Livsstilen avgörande!

september 15, 2015 kl. 1:10 e m | Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Artikel i Sverige Radio.

 

 

656398_1200_827

Äntligen har forskarna funnit att livsstilen har en avgörande påverkan för måendet efter t.ex. en hjärtinfarkt. Man menar t.ex. att minnet kan försämras och att eftervården borde ta större hänsyn till livsstilsfaktorer.

”Att infarkt utan hjärtstopp också kan skapa minnesproblem var något som förvånade forskarna.

– Det som var spännande, ganska oväntat och nytt var att den här gruppen patienter hade nästan lika mycket kognitiva problem som våra hjärtstoppspatienter, säger Tobias Cronberg, överläkare vid neurologen vid Skånes universitetssjukhus.

– Riskfaktorerna högt blodryck, rökning, diabetes och motionsbrist är troligen mycket viktigare än vad vi tidigare har trott, säger han.”

”Hjärtinfarkt orsakas av en blodpropp som hindrar cirkulationen och skadar hjärtat, medan plötsligt hjärtstopp är mer av en omedelbar kortslutning. Hjärnan drabbas då av syrebrist på bara några få sekunder.

Den nya studien visar att det inte bara är själva hjärtstoppet eller hjärtinfarkten i sig som gör att hälften av patienterna får problem med minnet och koncentrationen. Tobias Cronberg och hans forskarkollegor i Lund har ett stort material med patienter från fem länder att arbeta med. De menar att riskfaktorer i livsstilen spelar stor roll för hur livet blir efteråt.

Därför borde eftervården fokusera mer på att hjälpa patienterna till en ny livsstil.

– Jag tror att det kommer att få stor betydelse  hur vi följer upp patienterna och hjälper dem tillbaka till sitt vardagsliv. Att vi bygger upp rutiner och strukturer för det som vi kan använda i hela vårt land. Idag är det väldigt, väldigt ojämlikt i vilken uppföljning patienterna får, säger Tobias Cronberg.”

Mina kommentarer!

Det är ju fantastiskt var min första tanke att forskarna äntligen förstår hur mycket livsstilen påverkar. Nu nämns ju inte kosten vid namn ens så de kanske inte har fattat så mycket ändå. Man konstaterar att eftervården borde ta mer hänsyn till livsstilsfaktorer. Det kan jag hålla med om. Men varför inte börja ta hänsyn till livsstilen innan hjärtinfarkten eller hjärtstoppet har hänt? Om nu livsstilen är så viktig efteråt så säger ju förnuftet att livsstilen före en hjärtinfarkt borde vara än viktigare. Något i livsstilen borde ju i konsekvensens namn också ha orsakat hjärtstoppet/hjärtinfarkten.

Pinsamt!

Men så långt har man tyvärr inte kommit i tänkandet. Jag anser att det är pinsamt och löjeväckande hur lite forskare och sjukvård vet om framför allt kostens roll och hur den påverkar vår ”Sockersjuka”, alltså metabola sjukdomar.

Skälet till det att okunskapen är så massiv är förstås att det inte förekommer några ordentliga koststudier. Därför saknas kunskapen givetvis. Dock har Kostfonden lyckats med konststycket att finansiera sin första koststudie. Det handlar om hur mag och tarmsjukdomar, IBS, påverkas av kosten. Jag skrev om IBD i tidigare inlägg igår. Heder åt Ann Fernholm som startat kostfonden.

IBS!

En av mina ICA-kontakter i Göteborg har IBS-besvär. Han skulle tyvärr aldrig börja med LCHF-kost som en del av behandlingen mot sin IBS utan att det fanns en hel rad vetenskapliga studier som stödjer ett sådant beslut. Detta trots att jag kan redovisa en hel drös med folk som haft IBS och blivit friska av LCHF-kost. Det är nästan som om vi inte litar på verkligheten i vår närhet. Det är förstås märkligt för mänskligheten har nog överlevt på sina erfarenheter mer än av vetenskapliga studier. Om du vill beställa min bok Frisk av mat kan du göra det här.

Göteborg 2015-09-15

Mats Lindgren

DSC04400

 

 

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.