Grillad makrill och boosta ditt immunförsvar!

juli 11, 2017 kl. 6:07 e m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Idag blir det nyfångad makrill på grillen med smör, dill, salt och peppar. Men det var inte det som denna artikel handlar om. Jag har återpublicerat nedan några artiklar som jag skrivit tidigare här på bloggen om hur man kan boosta sitt immunförsvar med smör och ägg. Det passar särskilt bra för dig som kanske inte får de resultat som du önskar med vanlig LCHF-kost. Men främst passar denna metod för dig som är kraftigt sjuk av värk, har en hjärt -kärlsjukdom, har cancer, diabetes typ 2, mag och tarminflammationer m. fl. metabola sjukdomar. Pröva nedanstående metod. Du kommer att bli överraskad!

Boosta immunförsvaret med smör och ägg!

Två dagar med bara ägg och smör! Det är för dig som vill boosta ditt immunförsvar ordentligt och för dig som kanske inte får de resultat som du önskar med vanlig LCHF-kost. Du ska definitivt pröva denna metod. Det innebär minst 48 timmar med bara ägg och smör. Att nolla kolhydraterna med ägg och smör och boosta sitt immunförsvar på det sättet är det mest verkningsfulla jag känner till. Det fungerar med andra ord. Läs nedanstående artikelserie, som jag publicerat tidigare, och bestäm dig för att tillämpa metoden. Du kommer att bli förvånad hur verkningsfullt det är. För dig som har min bok ”Frisk av mat” kallar jag metoden LCHF 2:5 och det kapitlet finns i slutet av boken.

Nolla kolhydraterna, medicin mot inflammatoriska tillstånd!

Det är definitivt ett faktum att om du nollar kolhydraterna minst ett par dygn så stärker du ditt immunförsvar kraftigt som i sin tur kan läka inflammatoriska tillstånd i kroppen. Det är lätt att glida tillbaka till att börja äta mer kolhydrater utan att man märker det. Man mår så bra av LCHF-kosten att man blir kaxig och tror att man tål mer än vad man gör. Så var det för mig senast och vips fick jag tillbaka värk i axeln och högre blodsocker som gjorde mig trött!

Som jag skrivit många gånger förut så verkar det som att inflammatoriska besvär kan överleva på väldigt lite bränsle (överskottsglukos/överskott av blodsocker). Det är därför som att även notoriska LCHF-ätare kan ha svårt att bli av med inflammatoriska tillstånd.

Lösningen är att nolla kolhydraterna i minst ett par dygn. Själv nollade jag kolhydraterna i fyra dygn senast. Då blev jag av med värken i axeln och blodsockret gick ner samtidigt som jag blev piggare igen.

smr_124422494  images

Hur gör man?

Du som har inflammatoriska besvär trots att du äter LCHF-kost bör verkligen pröva att nolla kolhydraterna. Det man bör tänka på är att använda så mycket naturligt fett som möjligt för att undvika att äta för mycket protein. Protein från kött och fisk kan bli till högre blodsocker baklänges genom processen glukoneogenes.  Bifogar en bra förklaring från Duvfa som kommenterar på Fet Hälsa nedan om proteinets förmåga att bilda glukos bakvägen.

”Ett sätt många som vill äta ketogent tyvärr lurar sig själv är att inte fullt ut inse att för mycket protein obönhörligen omvandlas till glukos

Blir det så spelar det ingen roll alls om man jagar de sista grammen kolhydrater eftersom det ändå blir glukos bakvägen via glukoneogenes  🙂

Det gäller därför obönhörligen även att hålla koll på proteinet
För att slippa omvandlingen till glukos kan de flesta beräkna sitt proteinbehov via formeln 0,8g protein per önskat antal kilon i vikt

En 90 kilos bjässe bör således försöka undvika att äta mer än 0,8*90 gram protein dvs runt 72 gram totalt per dygn

Omvandlat till kött/fisk ger det då ett utrymme på runt 360 gram givetvis uppdelat på alla måltider

Blir man inte mätt så lägger man till fett ovanpå detta tills man är nöjd

På detta vis håller man full koll på det socker som till sist hamnar i blodbanan och potentiellt främjar inflammationer” 

