som är Christina och har ALS. Vill börja med att berätta om min resa från början till nu.
  Det började 23 maj 2013, när jag skulle kliva ur min dotters bil fastnade jag i handväskan som stod på golvet. Föll pladask ut på Hö sida och krossade min armbåge och slog i hö ben. Fick ont i fot, knä och höft.
  Berättade vid varje besök till ortopeden om höften jag hade ont i…dom svarade inte ens utan rykte bara på axlarna.
  Som vanligt tänkte jag att det går över.
  Jag började få problem med att gå 2014…foten hängde inte riktigt med…kände mig bedövad från lilltå till mittentån och under dess trampdynor…inte så farligt tänkte jag…åter igen tänkte jag att det går över.
  November 2014 ramlade jag 13 gånger på 2 veckor och hade svårt att ta mig upp…då tänkte jag att det är nog dags att kontakta läkare. Ringde till Södermalms ortopedi…han visste inte vad det kunde vara så jag fick en kortisonspruta i höften…då hade jag fruktansvärd smärta vid höftkulan skinkan upp till midjan…han gissade på att jag hade en infektion…
  2 timmar senare snubblade jag på en 1 cm trottoarkant. Hade tur att en kille kom fram och hjälpte mig upp.
  Jag förknippade det hela till när jag ramlade och krossade armbågen.
  Var dit en gång till och fick kortison i foten för tårna (det gjorde riktigt ont) och i höften…när jag kom hem ramlade jag igen kröp fram till trappen för att kunna ta mig upp.
  I februari i år åkte jag på någon slags influensa och var hemma en vecka…tänkte då att då får benet vila och jag kan arbeta som vanligt igen.
  Det gick inte alls…ringde till VC och fick en akuttid, var ju tvungen att ha ett läkarintyg. Kunde knappt gå.
  Kommer in till läkaren och börjar berätta min situation, han avbröt mig och frågade varför jag var där…försökte åter igen berätta och frågade åter igen varför jag var där…detta pågick några ggr. Till slut sa jag att jag behöver ett läkarintyg. Jag fick lägga mig på britsen och vickade lite på benen och sa att det var inga fel på dom. Han ville ta ett blodtryck och jag skulle sätta mig upp. Jag har lite problem med den biten, det tar lite tid. Då röt han till mig och sa ”jag sa åt dig att sätta dig upp”.
  Då blev jag arg och sa till honom, jag håller på och jag kan inte vara så snabb som du vill att jag ska vara.
  Något läkarintyg fick jag inte. Han tyckte inte det var något att sjukskriva mig för. Jag skulle ta det med min husläkare, och gav mig en lapp på ett namn som jag aldrig hört talas om.
  När jag kom dit så stod han som husläkare, det hade han tagit bort när jag skulle beställa ny tid.
  Fick en ny tid hos en helt annan läkare som skulle vara bra till dagen efter. Kommer dit och berättar vilken behandling jag fått dagen efter och börjar gråta. Då talar hon om för mig att han sagt när dom fikade eller nåt…att ingen fick sjukskriva mig.
  Hon kunde inte sjukskriva mig den dagen utan vi tog en ny tid med längre tid då kunde hon kringgå detta.
  Hon skickade mig på en massa undersökningar. Skickade sen en remiss till neurologen. Fick göra en massa undersökningar. Neurologen lade in mig sjukhus. Där blev dom sista undersökningarna och det blev konstaterat att jag har ALS.
  Mina första tankar blev konstaterande och slutet. Inte att det finns tid där emellan.
  Sen kom det allt praktiskt som måste göras.
  Har en fantastisk dotter. Vi har en underbar relation. Har flyttat hem till henne.
  En kollega kom hem till henne och vi berättade att jag har ALS. Han har varit reumatiker och äter LCHF. Han är fri från smärtor och äter inga mediciner.
  När han kom hem skickade han över länken till Mats Lindgren.
  Jag visste inte riktigt vad jag skulle välja så jag mejlade och frågade. Fick svar med vändande post.
  17 juni började jag med LCHF. Jag har satsat helt och hållet. Är noga med det jag äter. Följer recepten. Det är sååå god mat.
  22 juni hade min svullnad i fot och ben gått ner och fram till nu så är det fortfarande så.
  För ett halvår sen så blev jag ganska ofta hård i magen. Det har gått över.
  Har lite då och då huvudvärk och blir trött. Det tror jag beror på omställningen av maten…så det tar jag.
  Har blivit svullen i hela magen…från pancrias och ner.
  Försöker leva mitt liv som vanligt, men i saktare tempo. Vissa saker kan jag inte längre, då har jag lärt mig att be om hjälp 😺

  Gilla

 11. Om du är hård i magen behöver du nog hjälpa dina magbakterier så mycket som möjligt! Ät mycket gröna grönsaker, syrade grönsaker som har levande mjölksyrebakterier (står i kylskåp i affären), lite resistent stärkelse och eventuellt benbuljong som du kokar själv.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: