Varför blir man allergisk?

oktober 14, 2012 kl. 11:39 f m | Publicerat i Okategoriserade | 11 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Mats LCHF-bröd med 0 procent sockerarter se recept i länken brödbak nedan.

Frågan varför fler och fler människor utvecklar allergier är än så länge inte så väl utforskad. Det finns tusentals saker som folk inte tål idag som t.e.x. pollen, mjölk, björkpollen, gräsallergier, gluten, ja jag kan fortsätta i all oändlighet. För att dra ett exempel så var det, för tjugo år sedan i genomsnitt, en person i klassen som hade allergier. De andra 29 hade inte sådana problem. Idag är det, för motsvarande klass, 45 procent av eleverna som utvecklat allergier. Hur kan detta komma sig?

Gluten är ett protein som finns i våra fyra sädeslag.Om du blivit glutenallergiker räcker det då med att köpa glutenfritt mjöl? Jag tror att vi har kärnfrågan där. Att ta bort gluten hjälper bara mot symtomen men den avgörande frågan står kvar; varför har jag blivit allergisk? Vi har en tendens att bara tänka i symtomtermer och inte i orsaker. Detta har vi lärt oss av läkemedelsindustrin och av Sjukvården.

Jag roade mig med idag på morgonen att titta på innehållet i glutenfria produkter när jag handlade fiberhusk och ägg för morgonens brödbak. Hur har vi det med glutenfritt basmjöl?

Detta basmjöl innehåller 86 gram kolhydrater per 100 gram basmjöl. Det är visserligen glutenfritt men innehåller så mycket sockerarter att man troligen kan utveckla en ny allergi av detta mjöl. Jag hävdar nämligen med bestämdhet att det är mängden sockerarter som vi stoppar i oss som får oss att bli allergiska mot alla möjliga saker i tillvaron. 86 gram kolhydrater per 100 gram mjöl är enligt min mening direkt hälsofarligt.

Vad gör då stackars föräldrar som vill sina barn väl? Jo de köper glutenfritt mjöl och bakar eget bröd. Kära föräldrar gör inte detta utan ta bort mjölet från brödet och ersätt det med nötmjöl.

Hur har vi det med glutenfri spagetti från Semper? Jo det innehåller”bara” 76 gram kolhydrater per 100 gram spagetti. För en som är allergisk mot gluten hjälper detta inte särskilt mycket för att komma åt orsaken till allergin.

Glutenfri Musli innehåller 82 kolhydrater per 100 gram musli. Pasta innehåller 79 gram kolhydrater per 100 gram pasta. Quinova flingor har 82 gram kolhydrater, Semper finmix har också 82 kolhydrater. Jag menar att mat som innehåller mer än 20 procent kolhydrater är på sikt inflammerande för våra kroppar och skapar metabola sjukdomar. Att bli allergisk kan vara inledningen på en karriär med metabola sjukdomar.

Vi måste fråga oss varför vi blir sjuka? När inte sjukvården eller Livsmedelsverk har vett på att ställa den avgörande frågan måste vi göra det själva. Vad är orsaken till att vi utvecklar allergier? På denna Fet Hälsa-bloggen har, under de tre år jag drivit bloggen, massor av människor hört av sig och berättat om hur de blivit av med allergier tack vare den icke-inflammerande kosten LCHF.

Att köpa glutenfria produkter hjälper inte om du vill komma åt orsaken till allergin. Då hjälper bara naturlig mat som är designad för människan från början.

Visste du att du kan gå en e-utbildning om hur kosten påverkar hälsan? Klicka på LCHF matkasse och kolla in vad vi har. Dessutom kan du läsa boken Frisk av mat som mer utförligt berör ämnet inflammationer i kroppen som ju allergier är.

11 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Vore intressant att kolla hur många med metabola syndromet som hade allergi från början!

