Dags för en förändring brorsan!

april 23, 2015 kl. 4:16 e m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

hjarta2

Vad göra om man får tryck över bröstet och man blir onormalt andfådd av att gå upp för en trappa. Anledningen till att man blir andfådd är dåligt flöde i blodvägarna eftersom kärlen är igenkorkade av, inte fett, utan av en beläggning som är att likna vid en slags karamellisering. Bakterier och mikrober som vanligtvis är vänligt sinnade har nu bytt sida och börjar kalasa på den försockrade ytan. Därav blir små sår som växer och en dag har man högt blodtryck och är inne i det metabola syndromet. Det kan finnas fett/kolesterol i blodvägarna men då endast av den anledningen att kolesterolet vill hjälpa till med läkningen av såren i kärlen.

Jag pratar faktiskt om min egen bror. Han har nu, precis när han blivit pensionär, fått ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen som inte läker sig. Hans situation är inte unik. Han har dessutom börjat utveckla allergiska reaktioner som också är inflammatoriskt. Denne man är gammal elitidrottsman och jag förstår att han tycker det är konstigt att bli så trött för så lite.

images  images smr_124422494 TI0148473

Det finns bara ett sätt!

Räcker det med att börja med LCHF lite grann och tro att det hjälper? Min erfarenhet är att det inte räcker. När väl man blivit ordentligt inflammerad och PH-värdet i kroppen blivit allt surare så är immunförsvaret så försvagat att det räcker med bara lite sockerarter/kolhydrater för att hålla igång karusellen!

Man får ta fram den stora livsförändringen. Jag försökte förklara detta med att han har ont över bröstet och att han blir andfådd väldigt lätt med lite rörläggar-termilogi! Om det är så att det blir beläggningar i värmerören och att cirkulationspumpen inte räcker till för att pumpa runt vattnet så kan man byta till en cirkulationspump med större kapacitet. Då ökar trycket och den nya pumpen lyckas ändå pressa runt tillräckligt med varmvatten trots beläggningar i rören.

Men vår mänskliga cirkulationspump, hjärtat, går inte att byta ut lika lätt. Vi måste helt enkelt förändra vår kosthållning och livsstil så att karamelliseringen i blodkärlen upphör. Rensa rören helt enkelt på rörläggarspråk. Då får man ta till stora släggan. Det bästa är att sätta en egen högsta kolhydratgräns för sig själv. Jag själv satte min egen gräns till högst 5 gram kolhydrater/sockerarter per 100 gram livsmedel. Dessutom får och ska man äta mycket naturligt fett som smör, kokosfett som kan beställas här Crearome eller Naturvårdskompaniet, olivolja, avokado m.m. All potatis, pasta, ris, mjölbröd, flingor osv försvinner helt och ersätts av ovanjordsgrönsaker. Det finns inga gränser på hur mycket naturligt fett man får stoppa i sig eftersom det inträder en mättnadskänsla som är svår att komma ifrån. Högst 36 ägg om dagen!!

Vad händer om man gör snedsteg!

Jag hävdar att om man trycker i sig en kokosboll i ren desperation efter ett tag med strikt LCHF-kost så hamnar man kanske cirka två veckor tillbaka i tiden av läkningsprocessen. Man får starta om processen men inget värre händer. När man som jag har ätit strikt LCHF-kost i över 6 år så har jag fått ett immunförsvar som jag aldrig haft tidigare. Inte ens när jag var barn! Jag skulle klara av att äta en större mängd kolhydrater än vad jag gör men jag vill inte eftersom jag är så rädd om min hälsa.

Snedsteg kan bero på att man underskattar sockerberoendet. Möjligen är det bättre att kalla det för kolhydratberoende eller bröd och pastaberoende. I vilket fall kan detta jämföras med att sluta med nikotin alkohol och knark. Det är jobbigt och tufft men det går. Särskilt om man vet alternativet!

Gör det ordentligt från början!

Vad ska min bror göra? Han har ju dessutom bevisligen genetiskt arv i familjen som inte kan underskattas. Det är viktigt att klargöra att det inte är generna som orsakar de kroniska inflammationerna utan att man helt enkelt tål olika mycket. Det är genetiskt betingat. Min bror ska naturligtvis vara noggrann och väldigt strikt med sin kostförändring redan från början. Det räcker alltså inte med LCHF light när man är kraftigt inflammerad.

Om man äter mediciner?

Om du äter blodtryckssänkande medicin eller kolesterolsänkande mediciner som statiner så ska du försöka fasa ut dom efterhand som du mår bättre av den förändrade kosthållningen. Dela på tabletterna på mitten i början och därefter tredjedelar och ta sedan bort dom för gott, förhoppningsvis.

Praktisk hjälp finns i form av min bok ”Frisk av mat” eller av ”Mats LCHF-utbildning”. Kostar 195 respektive 199 kronor. Du kan läsa mer och beställa här.

IMG_0040

Hoppas att du läser detta brorsan! Lycka till!

Göteborg 2014-04-23

Mats Lindgren

 

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej Mats. När du skrev ”gammal elitidrottsman” så det ett vanligt problem och det
    är att väldigt många gärna hänvisar till ”gamla diplom” på många sätt och inte fattar
    att bäst före datum gått ut för länge sedan på många sätt. Hälsa är färskvara och måste underhållas dagligen för att gälla. Och med åren blir det ännu mera viktigt. Många vägrar tyvärr inse detta och släpper iväg förfallet till farliga nivåer.

    Gilla

  2. Jag har själv varit i mycket dåligt skick och gått igenom hjärtoperation mm, och en hög andra tråkiga krämpor som den vanliga vården inte kunde hjälpa mig med, började jag läsa på om mina problem. Snabbt förstod jag att maten var en viktig faktor i sammanhanget, och resultaten har också kommit med bättre hälsa och krämpor som försvinner en efter en. Så varför ändra på ett vinnande koncept, som för mig har varit strikt LCHF, även fast jag varken var överviktig eller hade diabetes.
    Jag är nu 51 år, och på sista 5 åren kommit i mitt livs form. Klarar nu 90 km turer på cykel utan att ta ut mig helt. I lumpen orkade jag inte springa 3 km utan uppehåll, så det jag nu klarar är egentligen helt otroligt, och jag slår fartrekord hela tiden så det ska bli mycket intressant att se hur bra tränad det går att bli på äldre dar.

    Jag delar helt dina tankar Mats, att utesluta all konstig mat som stör våra kroppars ämnesomsättning. Ren mat är det som gett mig ett nytt liv, och riktig mat är den bästa medicinen.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.