Inflammerad av mat?

september 16, 2014 kl. 5:31 e m | Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ni som läser min blogg regelbundet känner till mina åsikter om att viss sorts mat/kost kan ha en inflammerande inverkan på kroppen och leda till ”kroniska” inflammatoriska tillstånd. Exempel på sådana sjukdomar är diabetes, kärlsjukdomar, cancer. Men även en rad andra mindre allvarliga inflammatoriska tillstånd i kroppen kan ha sitt ursprung i en inflammerande kost. Exempel på sådana tillstånd i kroppen kan vara eksem, tarmsjukdomar, allergi, migrän, ledbesvär och kanske ytterligare ett 30-tal som har en inflammerande kost som sitt ursprung.

Om ovanstående åsikter är sanna så har vi kanske ett 40-tal olika inflammatoriska tillstånd som kan ha ett och samma ursprung, nämligen en inflammerande kost som leder till svåra sjukdomar. Kosten som jag tror orsakar allt detta  är mat som innehåller allt för mycket sockerarter (kolhydrater) och för lite naturligt fett.

images  imagesimages

Ahlgrens bilar vs Barillas pasta?

Härom veckan kollade jag för skojs skull hur mycket kolhydrater det var i Ahlgrens bilar. Det var en riktig favorit förr i tiden. Numera är det 84 procent socker/gram kolhydrater i Ahlgrens bilar. Det kan ju tyckas vara tillräckligt med socker. Men i jämförelse med Barillas gröna pasta med fönster i påsen hamnar Ahlgrens bilar på andra plats. Denna pasta innehåller 86 gram kolhydrater per 100 gram pasta. 86 procent socker alltså för begreppet kolhydrater är samlingsnamnet för olika slags sockerarter. Trea i min högst individuella undersökning hamnade vetemjölet med 71 gram kolhydrater per 100 gram pasta. 71 procent socker alltså i vetemjölet.

Vad vill jag säga med ovanstående lilla studie? Det djävulska är att det inte behöver smaka sött alls, det innehåller ändå mängder med sockerarter. Man kan alltså inte lita på att smaken kan avgöra hur mycket kolhydrater/sockerarter som pasta och mjöl innehåller.

Ny koststudie som kan bli helt revolutionerande!

I Göteborg pågår just nu förberedelser för att genomföra en ny koststudie som kan revolutionera synen på vad som orsakar inflammatoriska sjukdomar! I studien kommer diabetes typ 2-patienter, lottade i två olika grupper, att äta dels enligt Tallriksmodellen och dels enligt LCHF-modellen. Skillnaden mellan dessa båda kostmodeller är avsevärd. I Tallriksmodellen ingår det att äta 45-60 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Denna kostmodell är idag standardkost för diabetiker typ 2. I Tallriksmodellen ingår också att undvika mättat fett som t.ex. smör som anses orsaka hjärt -kärlsjukdom.

Den kostmodell som ska jämföras med Tallriksmodellen är LCHF-kost som innehåller lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Det är alltså två stycken kostmodeller som är helt olika. Den ena modellen innehåller mycket kolhydrater och lite fett och den andra modellen har mycket naturligt fett och lite/få kolhydrater.

Sjukvården, Livsmedelsverket m.fl. myndigheter anser att Tallriksmodellen är den kost som människor ska äta inklusive personer som har diabetes typ 2.  LCHF-modellen kommer starkt bland framför allt diabetiker som märkt avsevärda hälsovinster med den kosten.

Den nya koststudien ska alltså ta reda på hur inflammation och immunförsvar, på diabetiker typ 2, påverkas av respektive kostmodell. Kan det vara så att myndigheter,, under många år, har rekommenderat en kost för diabetiker som motverkar sitt syfte?

Kan det vara så att en fetare kost med lite kolhydrater/sockerarter i kosten kan motverka diabetes? Detta är frågor med stor sprängkraft! Det som gör koststudien så unik är att respektive kostmodell med mat och utbildning levereras direkt hem till deltagarna. På så vis blir det säkrare lab-värden är bedömningen.

Tre sätt att stödja!

Om du vill stödja koststudien ekonomiskt eller på annat sätt är du välkommen att kontakta mig på lindgren.mats@comhem.se

Om du är intresserad av att investera i mitt företag Frisk av Mat Scandinavia AB så kontaktar du mig på samma e-postadress som ovan.

Vill du köpa boken ”Frisk av mat, LCHF från början” använder du samma e-postadress som ovan. Skriv namn och postadress så får du tillbaka betalningsanvisningar. Nämn gärna om du vill ha den signerad tack. Boken kostar 149 kronor plus porto. Boken finns även på Adlibris och Bokus men inte till samma pris..

IMG_0040

 

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hej Mats! Har nyss börjat att läsa David Perlmutters bok HOTET MOT DIN HJÄRNA.
    Behövde inte läsa många sidor förrän ditt namn ”flög” upp i skallen. Hans berättelse stämmer till 110% med dina upplevelser. Läs den!
    Roffe.

    Gilla

    • Hej Roffe! Det stämmer nog med de flestas upplevelser. Tack för tipset!
      Hälsningar Mats

      Gilla

  2. I vissa tidningar i dag: http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/fet-mjolk-minskade-diabetesrisk/
    Kan man tänka sig! Vilken överraskning…

    Gilla

    • Ja, är det inte fantastiskt. De börjar kanske förstå att det naturliga fettet har en roll men jag tvivlar!!
      Hälsningar Mats

      Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.