  Gilla

 2. Jag har alltid varit allergisk, det började med eksem i spädbarnsåldern (56 år sedan). Fortsatte med pälsdjursallergi, hösnuva, pollen, hasselnöt- och paranötsallergi. Astma icke att förglömma. De senaste tre månaderna har jag verkligen försökt att totalt utesluta säd av alla slag samtidigt som jag förstås försöker hålla ner kolhydraterna över lag. Som det är nu kan jag umgås med dotterns hund i mitt eget hem i lite över en timme innan jag känner något över huvudtaget. Hon kan slicka mig på händerna utan att jag får kliande utslag och astmamedicinen är nere till ett minimum. Jag ska be om lite svagare dos när jag beställer inhalator nästa gång.
  Nu ska jag bara få dottern som är gräs och pollenallergiker att på allvar sluta med allt som innehåller säd. Hon har dragit ned på bröd o pasta.

  Gilla

  • Tack för din kommentar Suzanne. Härligt att höra din historia men också oroväckande att du kanske blev påverkad redan av din mammas matvanor och så att säga hade med dig inflammationer redan från start. Detta är förstås en oerhört viktig information till alla föräldrar. Att lära sig mer om hur sockerarterna påverkar vår hälsa men inte bara det utan också våra barns hälsa.

   Gilla

 3. Mats!
  Jag tänker på Dina ”irrläror” Du ständigt presenterarar på denna ärliga blogg. Det vore toppen om någon professor, docent eller varför inte en dietist hade lite kräm i sig och kunde ge Dig en omgång.
  Det är säkert ingen som vågar och det i sig är tecken tillräckligt att Du/vi är rätt ute. Men det är ändå väldigt fegt att inte kämpa för något man trott på i 50 år.
  Dock – man kanske kan hoppas att man funderar på någon typ av reträtt som kan innebära en räddning för kommande generationer. Men det blir fortsatt omätligt lidande på vägen.
  Men finns det ingen som kan initiera någon ”lärd” kraft att visa på den ”sanna läran”,

  Gilla

  • Bäste Rolf, de ”lärda” krafterna har visat sig vara ganska okunniga med facit hand. Det som behövs tycker jag är det som vi försöker genomföra på http://www.lchfmatkasse.se att någon neutral institution/organisation vågar vara med och genomföra studier och ta mätvärden på dem som väljer att göra en kostförändring till LCHF. Före, under och efter för att utröna vad som egentligen händer i kroppen och vilka förändringar som sker. Eftersom vi hela tiden stödjer med utbildning till varje kasse så får de som prövar ett gott stöd och ett direkt kvitto på vad som händer i kroppen.

   Gilla

 4. Mats!
  Jag tänker på Dina ”irrläror” som Du ständigt presenterar på denna ärliga blogg. Det vore toppen om någon professor, docent eller varför inte en dietist hade lite kräm i sig och kunde ge Dig en omgång.

  Det är säkert ingen som vågar och det i sig är tecken tillräckligt på att Du/vi är rätt ute. Men det är ändå väldigt fegt att inte kämpa för något man trott på i 50 år.
  Dock – man kanske kan hoppas på att man funderar på någon typ av reträtt som kan innebära en räddning för kommande generationer. Men det blir fortsatt omätligt lidande på vägen.

  Finns det ingen som kan initiera någon ”lärd” kraft att visa på den ”sanna läran”, en kraft som klivit ut ur den teoretiska kunskapsbubblan och närmat sig verkligheten? (Finns dom, förresten?) På denna blogg har vi ett genuint intresse för kosten och en stor vilja att hålla sig frisk, alltså en perfekt publik att presentera sig inför.
  Jag märker nu att jag närmar mig en drömvärld. Eller?

  Oktoberhälsningar
  Rolf Aronsson

  Gilla

 5. Jag äter ca 5000 kalorier per dag, har en kroppsfettsprocent på ca 20% och ett midjemått på 70 cm. Inga allergier och inga sjukdomar. Det kan inte bara vara så enkelt som att äter man det man behöver och inte mer så mår man bra. Felet blir alla de som äter massa kalorier men inte rör på sig?

  Även det som skulle vara hemligheten med lchf? Att folk börjar äta lagom mängd kalorier till sin aktivitetsmängd? Istället för för mycket…

  Gilla

  • Grattis Sofia till att du mår så bra. Tyvärr gör inte alla det av vår kolhydratrika mat. Jag själv har varit inne i det metabola syndromet i över 40 år med en rad sjukdomar som diabetes, hjärt-kärl och prostatainflammation plus en rad andra som du kan läsa om på den här bloggen. När jag bytte till en naturlig kost som LCHF försvann alla mina inflammationer och numera är jag kärnfrisk med bättre värden än vad jag någonsin haft tidigare. Det räcker tyvärr inte att röra på sig och äta mindre, man drabbas ändå. Någon påstod att 80 procent av oss dör av metabola sjukdomar och inte av ålderdom tack vare sockerarternas inflammerande verkan. Du kanske tillhör den lyckliga skara på 20 procent av befolkningen som inte drabbas? Var tacksam för det och för dina gener i så fall.
   Många har berättat om sina fantastiska hälsovinster efter ett kostbyte till LCHF och många av dessa människor har tidigare anlitat sjukvården i många år utan resultat. Tyvärr verkar sjukvården ha kapitulerat inför våra ”välfärdssjukdomar” men det har inte vi. Det är en folkrörelse på gång som är klokare än sjukvåren och alla s.k. experter. Ta en tur på den här bloggen Sofia och läs lite inlägg och inte minst kommentarer från olika människor. Du kommer att bli förvånad.
   Bästa hälsningar från Mats

   Gilla

  • Du tål säkert kolhydraterna bättre än många! Det finns även människor som kan söka hela livet utan att bli sjuka.

   Gilla

 6. Jättebra sida som jag inte sett tidigare!!
  Jag har själv forskat mycket om allergier och olika koster då jag själv har både sädeslagsallergi och mjölkproteinallergi. Jag tycker att det är mycket konstigt att det inte forskas mera inom sjukvåden inomn detta område och det är oroveckande att vi ligger så långt efter inom just detta område.
  Mjölk har tex en direkt koppling med astma och pollenallergi vilket i och för sig är ganska logiskt då man blir ”slemmig” av mejeriprodukter. Men varför är det så få inom sjukvården som vet detta och varför går man inte ut med detta så alla med dessa problem kan få bli hjälpta?
  Min sambo behöver inte längre ens använda sin astmamedicin eller pollenmedicin sedan han slutade med mjölkproteinet. Vår dotter som sedan utvecklade astma som blev värre och värre och vi fick åka till akuten och inhalera med henne allt oftare visade sig också vara allergisk mot mjölk. Först när hon blev dålig frågade vi såklart om det kunde vara något samband med mjölk då hennes föräldrar inte tål det med nejdå. Flera stycken sa att det inte alls hade något samband innan sedan en specialist på ett mycket större sjukhus sade att det har ett klart samband med astma och mjölk och att vi skulle testa att sluta med mjölken. Helt otroligt som att vända på en hand så blev hon bra och har inte behövt åka till sjukhuset något mer och en månad senare slutade vi även med astmamedicinen. Hon har inte använt den sedan dess!

  Sedan tar du upp något viktigt i detta inlägg om alla jäkla kolhydrater. Som sagt blir kroppen förgiftad och inflammerad. Såg mycket intressant på senaste Vetenskapens värld som jag kan tänka mig är av intresse då det handlade om en slags motion som förrändrar sockerkurvan.
  Vi äter ett kilo socker per person i veckan i Sverige helt sjukt och man spår en epedemi av diabetes. Och då är det ju många som äter mycket mindre så många äter alltså även mycket mer!
  Det man har kommit fram till är att något utvecklas i kroppen om man tar i allt vad man har i 20 sek *3 , tre gånger i veckan som på något sätt alltså tar hand om denna ”förgiftning” i kroppen på något sätt. MYCKET intressant!

  Tack för ett bra inlägg!
  /Stina

  Gilla

 7. Jag tror att anlag för allergier utvecklas redan under tiden som foster i magen, så man borde även trycka på att gravida kvinnor får i sig näringsrik mat och inte minst tillräckligt med D-vitamin.

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: