Tyvärr, det finns inga enkla lösningar!

augusti 1, 2012 kl. 5:08 e m | Publicerat i Okategoriserade | 6 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

I går fick jag ett samtal från en kvinna som var förtvivlad. Hennes man visar tecken på Alzheimers och hon är desperat. Någon hjälp från sjukvården finns inte att få menar hon efter att de gjort ett antal sådana besök. I sin desperation söker hon på internet och hittar ett inlägg från mig om att kokosfett är bra för personer med Alzheimers sjukdom.

Hennes fråga gäller om hennes man ska äta en eller två matskedar kokosfett varje morgon. Kvinnan verkar inte veta något om LCHF eller kostens påverkan på hälsan mer än vad hon lärt sig av Livsmedelsverket. Visst är det hemskt när din livspartner frågar, vem du är när ni sitter vid frukostbordet?

Jag vill på det bestämdaste avråda alla som tror att det finns enkla patentlösningar på metabola sjukdomsproblem. Det duger inte att t.ex. börja äta antioxidanter eller att plötsligt börja äta kokosfett eller t.ex. bär för att hitta lösningar på sjukdomsproblem. Du måste göra en totalförändring av din kost, en livsstilsförändring, och du måste lära dig om hur det fungerar i kroppen. Du måste skaffa dig en röd tråd att luta dig emot, en kostteori som håller och som efterhand bekräftar att du är på rätt spår.

Idag finns det många böcker om hur LCHF fungerar. Det finns även en rad utbildningar man gå om LCHF. Jag har själv skrivit en bok som heter ”Frisk av mat” där man kan lära sig en hel del om hur kosten påverkar hälsan på olika sätt. Om du vill utbilda dig så finns förstås LCHF matkasse med både mat och kunskap i kassen. Dessutom finns där Jennys familjeutbildning med recept och Mats lite mer strikta LCHF-utbildning.

För att nå bästa möjliga resultat så bör man inte enbart ändra sin kost utan också utbilda sig i varför det är nödvändigt att göra en kostförändring!

Kvinnan som ringde mig fick ett matprogram av mig och rekommendationen att hon och hennes man ska läsa min bok ”Frisk av mat”. Kvinnan verkade inte vara internetvan så det kändes inte aktuellt att rekommendera  olika internetutbildningar.

Enligt min åsikt och många andras är Alzheimer en inflammatorisk sjukdom som ingår i det metabola syndromet. Enda sättet att åstadkomma en förändring av sjukdomsförloppet för Alzheimer och andra metaboliska sjukdomar är att stänga av bränslet som underhåller inflammationerna. Hur gör man då detta? Jo, man får helt enkelt sätta en egen högsta kolhydratgräns för själv. Det enklaste sättet är att sätta gränsen till högst 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Det betyder att måste börja läsa på baksidan av livsmedelsförpackningarna. Det betyder också att spannmål som bröd och flingor inte fungerar om man inte bakar brödet själv. Pasta, potatis och ris är heller inte lämplig mat för den som lider av en metabol sjukdom. Däremot får man äta hur mycket fullfeta produkter som helst som t.ex. smör, grädde(40%), Creme fraîche(36%) och naturligtvis kokosfett.  Givetvis ska man äta kött, fisk och ägg som vanligt.

Tanken är att kroppen skall välja att använda fett som bränsle istället för kolhydrater. När kroppen har vant sig vid detta tillstånd finns det ingen möjlighet att överskott av glukos(kroppen eget bränsle) skall vandra ut i blodbanorna och underhålla inflammationer. När kroppen vant sig vid att använda fett som bränsle säger man att kroppen är i Ketos. Ett idealtillstånd för att människokroppen ska må bra.

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Du tror inte att ”Stoppa Alzheimer nu!” (Bruce Fife) är något för familjen Du nämner om?

    Mvh
    Rolf Aronsson

    Gilla

    • Jodå, men de behöver ett helhetstänkande hur kroppen påverkas av olika sorters livsmedel. Det finns inget ”quick fix” med lite duttande här och där. Hälsningar från Mats

      Gilla

      • Även i ”Stoppa Alzheimer nu!” finns ju kostråd (LCHF). Jag tycker absolut hon borde läsa den också. En mycket bra och viktig bok. Precis som din, Mats!

        Gilla

      • Sant!

        Gilla

    • Faktum är att boken är riktigt intressant och bra och precis som Filippa skriver är kostråden i boken just Lchf!

      Gilla

  2. Ja jag håller med om att enbart kokosfett hjälper inte, hela LCHF- programmet ska va med som Bruce mycket riktigt skriver om i sin bok, bilden på paret här känner jag igen från boken ”Stoppa Alzheimer nu!”

    Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.