Frågor och svar om LCHF!

november 27, 2012 kl. 10:13 f m | Publicerat i Okategoriserade | 7 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Läsarfråga;

Bara en fråga…. Hur vet man att tallriksmodellen gör en fet? Är det inte då att vi rör på oss mycket mindre..( nu syftar jag ju inte på ALLA människor) OM man jämför hur vi rör oss nu och hur vi egentligen ska röra oss , så är det ju inte konstigt. Plus också att det är vanligt med ätstörningar. Mycket stresss, oro och ångest gör att man kan andvända mat som tröst. Jojjo bantning är inte heller bra. Å det där med att vi inte rör oss tillräckligt som sagt. Vi tar bilen korta sträckor.. vi sitter framför tv eller datorn… Alltså, det är väl självklart att man inte blir hälsosam om man inte rör på sig ? Eller om man äter för mycket mat ?

Om man rör på sig och äter som tallriksmodellen så blir man väl inte överviktig?? Så varför ska man då inte äta som tallriksmodellen ?

Jag har haft ätstörningar under hela mitt liv. Har nu hittat ett hälsosamt liv ( enligt mig iaf) Äter 6 ggr om dagen å motionerar varje dag ( promenerar varannan och springer varannan dag). Förr så var jag mullig… Tränade massor, men åt fel tider och åt för mycket mat… Nu så går jag inte upp i vikt… Äter vegetarisk kost. Vilket innebär ”mycket” kolhydrater. Men jag äter inte för mycket kolhydrater… Å äter även fett så jag håller mig mätt ( äter ju även mellanmål ) .

Jag är bara allmänt nyfiken å sen undrar jag lite varför man inte istället motionerar å äter lagom mycket utav varje sak? Något jag funderat över jättelänge… Har även testat lchf ett tag. Blev jättetrög i huvudet och seg. Men därimot mådde min mage bättre tror jag… Hm.. asså jag vet inte. var för lchf förut , men nu är jag skeptiskt….. Känns bara inte så bra….

Hoppas inte det blev provocerande av det jag skrivit. Jag bara är nyfiken å har mkt frågor kring det här med kosten….

 Mitt svar;

Hej, du har verkligen lyckats ställa bra frågor som jag tror är allmängiltiga. Först och främst är motion och träning alltid bra för det allmänna välbefinnandet. Men uppfattningen att energi in är lika med energi ut är inte sann enligt min mening. Det handlar mer om vad vi äter än mängden vi äter.

Vi måste bort från fixeringen att LCHF är en bantningsdiet. Det är den definitivt inte! Vi måste flytta fokus från viktfixering till hälsan. Alla går inte ner i vikt med LCHF-kost men alla gör hälsovinster och de flesta gör mycket stora sådana. Anledningen till det är man byter från en inflammatorisk kost till en mer naturlig som vi är anpassade till att äta.

Sockerarter skapar kroniska inflammationer i kroppen som vårt immunförsvar har mycket svårt att försvara oss emot. Ett sötare blod leder till kroniska inflammationer. Det finns en anledning till att allergier (45 % mer än för 20 år sedan), eksem, tarminflammationer, diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer, migrän, astma, prostata, bronkit inte läker sig. Vårt immunförsvar verkar inte klara av att försvara oss när vi har för hög glukos i blodbanorna. Detta överskott av glukos, som inte används som energi av våra celler, är med all sannolikhet grogrunden för våra metabola sjukdomar.

Många familjer lider av att det snurrar runt förkylningsbakterier mellan dagis, familj och arbetsplatser. Det verkar inte finnas något slut på återkommande förkylningar. Detta är också en del av det metabola syndromet på det viset att många har nedsatt immunförsvar på grund av för mycket sockerarter i maten.

Varken sjukvård, Livsmedelsverk eller läkemedelsindustri har några svar på dessa frågor. Varför blir vi sjuka? Jag känner inte till någon relevant forskning  angående sockerarternas påverkan på immunförsvaret. Det enda som forskas kring är det naturliga (mättat) fettets eventuella farlighet för människan. Ännu har man inte lyckats bevisa att det är farligt trots 40 års intensiv forskning. Att det inte forskas kring sockerarternas inflammerande påverkan är en gåta men troligtvis beror det på att det inte är lönsamt för läkemedelsindustrin och därmed får sjukvården nöja sig.

Livsmedelsverk, sjukvård och läkemedelsindustri har fastnat i att det är fettet som som skapar förträngningar i blodbanorna. Vi som bara är amatörer vet att det är väldigt osannolikt att fett ska fastna någonstans. Fett har smörjande egenskaper allt från stekpannor, bilar och till människor.

Hundratals människor har beskrivit hur de tillfrisknat från svåra inflammatoriska sjukdomar bara på min Fet Hälsa- blogg. Det är resultat som sjukvården bara kan drömma om. Läs om min egen hälsoresa här! Idag har jag bättre värden efter fyra års strikt LCHF-kost än vad jag hade som elitspelare i fotboll för nästan 40 år sedan.

Alltså har vi saken i egna händer, det är bara att sätta igång?

7 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Till ”Läsarfråga” kan jag bara säga det jag har kommit fram till, nämligen att när man ”äter lite av allt” så äter man ju de olika sockerarterna som finns i ”lite av allt”, man får helt enkelt i sig en del triggarmat som gör det svårt att hålla sig till ”lite”.

    När man väljer LCHF så är triggararterna utestängda, man triggas inte att äta igen efter ett par timmar för att det mättade fettet håller magen mätt och glad rejält länge. Och man överäter absolut inte när det mättade fettet får vara med för magen är nöjd långt innan dess.

    Omställningskänningar som ”tröghet” är vanligt i början av LCHF, bara att fortsätta tills det försvinner. Men viktigt är att man läser in sig på LCHF innan man drar igång, Man måste veta allt nytt som händer med kroppen vid övergången, själv streckläste jag Litsfeldts ”Ät fet mat och bli frisk och smal” därefter var jag ”fullfjädrad” LCHF-are. Det var år 2009 och jag kommer alltid att vara en LCHF-are efter den inläsningen.

    Gilla

  2. Hur länge har du ätit LCHF mat?

    Gilla

    • Hej Anna, jag har ätit LCHF-kost i fyra år. Jag har ätit strikt LCHF under dessa år. Under den tiden har jag blivit frisk från diabetes 2, hjärtproblem, prostatainflammation, bronkit, kronisk värk i rygg, axlar och nacke plus en rad andra saker. Kuriöst nog har mina ögon läkt sig så att jag ser bra på långt håll med ena ögat och bra på kort håll med det andra ögat. Tidigare hade jag både vanliga läsglasögon och glasögon för närsynthet i många år. Fantastiskt kan man tycka utifrån dagens syn på metabola sjukdomar. Den synen, enligt sjukvården, är att dessa sjukdomar är relaterade till ålder vilket inte är sant. Dessa sjukdomar är inflammatoriska, inte åldersrelaterade och man kan bli frisk och stärka sitt immunförsvar med rätt kost, LCHF.

      Gilla

  3. Reblogged this on Fet Hälsa.

    Gilla

  4. Jag tillhör dem som inte kan gå ner med medelhavskost, vegetarisk kost eller lchf. Jag har aldrig bantat, utan drog ner på det onödiga. Jag har 10 kg kvar efter varje barn, totalt 40 kg. Jag har alltid rört på mig, alltifrån att ha barn och jobba med barn till att ha ett småjordbruk. Många steg blev det, mycket ved och snöskottning. Älskar djur och natur. Trots detta blev jag allt sjukare, redan när jag var 15 led jag av orolig mage, en sjukdomskänsla i kroppen och det tilltog när jag fick barn. Ledvärk, magsår, stress, sömnproblem, you name it. Hade höga blodsokcervärden, men fastevärdet var lågt. Fick kolla det flera gåner. Läste Dr Dahlqvists bok och började ana ett mönster…tyvärr har lchf inte gjort mig smalare, trots numera superstrikt lchf. Men anars hadejg nog varit död. Efter en stroke förra året och ev en till i höstas kan jag inte säga att jag mår bra. Men kolhydrater är rena djävulen för mig.

    Gilla

  5. vad har du för åsikter om fibromelagi, och matens betydelse. jag tål knappt frukt och grönt, hur kan jag äta lchf, har testat men fick ont i mage av grönt och tex blomkålsamos.

    Gilla

    • Hej Kristina!
      Jag är övertygad om att fibromyalgi är en inflammatorisk sjukdom som får sitt bränsle av för mycket sockerarter och för lite naturligt fett. Den har alltså samma ursprung som ett 40-tal andra ”kroniska” inflammatoriska sjukdomar eller metabola sjukdomar. Börja med en ketogen kost som LCHf omgående är mitt råd. Sätt en egen högsta kolhydratgräns på exempelvis 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel. Förstärk ordentligt med naturligt fett som smör, ekologiskt kokosfett, olivolja. Håll dig till detta i fortsättningen så kommer du att bli frisk eller mycket bättre. Andra kända personer med fibromyalgi är Birgitta Höglund, https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/10/fibromyalgi-och-lchf/
      Läkaren Annika Dahlqvist m.fl.

      Bästa hälsningar,
      Mats Lindgren

      Gilla


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.