Artros, ledvärk och reumatism kan läka!

oktober 10, 2015 kl. 11:09 f m | Publicerat i Okategoriserade | 9 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

images

Hur många går omkring med smärta i leder och muskler i onödan. Reumatisk värk är en av många folksjukdomar orsakat av ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen. Vi blir ständigt påminda från pillerfabrikanterna om olika slags salvor och tabletter som påstås ha antiinflammatorisk verkan. Det mesta är bluff och båg anser jag och särskilt drabbas äldre människor som lägger sina sista slantar på tabletter och salvor i stället för på livskvalité!

Det gör ont att bli gammal?

Finns där en osynlig lag att ju äldre man blir desto mer värk får man? Det är ju inte alls sant men många, särskilt läkare inom sjukvården verkar tro detta. Tyvärr är det så, i praktiken, att många får mer och mer värk ju äldre man blir. Jag själv hade ju ledvärk och reumatisk värk under många år som bara blev värre och värre. Denna värk smyger sig sakta på en så att man inte märker hur smärtan ökar vecka för vecka. Till slut kan det bli till ett normaltillstånd att ha värk.

Läkare och sjukvård, som inte vet hur ”kroniska” inflammatoriska tillstånd i kroppen uppstår, skriver ut fler och fler allt starkare värktabletter för att lindra symptomen. Så var tillvaron en gång för mig och jag vet många andra som fortfarande har det så.

2012-06-30 13.08.49  images smr_124422494

Min värk försvann med en ketogen kost, LCHF!

Det finns ingen lag på att det ska göra ont att bli äldre. Min reumatiska värk i axlar, händer och fötter försvann sakta efterhand som den ketogena icke inflammerande kosten gjorde verkan i min kropp. Jag blev själv oerhört förvånad och värken försvann gradvis nästan utan att jag märkte det. Det mest påtagliga var väl att jag började sova bättre på nätterna. Mindre värk = bättre sömn är ju logiskt! En morgon märkte jag att jag kunde låta mina armar hänga avslappnat rakt ner utan att det gjorde ont i axlarna. Det var en lyckokänsla som heter duga.

Idag sex år senare har jag ingen reumatisk värk alls. Fortfarande kan jag komma på mig med att jag drar upp axlarna nästan som en betingad reflex trots att jag inte behöver det för jag har inte ont längre.

Om jag någon gång skulle slarva med kosten och stoppa i mig för mycket kolhydrater så får jag nästan omgående en signal/reaktion från mina fingrar att sluta med det där med en gång. Signalen är att det tar emot lite att böja fingrarna.

Det är oerhört effektivt med den typen av signaler från kroppen! Jag vill verkligen inte ha tillbaka min värk!

Varför får man ledvärk, reumatism?

Sjukvården och forskningen har inget svar på den frågan men jag ska försöka besvara den utifrån mina erfarenheter. Min reumatism och värk i fingrar, axlar och tår blev värre och värre allt eftersom åren gick. Det är ju väldigt lätt att konstatera att det kan finnas ett samband mellan högre ålder och mer värk. Så gör sjukvården med en rad andra inflammatoriska sjukdomar som t.ex. diabetes typ 2, prostatabesvär, hjärt -kärlsjukdomar osv.

Det är ett oerhört primitivt sätt att se samband enligt min definition. Ungefär som att det är en sjukdom att bli äldre. Nu råkar det vara så att jag även blev av med min diabetes typ 2, mina prostatabesvär och min kärlkramp när jag också blev av med min reumatiska värk. Vad var det egentliga sambandet; Jo, att jag totalt förändrade min kost från hög-kolhydratkost till låg-kolhydratkost med mycket naturligt fett i maten. Low Carb High Fat är definitionen på engelska, LCHF. Det var alltså den enda förändring som jag gjorde och alla mina ”kroniska” inflammatoriska tillstånd försvann.

Nu är jag inte ensam utan hundratals läsare på denna bloggen har gjort liknande hälsoresor och bl.a. blivit av med sin värk.

Min erfarenhet är att svaret på frågan ovan i rubriken är enkel; Vi får ” kronisk” reumatisk värk tack vare en sockerrik kost. Det räcker tyvärr inte att minska på rörsockret och minska sockret i kaffet. Vi måste minska rejält på alla sockerarter/kolhydrater som vi i den moderna kosten vräker i oss och äta mycket mer naturligt fett som smör, kokosfett m.m. Först då händer saker i kroppen. När glaceringen/karamelliseringen upphör i kroppen så inträffar det märkliga att immunförsvaret stärks och de inflammatoriska tillstånden klingar ut.

Frisk av mat!

Det är inget hokus pokus att bli frisk av mat. Du behöver göra en livsstilsförändring där ett kostbyte till LCHF-kost är det allra viktigaste. Det bytet gör att inflammatoriska tillstånd, t.ex. reumatisk värk, i kroppen får svårt att överleva eftersom näringen (socker) för dessa minskar. Ta hjälp av min lättlästa bok ”Frisk av mat, LCHF från början” för att få guidning och inspiration. Tusentals andra har gjort detta och lyckats. Du gör din beställning här!

IMG_0040

Trevlig helg hälsar,

Mats Lindgren

 

 

9 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Yes, min med fyra år sen, får dock små skovar typ på våren o hösten. Men jag har inte ätit något mot värk någon gång i mitt liv. Har haft Artros sen trettioårsåldern. Men när jag minskade kolhydrater o ökade fett o proteiner, SuperMagnesium med gurkmeja, numera även D-vitamin o två multivit per vecka så är jag så gått som smärtfri. Och det tog sin tid att tro på detta men nu sitter det i. Kan dock ej dra strikt LCHF – havregrynsgröt som frukost samt knäckebröd o 2 dl mjölk är de som jag egentligen inte skall äta med gör det ändå för att mår bra o att naglar skall inte smula bort helt o hållet. Är fylld 65 år o rullatorbunden.Har ej vågat testa med att lämna rullatorn än.

  Gilla

 2. som jag då som har spinalstenos.De kan väl inte påverkas ??? ska på ortoped koll. Har gjort en sån op för 10 år sen. Artos har jag med. men inte så påverkad av de just nu. Utan de värsta är nu att benen inte följer med.. Jag har slarvat men måste komma igen för då mår man bra helt klart.

  Gilla

 3. Hej! Jag läste just detta inlägg och kände att jag var tvungen att kommentera detta. Jag är väldigt glad att LCHF fungerar för dig, men jag tror en ska vara försiktigt med att hävda att detta är den enda lösningen på reumatiska problem. Jag har själv SLE och har haft det sedan 1999. För mig fungerade inte LCHF (efter att ha givit det ett flertal chanser). Att skriva som du gör (med god intention) kan dock uppfattas som mästrande och förringande mot personer som kanske med hela sitt hjärta försökt med LCHF utan vidare resultat. (Vad har jag gjort fel när det fungerar så bra för dig?) För det verkar ju definitivt (nästintill mirakulöst) ha fungerat för dig. Jag vet dock inte vad du har för form av ledbesvär. (Har du ledgångsreumatism eller någon annan reumatisk diagnos?) Personligen har jag insett att något botemedel mot min sjukdom inte går finna i endast en specifik kosthållning. Det jag däremot har förstått är att konventionell medicin, ett balanserat liv, tid för vila, bra kost samt positivt tänkande har förbättrat min hälsa och förhindrat allvarliga skov avsevärt, men, märk väl, inte gjort mig helt symptomfri. Att sedan misstänkliggöra läkares råd och föreskrivningar tror jag, i många fall, är kontraproduktivt. En måste förstå att läkare är skolade i medicinsk vetenskap och finner sina belägg för hur olika sjukdomstillstånd kan förbättras inom just den vetenskapen. Jag menar inte att en ska stoppa i sig alla piller som läkaren föreskriver, utan det jag menar är att en ska försöka (så gott det går) agera med eget omdöme. Det jag sammanfattningsvis vill ha sagt är att bara för att detta har fungerat för dig, vilket är toppen, behöver det inte fungera för andra. Jag efterfrågar endast lite ödmjukhet inför det faktum att vi alla är olika med både allvarligare eller mindre allvarliga sjukdomar än vad både du och jag har. Av den orsaken är kanske inte LCHF botemedlet för alla.

  Väl mött Charlott

  Gilla

  • Hej Charlott! Tack för att du kommenterar! Den stora och enda anledningen till att jag driver den här bloggen, att jag skriver böcker, att jag jobbar med LCHF Matkasse att jag sitter med i en forskargrupp på Sahlgrenska Akademin som jobbar med en ny koststudie är att visa att det finns stora möjligheter för många människor att stärka immunförsvaret och läka inflammatoriska tillstånd i kroppen genom att genomföra en radikal kostförändring till ketogen kost eller, LCHF-kost. Jag har verkligen ingen anledning att mästra människor som du skriver utan jag vill visa på alternativ som fungerar till den kemiska sjukvården. Jag beklagar att det inte fungerat för dig men jag får hundratals berättelser varje månad från människor som beskriver hur de läkt inflammatoriska tillstånd med LCHF-kost.
   I all välmening Charlott så verkar det som att vissa inflammatoriska tillstånd kräver väldigt lite överskottsglukos för att överleva. Det betyder att man måste vara väldigt noggrann med att verkligen äta en ketogen kost. Jag har beskrivit detta i min bok ”Frisk av mat” i avsnittet LCHF 2:5. Det ideala tillståndet för att immunförsvaret ska få bästa möjliga hjälp verkar vara att kroppen hamnar i ketos. Dvs att levern börjar producera ketoner som bränsle för cellerna. När kroppen är i ketos så tillverkas exakt bara så mycket glukos som cellerna behöver. Inget överskottsglukos går ut i blodbanorna och glaserar blodkärlsväggarna. För att få igång en ketondrift så gäller det att vara extremt försiktig med kolhydraterna och noga med att äta tillräckligt med naturligt fett. Man kan också med fördel komplettera med fasta för att komma i ketondrift enligt min erfarenhet. Bästa hälsningar Mats Lindgren

   Gilla

 4. Hej Mats! Jag har diagnosen Diabetes typ2 sedan 2 år tillbaka, men hade prediabetes i flera år innan. Började med LCHF 4 Maj 2014 och nu med oftast 24 timmars fasta får jag ner blodsockret till normala nivåer och min vikt minskar. Jag äter alltså bara en gång om dagen och trivs med det! Äter inga mediciner mot min Diabetes. Men mitt problem är att när jag utsätts för frestelser i form av bröd av alla slag och socker (godis) faller jag tillbaka till att äta kolhydrater i mängd. Har du något tips att ge mej? Vore väldigt tacksam för det för jag vill verkligen bli frisk av mat!! Mvh Karin Ternborg.

  Gilla

  • Hej Karin! Jag tycker att du ska läsa mitt inlägg idag här på Fet Hälsa-bloggen. Du kanske kan bli lite inspirerad. Det verkar som du gör allt rätt men att du inte klarar frestelser. Du är nog sockeralkoholist som jag. Det första en alkoholist får lära sig är att erkänna problemen. I vårt fall vet vi ju att vi blir kroniskt sjuka om vi inte kan motstå sockret. Är kolhydrater så viktigt för oss att vi t.o.m. väljer att bli kroniskt sjuka? Det är viktigt med en röd tråd att följa, en bra förklaringsmodell för hur inflammatoriska tillstånd som diabetes typ 2 uppstår och andra kroniska inflammationer. Och framför allt hur vi kan bli friska från dom! Har du läst min bok ”Frisk av mat” eller min LCHF-utbildning? Där kan du få mycket hjälp och inspiration. Läs även på Fet Hälsa-bloggen. Där finns 800 artiklar att välja på.
   Bästa hälsningar Mats

   Gilla

 5. […] mitt senaste inlägg om att Artros, ledvärk och reumatism kan läka så har jag fått många kommentarer. De allra flesta är mycket positiva och bekräftar min tes […]

  Gilla

 6. Hej ! Började med LCHF i Juli och har på 3 mån gått ner ca 6 cm i midjemått och 5 cm i stuss mått, därtill fungerar min mage utmärkt, långvarig smärta/knak från leder -rygg har försvunnit mirakulöst, sover numera hela natten utan att vakna flera gånger. Är inte heller stel på morgonen, tidigare knakade det i både fotleder, knä och rygg.Vet inte om det är placebo, men det känns verkligen mycket bra i kroppen. Kan det vara gluten känslighet, eller annat? Ser fram emot mer vetenskaplig evidens inom detta.

  Gilla

  • Hej JD! Du beskriver verkligen fördelarna med LCHF. Det finns inget mirakulöst med dina hälsovinster. Istället har sockret försvunnit från dina blodbanor genom LCHF-kosten och därmed läker sig dina inflammatoriska tillstånd.
   Kör hårt,
   Mats

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: