Det gör ont!

maj 28, 2014 kl. 10:08 f m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

sibirisk_tiger02-992x558

Igår var jag på Borås djurpark med mina barnbarn och min dotter. Plus ytterligare två familjer med barn i samma ålder. Jag fick rycka in med kort varsel och det gör jag gärna. Tre-åringen fyllde år denna dag och fick nog precis vad han önskade. Sex-åringen hade spring i benen hela dagen och bäst var nog kanske när lejonen matades. Stora köttstycken droppades ner från berget ovanför av personal och lejonen var inte sena att kasta sig över köttet.

Mest intresse från barnens sida fick nog ändå en trollslända som mist flygförmågan av någon anledning. Alla barnen dissekerade trollsländan noga och det var nog sista resan för den.

Efter en heldag med 5 stycken barn i åldern 3-6 år plus en två-månaders sak som inte gjorde så mycket väsen ifrån sig så är man rätt utpumpad. Men roligt var det förstås.

imagex708x270

Barnfamiljer på besök i Borås djurpark?

Ja, ni kan nog ana fortsättningen. Vad har tre familjer med sig för skaffning till sina barn när de gör en utflykt till Borås djurpark? Det är kex, kakor och ännu mera kex plus kakor. Själv hade jag med mig tre kokta ägg, en tomat och en chorizo-korv. Oroliga föräldrar serverade genast nya kakor och kex till barnen så att de inte skulle tappa i energi, verkade de tro.

När sedan ”riktig” mat skulle serveras var det inte många barn som var intresserade. Det blev några tuggor och sedan var det på med kex och kakor igen……

Föräldrarna tittade förstås lite konstigt på mig när jag ständigt tackade nej till deras erbjudanden om nya kex och kakor. Jag förklarade att min kropp inte tål socker i den mängden och jag vill verkligen inte att min diabetes med flera inflammatoriska sjukdomar ska få en chans att komma tillbaka.

Jag vill verkligen inte skuldbelägga barnfamiljer som gör allt för sina barn. Men, det verkar finnas en otrolig okunskap om vad sockret kan ställa till med i form av allergier, ständiga förkylningar och senare i livet svårare sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

När sedan SVT i går kväll hade ett reportage om mängden transfett som kan finnas i kakor och kex i Sverige. Kombinationen transfett och socker(kolhydrater) kan vara den mest inflammationsframkallande mixen som existerar. Rena dödskyssen! Reportaget i SVT hade vinkeln om att Danmark redan förbjudit transfett i maten medan Sverige och Livsmedelsvärket vill avvakta……..gäsp!

blogger-image-535169142

Dagen avslutades med mjukglass och karamellströssel!

Avslutningen av djurparksbesöket var formidabelt. Barnen tävlade med elektriska traktorer på en bana uppiggade av gigantiska mjukglassar med karamellströssel. Visst är det underbart att föräldrar vill bjuda sina barn på en härlig dag i djurparken men måste man verkligen sockra dagen ännu lite mer?

Bokomslag

I min bok ”Frisk av mat” får du mer kunskap om hur maten påverkar hälsan på dig och dina barn. Maila mig ditt namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag betalningsanvisningar och bok. Boken kostar 149 kronor plus porto.

OBS! ikväll kl. 18.00 håller jag föredrag på Osteopathögskolan i Göteborg, Kapellplatsen 4. Det finns några platser kvar och det är gratis!

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Bra att Du tar upp det här med de onyttiga kakorna – de är ett otyg – för såväl mig som för mina barn och barnbarn.

  Gilla

 2. Sen finns det egentligen ingen anledning att ta med kakor när majskrokar och riskakor är minst lika gott. De mättar ju dock inte så bra, men smörgås duger det med om man vill ha något enkelt.

  Gilla

 3. Hej
  Jag förstår ändå inte det som var det negativa i detta. Okej om det skulle ha upprepat sig i flera dagar, och att man då skulle tycka att det fick bra nog med kakor mm.
  Sen är det ju väldigt lämpligt att du just skrivit en bok om detta som du länkar till att folk ska köpa. När du egentligen verkar bitter över att du har diabetes. Som jag tycker är tråkigt över att du har. Fyller man år så blir det lätt lite mycket kakor. Men det är väl inte hela världen. PS du hade väl chans att påpeka något under tiden du va där? Eller?
  Med vänlig hälsning, Anna

  Gilla

 4. Rolig och intressant läsning av din dag på parken. Är inflyttad Boråsare och bor precis vid parken. Är uppvuxen med min mormor 7 sorters kakor och mammas bullar. Mina barn gillar så klart det med! När vi är är iväg antingen på djurparken eller andra äventyr så är väskan packad av gurkstänger och morotsstänger. Där snackar vi att alla andra föräldrar har problem att barnen knaprar på sina stänger. Är trött på föräldrar som frågar barnen i stället för mig/mannen om de får en bulle/kaka i stället.. Det är inte synd om barnen de gillar det och att hålla sig en godisdag är bra men väldigt svårt när andra skiter i vad man säger..

  Gilla

 5. Såg ett bra inslag om transfetter och hur dödliga hjärtsjukdomar minskade i Danmark när man förbjöd dessa.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: