Frågor kring ny koststudie!

mars 27, 2014 kl. 10:38 f m | Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , ,

426190_368969776460321_275734919117141_1271432_1347543266_n

Jag har fått en del frågor angående den nya planerade koststudien i Göteborg. Den handlar om att jämföra rådande kostrekommendationer för personer med diabetes typ 2 som är Tallriksmodell med LCHF-kost. Anledningen är förstås att många med diabetes typ 2 gjort häpnadsväckande hälsoförbättringar med just LCHF-kost.

Det finns en inflammerande faktor i viss sorts mat?

Med tanke på mina egna hälsoförbättringar med hjälp av LCHF-kosten så misstänker jag att det finns en inflammerande faktor i viss sorts kost. Jag har ju haft diabetes typ 2 men jag har det inte längre och det i sig är ju en sensation utifrån sjukvårdens nuvarande sätt att se på saken. Men inte nog med det, en rad andra inflammatoriska tillstånd i min kropp har också försvunnit när jag bytte kostmodell. T.ex. har mina prostataproblem helt försvunnit som jag haft sedan 20-årsåldern. Kronisk bronkit som jag haft sedan tonåren är också borta. Den inflammationen tog 3 år att bli av med. Mina ledbesvär och hjärtproblem är också ett obehagligt minne blott.

Det är alltså inte bara diabetes typ 2 som har försvunnit utan en rad andra inflammatoriska tillstånd som normalt inte förknippas med varandra. Frågan är alltså om ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen kan relateras till en viss sorts mat. I dagens behandlingsmodeller från sjukvården matas vi med tabletter och sprutor och varje s.k. inflammatorisk sjukdom har sin egna medicin. Detta sätt att se på inflammatoriska sjukdomar har inte gjort oss friskare utan snarare tvärtom. De inflammatoriska sjukdomarna ökar hela tiden och de enda som har glädje av detta är medicinindustrin. Jag tänker inte längre använda ordet ”läkemedel”, som också Docent Ralf Sundberg vägrar, av den anledningen att det oftast inte är ”läkemedel” utan endast ett sätt att tillfälligt dämpa symptomen. Orsakerna till till de inflammatoriska tillstånden behandlas helt enkelt inte.

Livskvalité!

I mitt liv har mitt kostbyte till LCHF medfört livskvalité. Förutom de inflammatoriska sjukdomarna som jag blivit av med så har en rad andra förbättrade hälsotillstånd infunnit sig. T.ex. använder jag inte glasögon längre eftersom de inte behövs. Jag sover mycket bättre. Min hy har blivit avsevärt bättre än tidigare och t.o.m. har mitt omfång på sångrösten förbättrats. Jag kan träna och spela 36 håls golf utan att få ont i kroppen och leder. Detta var inte möjligt för 5 år sedan. Dessa livskvalitéförbättringar kanske inte hade varit så uppseendeväckande om jag varit i tjugo-årsåldern. Men eftersom jag ska fylla 61 år nästa månad så väcker de eftertanke!

Normala åldersförändringar eller en karamellisering av kroppen?

Många av de inflammatoriska tillstånd som försvunnit från min kropp betraktas idag av sjukvården som normala åldersförändringar. Alltså en helt naturlig process som är ofrånkomlig. Jag trodde också på detta tidigare men inte längre. Visst pågår det åldersförändringar i kroppen som är helt naturliga. Men min poäng är att en hel rad av dessa s.k. åldersförändringar kan ha annat ursprung och framför allt att det snabbar på förloppet. Jag har tidigare skrivit om hur våra kroppar verkar karamelliseras där en sockerhinna lägger sig överallt i kroppen och försämrar vårt PH-värde och därmed vårt immunförsvar. AGE, Advanced Glycation End-products är en ganska ny företeelse där man börjat att forska kring frågan om det uppstår en karamellisering av kroppen av felaktig kost. Denna s.k. sockerhinna i kroppen kan bidra till att det uppstår inflammatoriska tillstånd i kroppen som blir ”kroniska”, dvs att de inte läker sig.

Immunförsvaret gör jobbet!

Om denna process av karamellisering i kroppen kan härledas till kosten så har vi verkligen kommit en bra bit på väg för att kunna bekämpa metabola sjukdomar. Möjligheten finns att vi då kan slippa detta medicinträsk som vi hamnat i och istället få ett alternativ i inflammationshämmande kost. Istället kanske vi kan etablera en ny syn på hur läkande ska gå till. Då kanske vi kan få en kombination av kost och medicin som främjar vår eget immunförsvar för det är till syvende och sist vårt immunförsvar som ska göra jobbet.

Mycket av ovanstående behandlas utförligare i min bok ”Frisk av mat”. Klicka på länken så kan du beställa den.

Ska du med på LCHF-kryssningen 5-6 april?

I år blir det rekordmånga deltagare. Klicka på länken ovan och kolla om det finns platser kvar. Denna gången ska jag hålla föredrag och då brukar jag inleda med videon Rocka fett. Vill du spela och sjunga med så har du text och ackord Rocka fett med ackord 2012-01-07

 

 

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Är det LCHF entusiaster som ingår i forskargruppen eller finns det företrädare även för den traditionella synen ?

    Gilla

    • Det finns inga LCHF:are förutom jag själv. Alla är vana forskare och alla har titlar som professor, överläkare och docenter. De jobbar på Chalmers, Sahlgrenska Akademin, och Göteborgs universitet. De är egentligen företrädare för den traditionella synen men de säger att det finns en kunskapslucka i synen på kost och hälsa och hur det påverkar hälsan. Visst är det intressant!
      Hälsningar Mats

      Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: