Inflammerande kost, vad är det?

oktober 24, 2016 kl. 9:16 e m | Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

 

 

unknown-3

Jag tittade nyss på Fråga Doktorn som går på Svt1 varje måndag. Jag tänkte jag skulle få till mig något intressant nu när de skulle prata kost och hälsa för hela slanten i programmet. Särskild inbjuden var en nutrionist från Livsmedelsverket, Hanna Eneroth. Det var gammal skåpmat som hon bjöd på att vi ska äta fibrer och frukt och grönt och absolut inte mättat fett som smör. Det ska vara vegetabiliska oljor enligt Hanna Eneroth.

Allt gick i sina vanliga fotspår alltså. Inget nytt under solen. Ända tills det kom en fråga från Göteborg (inte jag) om inflammerande kost. Vad är det det? Varken Gunilla Hasselgren eller Hanna Eneroth kunde svara på detta så därför tänkte jag passa på och hjälpa till i den frågan.

28721-75 images2014-10-19 11.02.45 2014-04-02 09.27.25 images

Inflammatorisk kost, vad är det?

Förenklat är det livsmedel som innehåller mycket kolhydrater/sockerarter och lite naturligt fett. Det mest inflammatoriska är ju i en fallande skala från godis, glass, bullar, kakor, läsk, energidrycker, läsk som är toppen av inflammationsfrämjande livsmedel.  Inte långt därifrån kommer pasta, frukostflingor och bröd gjort på spannmål som också är inflammatorisk. Därefter kommer potatis, ris, frukt från medelhavet, torkade frukter m.m. Enligt min definition blir ovanstående livsmedel än farligare om det dessutom äts för lite naturligt fett till.

Det som t.ex. hände mig och som händer tusentals andra människor är att vi drabbas av metabola sjukdomar som egentligen är olika slags inflammatoriska tillstånd. Det som händer då i våra blodbanor är att det uppstår sår, var, blodklumpar, svamp av allt blodsocker som våra celler inte lyckas använda som bränsle. Detta socker blir över alltså. Det går inte ut som nummer två utan lägger sig som en sockerfilm på våra blodväggar. Bakterier tycker detta är smaskens och äter hål på dessa väggar så att där bildas sår. Då kan det bli infektion och vårt eget immunförsvar sätter igång inflammationer för att läka såren. Detta är grundbulten för alla metabola sjukdomar. Kännetecknande är att alla dessa sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt -kärlsjukdomar, cancer, ledvärk, artros, allergier, migrän, mag och tarmsjukdomar (IBS m.fl.) och många fler inte läker sig. Dvs vårt immunförsvar får jobba så hårt med alla dessa inflammatoriska tillstånd i vår kropp att sjukdomar blir kroniska. Detta kännetecknar metabola sjukdomar och är effekten av inflammatoriskt kost.

thumb_avocado TI0148473 smr_124422494 images 2012-07-09 09.15.35

Ketogen kost LCHF!

Om det nu finns inflammerande kost måste det också finnas icke inflammerande kost. Det är livsmedel som till sitt innehåll är fetare och därför inte skapar överskott av blodsocker. Det är också mat som innehåller lite kolhydrater/sockerarter som vi faktiskt verkar tåla ganska lite av. Exempel på sådan mat är kött, fisk, ägg, smör, olivolja, kokosfett, bär, grönsaker från ovan jord, naturliga nötter m.m. mat som vi antagligen ätit i miljontals år.

Faktum är att om du äter enligt ovanstående exempel på livsmedel så kommer du att känna hälsovinster redan efter ett par veckor, ja kanske redan efter ett par dagar. Det är alltså mat som nästan står helt i motsats till Livsmedelsverkets kostråd. Jag bestämde mig för åtta år sedan när jag hade diabetes typ 2, kärlkramp, ledvärk, prostatinflammation och kronisk bronkit att jag skulle precis tvärtemot sjukvårdens och Livsmedelsverkets kostråd och det fungerade. Jag blev frisk utan piller. Fantastiskt kan man tycka men egentligen ganska logiskt.

När det inte sker karamellisering av våra blodbanor så stannar våra bakterier kvar i sina ursprungliga roller. Inget som lockar alltså. Det betyder att immunförsvaret inte blir försvagat av att hela tiden jobba mot nya infektioner och sår i blodbanorna. Logiskt och enkelt.

Att inte sjukvården och näringsfysiologer från Livsmedelsverket känner till detta sammanhang med inflammerande och icke inflammarende kost är ju en skandal i sig men inget att hänga upp sig på så länge de inte förbjuder oss att äta ketogen kost LCHF. Att bli av med inflammatoriska tillstånd i kroppen som ju är lika med metabola sjukdomar är du bara en kostförändring ifrån.

2016-07-07 10.20.55

Vill du sprida Frisk av mat-tänket!

Vill du vara med att sprida Frisk-av-mat-tänket med hjälp av min bok? Jag har gjort i ordning små paket med 10 st böcker i varje och du kan välja på den svenska boken ”Frisk av mat” och den engelska boken ”Health through food” eller kombinera dom. Du får köpa dom till ett mycket bra nettopris. Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com. Glädjande är att flera redan har nappat på att sprida Frisk-av-mat-tänket. Du kan göra det på din ort, på ditt företag eller din förening.

LCHF-utbildning och boken Frisk av mat!

Du kan lära dig mer om hur du stärker ditt immunförsvar. Du får kraft att både läka och försvara din kropp mot inflammatoriska tillstånd. Läs min bok ”Frisk av mat, utdrag ur boken och Mats LCHF-utbildning brev 1 av 12. Följ råden där så kommer du att bli angenämt överraskad över hur effektivt det är. Boken kostar 195 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. I LCHF-utbildningen får du också tillgång till menyer, recept och handlingslistor samma som levereras med LCHF matkasse. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 350 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken! Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret nedan.

IMG_0040  Both

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Vad ska en vegetarian äta.
    De äter ju inga animaliska produkter.

    Gilla

    • Hej Agneta! Det är knepigt för vegetarianer att få i sig tillräckligt med framför allt protein. Främst om man är vegan. Dock är det naturliga fettet inga problem eftersom både ekologiskt kallpressat kokosfett och olivolja första pressningen är icke inflammerande för kroppen och vegetabiliskt. Hälsningar Mats

      Gilla

  2. […] Fråga Doktorn. Anledningen är att de, i senaste programmet, inte kunde svara på frågan om vad inflammerande kost är? Nu skickar jag boken idag till de båda damerna tillsammans med ett följebrev som jag […]

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.