LCHF, lika banbrytande som att tvätta händerna!

augusti 11, 2014 kl. 12:00 e m | Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2014-08-11 09.07.03

 

Kantarellomelett!

För två personer! Smörstek  nyplockade kantareller. Salta och peppra. Rör ihop 5 ägg med gaffel. Ta bort kantarellerna och smöra stekpannan igen och häll på äggsmeten. Fyll på med de färdigstekta kantarellerna på smeten och värm på svag värme i 5 minuter. Servera! Den frukosten åt jag i morse. Väldigt gott och mättande! Rena naturprodukten!

Kostens påverkan på hälsan, lika banbrytande som när läkarna började tvätta händerna!

För drygt ett hundratal år sedan kunde en läkare gå direkt från en blodig obduktion till att hjälpa till att förlösa ett barn. Utan att tvätta händerna däremellan. Ingen förstod eller kopplade ihop den höga barnadödligheten med bristande handhygien.

Idag skrattar vi alternativt förfasar vi oss över den tidens galenskaper. Men då betraktades inte bakteriefyllda, smutsiga händer som en riskfaktor överhuvudtaget. Idag vet vi bättre. När läkarna började med att tvätta händerna mellan patienterna så hände också något med dödligheten. Barnadödligheten minskade enormt. Men här kommer det intressanta; Den tidens potentater (läkare, professorer mfl.) menade att detta fortfarande inte bevisade att den enkla åtgärden att tvätta händerna mellan operationerna minskade barnadödligheten eller risk för infektioner.

Den tidens Maj-Lis Hellenius, Stephan Rössner, SLV:s experter m.fl. menade att handtvätt inte förändrade deras syn på sjukdomar och barnadödlighet. Det räckte alltså inte med att barnadödligheten minskade radikalt när läkarna började tvätta händerna för experterna menade att det inte fanns något samband med detta.

Det tog många år innan det blev allmänt accepterat att läkarnas handtvätt mellan operationerna var en avgörande faktor för minskad barnadödlighet.

Kostrevolutionen!

Idag, 2014, drygt 100 år senare upplever vi en liknande situation med kostens påverkan på hälsan som då när läkarna började tvätta händerna. Flera tusen människor har upplevt att ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen börjat läka sig när man minskat andelen sockerarter i maten och tillfört mer naturligt fett. T.ex. har många diabetiker fått ett helt nytt liv med hjälp av en enkel kostförändring och har kunnat slänga, alternativt minska på medicinerna. Många andra har upptäkt att sjukdomar som Ulcerös Kolit, ledbesvär, bronkit, prostata, hjärt-kärlsjukdomar, migrän, eksem, allergier osv plötsligt upphör att besvära eller blir avsevärt bättre med en kostförändring till LCHF

Då på den tiden när läkarna inte tvättade händerna mellan varven hade man inte en tanke på att detta kunde vara farligt för patienterna. Den kunskapen fanns inte! Idag upplever vi precis samma sak fast denna gång handlar det om vår mat som visat sig kunna skapa och hålla igång inflammatoriska tillstånd i kroppen som inte läker sig.

Sjukvården och läkarna har inte en susning om att just en felaktig kost kan vara orsak till en rad sjukdomar som är kopplat till inflammation. Det finns idag knappt några kostråd förknippat med modern sjukvård. Sjukdomar som diabetes, hjärt-kärl och cancer skulle kunna få ett helt annat förlopp om modern vetenskap användes i sjukvården.

Jag själv skulle nog varit död idag om jag inte gjort min stora kostförändring för 5,5 år sedan trots protester från min läkare. Han menade att mina kärl skulle bli helt förfettade (sjukvårdens märkliga ord) av den fetare LCHF-kosten  och jag skulle dö av en hjärtattack! Istället har det blivit precis tvärtom. Jag har aldrig haft bättre värden i mitt liv. Inga sjukdomar, ingen diabetes, inga förkylningar. Då sade min läkare att han hade tusentals vetenskapliga bevis på att han hade rätt och jag fel.

Tyvärr hade nog min läkare inte heller satt i samband handtvätt för läkare  med minskad barnadödlighet som följd då på 1800-talet. Den läkare som upptäckte att handtvätt mellan obduktioner av döda och förlösning av barn minskade barnadödligheten hette Zemmelweis och var från Budapest Ungern. Dock fick han inget gensvar från övriga läkaretablissemanget. Det tog många år innan doktor Zemmelweis upptäkt skulle användas av sjukvården som helhet. Kostdoktorn berättar om handtvätten på UR.

Frisk av mat!

Det finns ingen anledning att vänta på en attitydförändring från sjukvårdens sida om man själv vill påverka sin hälsa i en positiv riktning. Det finns absolut inget farligt alls med LCHF-kosten så det är fritt fram att testa om det fungerar! De är den absolut den bästa anledningen, testa om det fungerar för dig! Du kan få guidning och inspiration genom min bok ”Frisk av mat, LCHF från början”! I den boken får du en röd tråd och en förklaringsmodell som gör det lättare för dig att klara en kostförändring. Det är ingen lätt sak att byta kost men det är värt det alla dagar i veckan.

Maila namn och adress till lindgren.mats@comhem.se eller till info@lchfmatkasse.se så skickar jag tillbaka betalningsanvisningar. Boken kostar 149 kr. plus frakt!

IMG_0040

 

 

 

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ja, Du Mats!

    Hur svårt är det inte att vara lärd! Det tunnelseende, som lätt uppstår, är alltför vanligt. Professorer och andra, som pliktskyldigt läser sina föreskrivna kurser, blir isolerade av sin lärdom. Det mest tragiska här är, att studierna vid högskolor och universitet, faktiskt väldigt ofta handlar om indoktrinering. Detta låter sig givetvis lätt sägas. Men Din skrivning ovan visar, att det finns hög sanningshalt med ordet indoktrinering! Sedan handlar det ju också om rutiner som är irrläror, vilka uppkommit det senaste halvseklet (ex. vis förskrivning av statiner eller insulin i parti och minut). Som vi numera vet är det ju frågan om ogrundade rutiner!

    Det som nu pågår, bl. a. med Din envisa blogg, är enda lösningen på professorers envetna styrning inifrån tunnlar och bunkerar. Vi som befinner oss närmare verkligheten har en chans, faktiskt, särskilt när vi blir många. Det känns mycket bra att Internet numera vimlar av LCHF-rörelsens väl erfarna kämpar.

    Men – jag undrar om vi inte skulle behöva en undersökning i svenska folket om matvanorna nu, hösten 2014 eller nästa vår. Det var i mars 2011 som Optimal förlag beställde en sådan hos Demoskop. Det visade sig då, 2011, att 23 % av svenskarna åt LCHF. Det vore mer än intressant att göra om den undersökningen nu, nästan 4 år senare.

    Vet Du, eller någon annan, hur man ordnar sådana studier och vad det kostar?

    Augustihälsningar
    Rolf Aronsson

    Gilla

    • Det var en bra analys Rolf, isolerad av sin lärdom. Ganska träffande tycker jag. Nej, jag känner inte till hur man gör en sådan studie som du efterfrågar. Det låter dyrt med en sådan studie?
      Hälsningar från,
      Mats

      Gilla

  2. Wow – det ser gott ut och låter gott. Får väl ut och se om det går att hitta lite kantareller!

    Gilla

  3. Galileo, Semmelweiss, Dahlqvist…
    E pur si muove!

    Gilla

  4. Det var väl inte barnadödligheten utan barnsängsfeber som minskade radikalt när läkarna tvättade händerna.

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.