Fett är det nya paradigmskiftet!

september 23, 2015 kl. 10:49 f m | Publicerat i Okategoriserade | 15 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

smr_124422494 thumb_avocadococonut_brain_alzheimers(1) images

Visst är det skönt att få rätt! Jag sticker inte under stol med att jag är väldigt glad idag för rapporten från Finansföretaget Credit Suisse  De beskriver hur ett nytt paradigmskifte redan är här. Nämligen att naturligt och mättat fett är bra och nyttigt att äta och hjälper oss att hålla oss friska.

Detta finansföretag har hållit på ett helt år för att sammanställa rapporten ”Fat; The new Health paradigm”. Man har sammanställt och jämfört all modern forskning och kommit fram till detta ställningstagande. Det är enorma resurser som är nedlagda i denna rapport.  Credit Suisse är ett av världens mest ansedda finansföretag som aldrig skulle framställa en liknande rapport utan att vara väldigt säker på innehållet.

Du som följt min blogg Fet hälsa genom åren, start 2010, vet ju redan att naturligt fett är bra och nyttigt och att kolesterol är en mycket viktig del av immunförsvaret oavsett högt eller lågt sådant. Du som har köpt min bok Frisk av mat vet nu också, förutom att du antagligen blivit väldigt frisk om du följer råden i boken, att innehållet är verifierat av Credit Suisse. Tack för det Schweiz!

Vad ska stofilerna på Livsmedelsverket säga nu då?

Ja vad ska ni säga denna gången? Att ni ändå har rätt vad andra än säger och bevisar. Även andra aktörer som sjukvård, läkare och politiker måste nu ta tag i denna frågan. Man kan inte påstå att naturligt fett som t.ex. smör orsakar metabola sjukdomar när det förhåller sig precis tvärtom. Det är höga andelen kolhydrater som skadar vårt immunförsvar och skapar metabola sjukdomar, fett hjälper till att stärka immunförsvaret.

Många professorer och läkare har idag anledning till att ompröva sina gissningar om vad som orsakar metabola sjukdomar och inflammatoriska tillstånd i kroppen. Staten och vår sjukvård ligger bakom många av våra felaktiga kostråd som leder till framkomsten av dödsbringande mediciner och till sjukdomar som inte kan botas med konventionell sjukvård. Men naturlig mat kan!!

I kommande inlägg kommer jag att översätta delar av rapporten från Credit Suisse!

Göteborg 2015-09-23

Mats Lindgren

7389807-t6MGd  426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

För att markera att detta är en stor dag lägger jag in min musikvideo Rocka Fett nedan!

15 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. hej mats. jag har bara en fråga, jag äter till kvällsfika ett isbergssalladblad med en skinkskiva några ost och gurksivor på, och 2 tsk laktosfri 4% keso naturell,(1,8 g kolhydrater per 100gr) med några svartvinbär i , och jag får för högt socker av det. jag förstår inte, testat många gr, inget av det höjer väll sockret? har för högt socker på mornarna trots jag äter lchf, vet ej vad göra. vad kvällsfikar du när du hungrig så du kan sova? mvh kia. p.s tack för all bra info!!!!!

  Date: Wed, 23 Sep 2015 08:49:55 +0000 To: kia3@hotmail.se

  Gilla

  • Hej Annika! Jag tycker inte att du äter riktig LCHF-kost. Du har alldeles för lite naturligt fett i ditt kvällsfika. Om dina andra måltider ser ut på liknande sätt så får du för lite energi. Tänk på att naturligt fett som smör, ekologiskt kallpressat kokosfett avokado m.m. hjälper ditt immunförsvar och skapar balans i kroppen. Du ska äta mellan 60-80 procent naturligt fett i genomsnitt. resten är protein och lite kolhydrater. Fettskrämd behöver du inte vara i dagens läge.
   Bästa hälsningar,
   Mats

   Gilla

  • Keso innehåller samma mängd kolhydrater som fett, lägger du då på ytterligare med svarta vinbär, så är det nog mer än vad din kropp klarar.

   Gilla

 2. Jag citerar Jenny Reimers:

  ”Inte heller mättat naturligt växtfett kan vara nyttigt, eftersom detta är blandat med en mindre del fleromättade fetter till största delen bestående av omega6-fettsyror, som t ex i kokosfett med nära 100 % linolsyra och avocado kvoten 13/1 omega6/omega3 eller LA/ALNA.”

  Överskottet av omega6-fetter bildar arakidonsyra (inflammationsdrivande) och hindrar användningen av EPA (eikosapentensyra), som vi får ur animaliska källor och som i sin tur krävs för bildandet av DHA (dokohexaensyra). Dessa eikosanoider är avgörande för fungerande cellmembran, och styr det mesta i kroppen.

  Reimers är en av de tidiga varnarna för det metabola syndromet, och skrev Födan vi är anpassade till redan 2006.

  Gilla

  • Hej Ingvar! Jag tror knappast att Jenny Reimers kan ha menat ekologiskt kallpressat koksfett. Något renare och naturligare finns knappast. Det är min erfarenhet att detta kokosfett är det allra bästa fettet av alla fetter. Kan vara så att hon menat silverpaketet med kokosfett som används till bakning och liknande.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 3. Hej!
  Intressant att läsa. Jag äter en fetare diet nu och har gjort det i ca 3 år och min mage är dubbelt så nu än tidigare. Jag kompletterar med en av de bästa omega3 produkterna som finns på marknaden, efter färsk fisk förstås, och är nu nästan aldrig förkyld. Jag skulle gilla om du vill intressera dig även för effekter och verkan av denna ”medicin”.

  Hör gärna dina kommentarer om omega3.

  Med vänlig hälsning,
  Fredrik Åberg

  Gilla

  • Hej Fredrik!
   Visst är det precis så som du misstänker. En fetare mat stärker immunförsvaret och en mer kolhydratrik mat inflammerar kroppen. Alltså precis tvärtemot än vad sjukvården gissar och tror. Så vi får bota oss själva genom att dela med oss av vår erfarenhet.
   Hälsningar Mats

   Gilla

 4. Nej Mats, det rör sig inte om ”tillverkade” kokosfetter, absolut inte! Reimers har allt under kontroll med fullständiga referenser. Skiljelinjen går mellan animaliska och vegetabiliska fetter, och det handlar om eikosanoider, som reglerar det mesta i kroppen, bl a hjärnans funktioner. Men kokosfett och olivolja har tyvärr höjts till skyarna i lchf-kretsarna.

  Gilla

  • Hej Ingvar1
   Ekologiskt kallpressat kokosfett har med all rätt höjts till skyarna anser jag. Det, smör och ägg är vårt bästa livsmedel anser jag. Själv har jag ätit detta kokosfett i snart 7 år och jag har bara blivit friskare. Även den fina olivoljan som kommer från första pressningen är ett förstklassigt livsmedel. Nu finns förstås inte bara min erfarenhet utan från tusentals andra som har liknande erfarenheter som jag själv. Att sätta skiljelinjen mellan animaliska och vegetabiliska fetter är inte rätt tror jag utan det handlar självklart om innehållet. Exempelvis innehåller det kokosfett som jag använder 94 % mättat fett. Smör, som är en animalisk produkt innehåller cirka 80 % mättat fett. Detta mättade fett, som vi ju själva består av till stor del, är nyckeln till ett väl fungerande immunförsvar enligt min uppfattning. Kokosfettet går att beställa från http://www.crearome.se
   Hälsningar Mats

   Gilla

   • Vårt intag av omega-6-fetter är för högt, även om detta är en essentiell fettsyra. För högt intag av omega-6-fettsyror hindrar bildandet av DHA (kan inte tillföras i tillräcklig mängd externt), som är väsentligt för hjärnans funktioner. Det bildar även arakidonsyra, som är inflammationsdrivande i för stora mängder.

    Växtfetter är alltså inte lämpliga av detta skäl, eftersom de innehåller stora mängder av omega-6-fetter. Ur kopran får vi kokos, som består av linolsyra (LA), som hindrar den viktiga eikosapentensyran (EPA) att bilda dokosahexaensyra (DHA).

    Att borttagandet av kolhydrater ur kosten är fördelaktigt har vi alla lchf-are erfarit, men även om man har upplevt samtidiga förbättringar med växtfetter, innebär ju inte detta att det är växtfetterna som står för det positiva. Det är ju de artegna animaliska fetterna som gör jobbet!

    Personligen har jag inte använt mig av växtfetter under mina tolv år på ketogen kost.

    Gilla

   • Det stör mig lite att du framför dina åsikter om t.ex. kokosfettet på detta sätt. Det är ungefär som du vore allvetande. Faktum är att vi vet väldigt lite om olika fetters påverkan på hälsan. Däremot finns det erfarenheter i massor av folk som upplevt och upplever stora hälsovinster med kokosfettet. I Asien har folk vetat om kokosoljans hälsofördelar i många tusen år. Jämför inte kokosolja och olivolja med andra växtfetter från spannmål och liknande. Det stora problemet för många som börjat med LCHF-kost är just att få i sig tillräckligt med naturligt fett. Många tror att det räcker med att ta bort kolhydraterna och inte höja fettgraden på maten. Det räcker inte och kan faktiskt vara farligt eftersom man får för lite energi. Ordet lågkolhydratkost är inte bra just därför att folk tror att räcker med att minska kolhydraterna. LCHF är ett bättre uttryck därför att det beskriver precis vad det handlar om, lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Jag har tyvärr träffat på många människor på Fet Hälsa-bloggen som inte fattat det naturliga fettets betydelse. Du underlättar inte för dom Ingvar!!
    Hälsningar Mats

    Gilla

 5. Detta är inte några åsikter utan fakta, och det stör mig att du uppfattar mig som om jag utger mig för att vara allvetande. Jag hänvisar ju till Jenny Reimers skrifter, som noggrant utreder vad som påverkar vår hälsa. Dessa borde du ha del av i stället för att svepande hänvisa till om tusentals års erfarenheter om kokosoljans fördelar. Återkom gärna när du satt dig in i frågan omeikosanoderna.

  Gilla

  • Vi släpper detta Ingvar och konstaterar att du har fakta och jag åsikter. Det stavas faktiskt eikosanoider förresten. Just nu gör jag ett försök att att översätta delar av finansföretaget Credit Suisse stora arbete om att naturliga fetter är det nya paradigmskiftet. Mycket intressant kan jag meddela och väl värt att läsa fast det är drygt 80 sidor på engelska.

   Gilla

 6. OK, men felstavningen var ett ”slip of the pen”, vilket framgår av mina tidigare inlägg. Förstår dock inte varför frågan gått under lchf-radarn!

  Önskar dig fortsatt framgång i ditt viktiga arbete! Åker själv utomlands en månad (viss golf), så du slipper mig!

  Ingvar

  Gilla

  • No hard feelings, lycka till med golfen. Vi borde ta en runda någon gång? Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: