Allergi från björkpollen!

maj 4, 2012 kl. 9:08 f m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Igår, på en utbildning i Göteborg, träffade jag en kille som ätit enligt LCHF-metoden i fyra månader. Hans stora anledning till att börja äta LCHF-mat var svår allergi varje år av björkpollen. Jag gissar att många lider av detta nu på våren. Jag har länge misstänkt att allergier är en signal från kroppen att något är fel med vår livsstil. Kosten är ju största delen av livsstilen.

Den här killen, som jag träffade på utbildningen, har nu ätit LCHF under fyra månader och han har ingen känning alls längre av besvär från Björkpollen. Han har till och med kört in näsan i lövverket och verkligen snusat in björkpollen för att kolla om allergin kommer tillbaka. Inget händer och han är överlycklig.

Hela hans familj har gått över till LCHF-maten och dottern kräver numera ägg och bacon på morgonen av sin pappa för att som hon säger ”orka med hela dagen”. Sonen gillar inte bacon så han äter en god omelett istället. Även barnen upptäcker att de mår bättre och orkar med skolan av LCHF-maten.

Det intressanta i den här historien är hur våra kroppar ger oss signaler på att vi bör ändra vår livsstil. I den här killens fall fick han allergiattacker och jag är övertygad om att detta är kroppens sätt att varna oss för att vår livsstil och kosthållning är felaktig. Vi har alla exempel på hur kroppen talar om för oss genom olika besvär att vi måste förändra, framför allt, vår kosthållning.

Min teori är att kroppen blir hyperkänslig och inflammerad av för mycket glukos(blodsocker) i blodbanorna. Vårt immunförsvar kämpar länge mot ”sockret” som göder inflammationerna men blir till slut så försvagat att vi blir sjuka. Vilken sjukdom vi får är inte givet men det är en mycket tydlig signal att vi bör göra förändringar i våra liv. Att jag återkommande fick ”kronisk bronkit” i mitt förra liv innan LCHF var en typisk sådan signal. Kroppen var mycket tydlig mot mig i sina försök att få mig att ändra livsstil. Men, fattade jag något av det? Nej, tyvärr inte. Det tog över 30 år innan jag förstod lite mer om sammanhangen. Har jag ”kronisk bronkit” idag. Inte, jag är på sin höjd lite snuvig någon dag.

Läkarna och sjukvården fattade ännu mindre. Ju sjukare jag blev desto mer piller skrev de ut. På så sätt blev jag ännu sjukare och ingen fattade kroppens varningssignaler. Tänk vad pengar sjukvården kunde spara bara genom en enkel förklaring hur kroppen fungerar och hur kosten påverkar hälsan.

Är det möjligt att allergier är frukten av en inflammerad kropp tack vare en felaktig kosthållning. Ja, jag är övertygad om detta. Min sambo som levde med svårartad eksem sedan tonåren trodde länge att hon var allergisk mot något. 30 år senare gick hon över till LCHF-kosten och eksemen är borta. Nu sedan tre år tillbaka.

Vi måste kräva av vår dyra sjukvård att de tar till sig våra erfarenheter och hälsovinster av LCHF-kosten. Det krävs ett nytänkande av alla. Vi bör se positivt på de signaler som kroppen skickar ut till oss i form av olika besvär. Det betyder att något är fel i vår livsstil och kosthållning. Vi får hjälp av vår egen kropp att fatta nya kloka beslut som att förändra kostintaget så att inflammationerna försvinner. Vi måste hjälpa vårt immunförsvar, som är vår bästa vän, att försvara oss. Det gör man inte genom en inflammerande kost bestående av mycket kolhydrater. Inte heller hjälper vi immunförsvaret med en massa onödiga piller utan kanske snarare stjälper vi det.

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Min tolkning av hur kroppen fungerar är identisk med din. Stärkandet av vårt immunförsvar är det förnuftigaste vi kan göra. (som Annika Dahlquist, Annika Linde (som inte vaccinerar sig, trots att hon uppmanar alla andra att göra just det))

    Gilla

    • Menar Annika Linde att hon har en specialpreparerad kropp som inte passar för vaccinering? Immunförsvaret på henne är kanske redan starkt men att hon tror att alla andra behöver förstärka sitt med en vaccinering? Ibland blir man inte riktigt klok på folk!

      Gilla

  2. Ingalunda. Hon menar att hon, liksom vi, har bäst resultat av att immunförsvaret är starkt nog att klara av viruset. Inkonsekvent mht. till hennes roll men annars klokt.

    Gilla

  3. Samma för mig. Har haft kraftig pollenallergi med astmaattacker (fick åka in till akuten nästa varje vår) och igen-svullna ögon och näsa varje vår o sommar sålänge jag kan minnas med följande diverse mediciner som gjorde en extremt trött och hängig hela sommaren.. Började med LCHF i april för 3 år sen och samma år upplevde jag min första sommar utan några som helst symptom på pollenallergi. Jag trodde inte det var sant, men jag är fortfarande fri från pollenallergin. För att inte tala om mag-tarmproblemen, blödande svullna tandköttet, hetsätningsproblemen osv som också gick över. Jag har upplevt en enorm förbättring av min astma de sista dagarna så min förhoppning är den också ska ge med sig helt och hållet inom sinom tid.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.