Jag använde minst 50 gram smör till varje måltid när jag nollade kolhydraterna och för det mesta blev det 4 kokta ägg med smör och salt till både frukost, lunch och middag. Ägg innehåller ju ytterst lite kolhydrater (0,5 gram) och den mängden kolhydrater har alltså ingen betydelse när man nollar kolhydraterna. Ägg är ett idealiskt livsmedel för människan eftersom det innehåller det mesta som vi behöver. Kaffe med kokosfett fortsätter jag med som vanligt varje morgon. Någon frågade om man kan dricka te och det kan man förstås utan problem. Ett bra sätt att få i sig smöret är att värma det i en kastrull och mosa det tillsammans med äggen.

Jenny blev fri från värk!

När Jenny läste om att man kan nolla kolhydraterna för att boosta immunförsvaret så gjorde hon just det. Tre veckor senare skrev hon till mig och berättade att hon inte vågade sluta med ägg och smör. Hon var rädd för att värken och menssmärtorna skulle komma tillbaka som hon haft i 20 år. Jag tycker att man ska köra äggdieten två dagar och därefter vanlig LCHF-kost. Så kan man hålla på några gånger i månaden. Kroppen läker sig och immunförsvaret får en riktig boost åt rätt håll. Men Jenny höll på i tre veckor med ägg och smör och blev på köpet smärtfri.

Att våra folksjukdomar  är kopplat till socker/kolhydratrik kost och för lite naturligt fett i maten är otvetydigt sant. Det finns ingen tvekan om att det är på det sättet. Därför kan du själv läka din kropp på ett häpnadsväckande sätt med ketogen kost LCHF.

Vanlig LCHF-kost!

Nu tre dagar senare efter min fyra-dagars-nollning-av-kolhydraterna så äter jag vanlig LCHF-kost igen med den skillnaden att jag stramat upp kosten ordentligt. Jag är ännu mer noggrann med att få i mig tillräckligt med naturligt fett och jag håller mig borta från den farliga frukten och håller mig till den frukt jag tål som är blond grapefrukt, citron och lime.

Metoden med att nolla kolhydraterna eller LCHF 2:5 som jag benämner metoden i min bok ”Frisk av mat” ger verkligen hopp till alla oss som har envetna metabola sjukdomar eller inflammatoriska tillstånd i kroppen som bara väntar på att komma tillbaka om vi gör några misstag med kosten.

Man kan alltså när som helst boosta sitt immunförsvar genom att nolla kolhydraterna under några dygn. Det är hoppfullt för oss alla!

 

Nolla kolhydraterna – eftertankar och reflektioner!

Några erfarenheter rikare!

Jag har lärt mig en hel del av mina fyra dagar med noll kolhydrater i kosten. Först nu i efterhand förstår jag att jag omedvetet tillåtit mer kolhydrater i kosten än vad jag egentligen tål. Jag höll faktiskt på att kliva tillbaka rakt in i det metabola syndromet. Tidigare har jag ju haft diabetes typ 2, reumatisk värk, kärlkramp, prostatabesvär, kronisk bronkit m.m.

I min enfald lyckades jag inte tolka signalerna från min onda axel. Den värken har plågat mig ett tag. Jag trodde att det var nerverna som var ihop-klämda men det var fel. Anledningen till att jag trott detta kommer från sjukvården och olika läkare. Nu vet jag att det faktiskt var en inflammation lika f-bannat. Den inflammationen ströps med hjälp av mina fyra dagar med noll kolhydrater. Faktiskt försvann värken redan efter två dagar.

Mitt blodsocker är tillbaka på rätt nivå igen. Jag har varit ganska trött under en period men har inte kopplat den signalen till ett högre blodsocker. Det borde jag ha gjort. Jag känner mig mycket piggare och starkare nu efter mina fyra nollar-dagar av kolhydraterna.

Jag har under en period ätit för mycket frukt, det är min största förklaring till värk, högre blodsocker och trötthet. Vit grapefrukt vet jag att jag tål men det har varit svårt att få tag i det och då har det blivit röd grapefrukt istället. Jag har även ätit annan frukt där jag definitivt borde veta bättre.

 Reflektioner!

Om man som jag en gång varit fast i det metabola syndromet med ”kroniska” inflammatoriska sjukdomar som följd så kan man faktiskt omedvetet glida tillbaka till en kosthållning som man inte tål. Jag blev kaxig och trodde att jag numera tål mer än vad jag egentligen gör. Det är nu bekräftat att så inte är fallet.

Men det fantastiska är ju att jag med hjälp av nollningen av kolhydraterna blev av med värken och fick ett normalt blodsocker. Detta på mindre än fyra dagar. Det ger ju hopp för oss alla. Nu kommer jag att strama åt kosthållningen och göra ytterligare en nollning av kolhydraterna om några månader.

Är det farligt att nolla kolhydraterna?

Frågan ovan är ganska korkad men jag måste ändå svara på den eftersom vår sjukvård, läkare, livsmedelsverk tror att det är farligt att inte äta kolhydrater. Fett och protein är livsnödvändiga och essentiella för oss människor men kolhydrater är det inte. Men det kan kanske bli lite trist att inte äta grönsaker. Vi tål oftast ovanjordsgrönsaker eftersom det innehåller mindre än 10 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Det som ställer till det för oss är alla andra frestelser i form av frukt som har alldeles för mycket fruktos i sig och förstås alla mjölprodukter som borde stå på godishyllan i livsmedelsbutiken.

Jag rekommenderar alla som har svårt att bli av med metabola besvär, trots LCHF-kost, att med jämna mellanrum nolla kolhydraterna under några dagar. Det är ett fantastiskt sätt att boosta immunförsvaret och bli av med krämpor som man egentligen inte trodde var möjligt. Gör detta och utmana dig själv!”

Stärk ditt immunförsvar!

bokomslag-2016-11-13

LCHF-utbildning och boken Frisk av mat!

Du kan lära dig mer om hur du stärker ditt immunförsvar. Du får kraft att både läka och försvara din kropp mot inflammatoriska tillstånd och metabola sjukdomar. Beställ min bok ”Frisk av mat, utdrag ur boken och Mats LCHF-utbildning brev 1 av 12. Följ råden där så kommer du att bli angenämt överraskad över hur effektivt det är. Boken kostar 195 kr inkl. frakt och Mats LCHF-utbildning kostar 199 kr. I LCHF-utbildningen får du också tillgång till menyer, recept och handlingslistor. Om du väljer att beställa bägge så stannar priset på 350 kronor. Boken ”Frisk av mat” finns även att beställa på engelska, ”Health through Food” till samma pris som den svenska boken! Kontakta mig på lindgren.mats8@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret nedan.

 

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. 12 ägg per dag…. använder Du ekologiska ägg?

    Gilla

    • Hej Lennart!
      Jag använder alltid ekologiska ägg och ibland ägg från en lokal bonde som jag vet är mer än ekologiska. Jag försöker alltid svara på kommentarer så gott jag kan Lennart!
      Vänliga hälsningar,
      Mats Lindgren

      Gilla

  2. Hur är det med kolsyrat vatten? Farligt för kroppen? Loka, Ramlösa osv

    Gilla

    • Hej Calle!
      Inte farligt för kroppen Calle enligt min karta.
      Hälsningar,
      Mats

      Gilla

      • Tack för ditt svar Mats. Använde din bok idag för att testa lite nya recept.

        Hur mycket protein per dag bör man få i sig om man väger runt 75kg? Jag får det till runt 60g protein per dag. Det låter ganska lite. Ska jag ösa på med fett istället ?

        Gilla

      • Calle,
        du måste tänka på att 60 gram protein är ungefär 300 gram kött. Jag gissar att du, som så många andra, inte tänkt på att kött innehåller ungefär 20 % protein. Man tänker gärna att en viss mängd kött är lika med samma mängd protein men så är det inte.

        Gilla

  3. Hej Mats
    Upplys gärna om Du inte vill ha frågor och kommentarer.
    svar önskas……

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.