Till Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström!

april 7, 2015 kl. 12:36 e m | Publicerat i Okategoriserade | 12 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Hej Gabriel!

Detta mejl/brev till dig publiceras även på min blogg Fet Hälsa!

Anledningen till att jag skriver till dig är att det saknas finansiering för en ny koststudie. Förstudien är klar och mycket välgjord, enligt kvalificerade bedömare, men den gör ingen nytta alls i en byrålåda.

images  M  vs               thumb_avocado smr_124422494  TI0148473

Här är bakgrunden;

Ett antal tusen medborgare i Sverige har gjort fantastiska hälsovinster bara genom att ändra sin kost. Så även jag. För sex år sedan hade jag följande diagnoser; diabetes typ 2, prostatainflammation, kärlkramp, reumatisk värk, och kronisk bronkit. Jag blev storligen förvånad över mina hälsovinster, särskilt som jag gjorde precis tvärtemot vad sjukvården rådde mig att göra märkligt nog. En omdiskuterad läkare från mellan-Sverige fick mig att prova den nya kostmodellen. Man blir lätt desperat när inget annat hjälper, som du säkerligen kan förstå.

Många varnade mig, särskilt från sjukvårdens sida, för att äta enligt den nya kostmodellen. Jag skulle bli väldigt sjuk med tiden och antagligen dö av kosten som var avsevärt fetare och innehöll väldigt lite sockerarter jämfört med vad sjukvården ordinerade.

Efter cirka ett år på den nya kostmodellen mådde jag prima och min diabetes var borta liksom de andra inflammatoriska sjukdomarna. Det enda som jag hade kvar var den kroniska bronkiten. Den var mycket bättre men inte helt bra.

När man är frisk blir man glad och positiv. Jag tänkte att det är ju helt otroligt märkligt att inte sjukvården och läkarna känner till hur kosten kan påverka inflammatoriska tillstånd i kroppen, både positivt och negativt. Jag stegade upp till Sahlgrenska Akademin i Göteborg och bad om att få prata med några inflytelserika personer. Flera doktorer och professorer var genuint intresserade av mina hälsovinster men menade att jag var ett undantag. Enligt vetenskapen så var min nyfunna friskhet en omöjlighet och inte enligt vetenskapliga studier.

Dock fortsatte diskussionerna under kommande år med några läkare och docenter på Sahlgrenska Akademin och också Göteborgs Universitet. För 2 år sedan var forskarna inte lika säkra utan menade nu att det kan finnas en kunskapslucka i vår syn på bl.a. diabetes typ 2.

Det bestämdes att en forskargrupp från Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet och Chalmers skulle utarbeta ett förslag på en ny koststudie som skulle jämföra typ en LCHF-kost (lite kolhydrater och mycket naturligt fett) med Tallriksmodell (nuvarande standardkost för diabetiker).

Koststudien ska undersöka hur personer med diagnosen diabetes typ 2 påverkas av de två olika kost-modellerna. Fokus ska vara, menade forskarna, att mäta hur inflammation och immunförsvar påverkas  av respektive kostmodell. I koststudie-förslaget finns även kriteriet att alla deltagare ska få all mat hem-levererad liksom att alla ska få utbildning på respektive kostmodell.

Svårt med finansiering!

Forskargruppen, där också jag ingår, sökte medel för att göra en förstudie. Det visade sig vara svårt. Sjukvården sade nej liksom andra aktörer med tillgång till allmänna medel. Det blev till slut privata pengar som bekostade förstudien.

Idag är förstudien färdig för att användas. Ett 10-tal mycket meriterade forskare ingår i forskargruppen och är beredda att börja jobba med koststudien där 100 stycken diabetespatienter med diagnosen typ 2 kommer att ingå. Medel för att genomföra koststudien har sökts från Diabetesfonden, Diabetes Wellness, Hjärt & Lungfonden m.fl. Samtliga har sagt nej. Summan som söks är 5 miljoner kronor

Några menar att det inte är möjligt att genomföra den typ av koststudie som vår forskargrupp vill eftersom där inte finns läkemedel inblandade. En del påstår att läkemedelsindustrin har så stor makt över vår sjukvård att koststudier inte kan genomföras. Man vill verkligen inte tro att detta är sant. Hippokrates sade en gång för flera tusen år sedan att ”låt maten vara din medicin och medicinen din mat”. Det kanske kan bli verklighet igen?

Bäste Gabriel, det finns ett mycket stort allmänintresse av att genomföra denna unika koststudie för att få reda på mer. Är det möjligt att diabetes typ 2 rentav är en onödig sjukdom? Att sjukdomen både kan förebyggas och läkas om det inte har gått för långt? Att det enda som behövs är naturlig mat?

Stora besparingar av skattemedel!

Nära 10 procent av befolkningen har pre-diabetes eller diabetes. Om forskningen kan visa att man kan både förebygga och läka med naturlig kost finns där stora skattepengar att spara eller lägga på annan verksamhet. Många läkare kan kanske få tillgång till ny kunskap om kostrelaterad behandling om koststudien i Göteborg blir verklighet. Därtill tillkommer, om hypoteserna stämmer, att många människor kan kanske slippa onödigt lidande eftersom ny kunskap är tillgänglig.

Om koststudien genomförs kan den kanske leda till fler studier och ny kunskap om hur andra inflammatoriska sjukdomar uppstår och frodas.

Fortfarande frisk!

Bäste Folkhälsominister! Jag är fortfarande frisk från alla mina inflammatoriska sjukdomar som jag hade för sex år sedan. T.o.m. min tidigare kroniska bronkit är numera läkt. Min diabetes håller jag i schack med min ketogena kostmodell. Kanske är det så att det finns andra alternativa behandlingsformer än sjukvårdens nuvarande mot bl.a. diabetes typ 2. Jag och många i Sverige vill gärna veta mer om detta. Du kanske kan ge oss ett handtag. Du kommer att få en plats i historien om du vågar ta tag i detta spörsmål.

Jag ser fram emot en vidare kontakt.

Med bästa hälsningar,

Mats Lindgren. lindgren.mats@comhem.se

Författare till boken ”Frisk av mat”! Kost-habiliterare och entreprenör.

IMG_0040

 

12 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Bra Mats det är dit det skall skickas om det nu finns någon av regeringen som är intresserade av att svenska folket skall må bättre och slippa en massa mediciner som läkarna är väldigt villiga att skriva ut.
  Jag beundrar dig att du bara orkar härligt Mats lycka till./Bo

  Gilla

 2. Härligt Mats att du för upp detta på högsta nivå. Hoppas nu att du får respons, delge alla vad som händer. Lycka till.
  Ps. Din bok är bra och bör läsas av många

  Gilla

 3. Skicka ett ex av din bok till Folkhälsoministern också!

  Gilla

 4. Heja Mats ❗

  Gilla

 5. Härligt, hoppas han ”orkar” läsa på och förstå.
  Vi är många som kan vittna om vinsterna
  Yvonne i Nyköping

  Gilla

 6. Hoppas verkligen att brevet blir läst och att du får ett positivt svar!

  Gilla

 7. bra att du ligger på .Såna som dej behövs.

  Gilla

 8. […] med lite stake som vågar ta sig an kostfrågan! Jag skrev ett brev till vår nye socialminister, Gabriel Wikström, för någon månad sedan men har inte fått […]

  Gilla

 9. Reblogga detta på Fet Hälsa och kommenterade:

  Gabriel Wikström, vår nye sjukvårdsminister, är en besvikelse. Den 7 april 2015 skickade jag nedan publicerade inlägg till honom. Inget svar har kommit från minister Wikström. Frågan är om han tycker att alla vi som gjort stora hälsovinster där sjukvården gått bet inte är trovärdiga. Vill du inte spara på våra skattemedel? Vågar du inte se nya möjligheter i sjukvården? Vågar inte vill inte eller kan inte? Vad är problemet Gabriel Wikström?

  Gilla

  • Jag skickade ett email till finansminister Magdalena Andersson den 15 juni i år – som finns publicerat på min blogg här – och hon eller finansdepartementet som sådant har ej heller svarat.

   Det var bättre förr – för då kom det i vart fall ett svar om att skrivelsen hade anlänt och vidarebefordrats till personen ifråga.

   Gilla

 10. […] skrev ett brev med en påminnelse till vår sjukvårdsminister Gabriel Wikström ovan på bild men han har inte […]

  Gilla

 11. […] och våra politiker att prioritera. Tyvärr har jag skrivit till både vår statsminister och vår sjukvårdsminister utan att de ens har svarat någonting, Svagt tycker […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: